Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ»
Απαίτηση της πλουτοκρατίας για να επιβάλλει καθεστώς γαλέρας

Η επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική αντίληψη ότι στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί την πλουτοκρατία, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη προβλήθηκε μέσα από την ημερίδα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, αφού παρουσίασε την υψηλή ανεργία που υπάρχει στην περιοχή υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

Για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει κάθε μοντέλο ανάπτυξης, που επιφέρει, «εργασιακό μεσαίωνα, εργασιακή εξαθλίωση και κινεζοποίηση των ελληνικών περιφερειών». Και πρόσθεσε πως η ελληνική οικονομία για να κερδίσει τη μάχη των ελλειμμάτων, του χρέους, της ανεργίας και της καθίζησης της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου του λαού «έχει ανάγκη από τη σοβαρή αλλαγή του εσωτερικού ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας με επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και με αναπτυξιακές πολιτικές που θα αναβαθμίσουν ισόρροπα τη σημερινή παραγωγική υποβάθμιση, θα αυξήσουν την απασχόληση και την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν με νέους πόρους τη σημερινή και μελλοντική δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εισοδηματική και κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών».

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, χαρακτήρισε πέρα για πέρα λαθεμένη την αντίληψη όσων υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται στο όνομα της πλουτοκρατίας στο επίπεδο της χώρας, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη. Και μάλιστα σήμερα που η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει. Οπως σημείωσε, «στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και η αντίληψη που προβάλει τη δήθεν "υγιή επιχειρηματικότητα" και ανάπτυξη, που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Και τόνισε ότι το ζήτημα που τίθεται είναι: ανάπτυξη από ποιον και για ποιον. Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό;

«Η επίκληση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής από πλευράς της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων, είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Τίποτε από αυτά δεν είναι εφικτό στα πλαίσια των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Πρόκειται για ιδεολογική προπαγάνδα που στοχεύει στην πιο εύκολη αποδοχή από τα λαϊκά στρώματα, ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όλων αυτών των αντιλαϊκών επιλογών», είπε. Τόνισε ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, και είναι αδύνατο στα πλαίσια αυτού του συστήματος να ξεπεραστούν οι όποιες ανισομετρίες υπάρχουν σε επίπεδο χώρας ή Περιφέρειας. Οπως επίσης ότι «καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων».

Ειδικότερα για τις ΕΟΖ που προωθεί η κυβέρνηση και στην περιοχή της Θράκης, ο Χρ. Τρέλλης σημείωσε πως είναι απαίτηση της πλουτοκρατίας και θα φέρει εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Και πρόσθεσε πως «ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με πρόσχημα την "ίση μεταχείριση" έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις λοιπόν στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ. Αλλά το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής. Οι υποστηρικτές όλων αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως "θετικό αντάλλαγμα" ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις, που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ