Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός;

Βασικό στοιχείο της κομματικής λειτουργίας, είναι ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός. Υπάρχει όμως στην πράξη;

Το Κόμμα λειτουργεί μόνο «από πάνω προς τα κάτω» και οι διαδικασίες είναι δομημένες έτσι που έχει γίνει (κακή) συνείδηση ότι κάθε ανώτερο στέλεχος έχει περισσότερο δίκιο από το κατώτερο, έτσι κατά ουσιαστική παράβαση του Καταστατικού, να οδηγεί σε Απόλυτο Συγκεντρωτισμό όλο και σε πιο ανώτερα επίπεδα.

Εχει αποδυναμωθεί η «παραγωγή θεωρίας» και έχει υποβαθμιστεί το Ιδεολογικό Επίπεδο, όπως όλα τα Συνέδρια διαπιστώνουν, επομένως οι Αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι βέβαιο ότι είναι οι σωστότερες, και δεν αλλάζουν παρ' όλες τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται -αν πλέον εκφράζονται- μέσα στις ΚΟΒες.

Συγκεκριμένα:

Αρθρο 2. και Αρθρο 3. «η εκλογή... η από τον Κανονισμό διαδικασία..». Στο καταστατικό δεν αναφέρεται η διαδικασία, είναι υπεράνω του Καταστατικού; Φοβάμαι ότι εννοεί το ότι η Καθοδήγηση προτείνει ονόματα, και ψηφίζουν όλοι «σύμφωνα με την Εισήγηση», επομένως επιλέγονται διαδοχικά από πάνω προς τα κάτω μόνο όσοι συμφωνούν με τις απόψεις των ανωτάτων στελεχών που αναφέραμε. Βλ. και άρθρο 26 «με κανονισμό που αποφασίζεται από την ΚΕ». Και εδώ η ΚΕ είναι υπεράνω του Καταστατικού.

Αρθρο 20. Για να γίνει έκτακτη Τομεακή Συνδιάσκεψη, πρέπει να ζητηθεί από τις ΚΟΒες που εκπροσωπούν το 1/3 των μελών κλπ. Πώς θα γίνει αυτό; Ξυπνάν κάποιο πρωί κάποιες ΚΟΒες και με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ζητάν Συνδιάσκεψη ή αποδέχεται το Κόμμα την «οριζόντια» συζήτηση; ή αυτό θα θεωρηθεί «φράξια»; Μη γελιόμαστε, προφανώς εκ των άνω θα έρθει η «εντολή» και θα ζητήσουν ως εκ θαύματος τη Συνδιάσκεψη...

Αρθρο 21, για τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων, το ίδιο, ο αφανής αλλά πανίσχυρος «Κανονισμός» της ΚΕ, πώς και από πού εκλέγονται οι αντιπρόσωποι;

Αρθρο 40. η ΚΕ έχει την ευθύνη...επιλογής βουλευτών.. με βάση τις προτάσεις των καθοδηγητικών οργάνων. Ποιων; ΚΟΒ, Αχτίδων, Περιοχών; Ετσι, συγκεντρωτικά, είχαμε εκλέξει βουλευτή τον Ανδρουλάκη, και παραλίγο και τον Ζουράρη!

Αρθρο 38. Αντιπρόσωποι στις συνδιασκέψεις: οι αντιπρόσωποι των ΚΟΒ εκλέγονται από τις Επιτροπές Περιοχών. Ούτε οι ΚΟΒες, ούτε καν οι Αχτίδες δεν έχουν λόγο!

Σημειώνω, ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο να επιλέγονται αντιπρόσωποι, στελέχη των οργανώσεων με τη «λογική» ότι «στελέχη είναι - σφαιρικότερη άποψη θα έχουν». Ετσι όμως, καταργούνται οι συλλογικές διαδικασίες και ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός, επιτέλους, ας αποφασίσουμε στο Καταστατικό ότι σε Συνέδρια, Συνδιασκέψεις κλπ μετέχουν ιεραρχικά Γραμματείς, Γραφεία κλπ. Περιοχών, Αχτίδων κ.ά. και να απαλλαγούμε και από τον κόπο των «εκλογών»!!

Και κάποια «παράπλευρα»:

Αρθρο 8: περί εσωκομματικής δημοκρατίας, παρεμπόδισης της κριτικής κλπ. και άρθρο 9 περί του Δικαιώματος Πληροφόρησης. Θα ήταν πολύ καλό να εφαρμόζονταν, όμως η πείρα έχει δείξει ότι σε αναφορές οι ανώτερες οργανώσεις, στελέχη κ.λπ., απλά δεν απαντούν. Δεν εμποδίζεται η κριτική, απλά πέφτει στο κενό. Το ίδιο και στο άρθρο 8 περί ιδεολογικού επιπέδου, και στο άρθρο 35 παρ. δ. Και όταν αυτοβούλως μέλη ΚΟΒας εκπόνησαν μελέτες ιδεολογικού περιεχομένου, αγνοήθηκαν.

Αρθρο 1 παρ. ε. Περί συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων... ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Αρθρο 6. Εργατικό Κόμμα, σύμφωνοι, αλλά υπάλληλοι, μικρομεσαίοι, καλλιτέχνες διανοούμενοι, επιστήμονες, (μόνο όσο είναι φοιτητές;;;!!!) και άλλοι τι γίνονται;; Η έννοια του «προλετάριου» δεν είναι στο επάγγελμά του, αλλά στο ότι δεν είναι αποδέκτης υπεραξίας (=μικροαστός), θα διαγράψουμε άραγε από το Κόμμα τους υπεργολάβους στις οικοδομές ή τους μικρομεσαίους;


Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης
ΚΟΒ ΕΜΠ-Δ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ