Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Προς επικύρωση η πρόσκαιρη συμφωνία. Διαπιστώνουν αποκλίσεις από το στόχο για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους

Με ατού τα πακέτα με τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, την ψήφιση και ολοκλήρωση των προηγούμενων «προαπαιτούμενων δράσεων» προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Αποφάσεις αναμένονται σχετικά με την τμηματική εκταμίευση από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) στη βάση της εκπλήρωσης του στόχου τους για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους σε «θεωρητικά» βιώσιμα επίπεδα, τέτοια που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων για τις ερχόμενες δεκαετίες. Η μεταξύ τους πρόσκαιρη συμφωνία και με την πλευρά του ΔΝΤ, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και για νέο μελλοντικό «κούρεμα», εξέλιξη που οξύνει τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της χασούρας. Νέες κόντρες διαφαίνονται ξανά στο προσκήνιο μετά και από την πρόταση για νέο πρόγραμμα επαναφοράς κρατικού χρέους, αυτή τη φορά για τα ομόλογα που δε συμμετείχαν στο «κούρεμα» του περασμένου Μάρτη, όπως δηλαδή αυτά που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο Γιούρογκρουπ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κοιναγορίτη Επιτρόπου Οικονομίας Ο. Ρεν, που όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας «επαναγοράς». «Θετική σε γενικές γραμμές» χαρακτηρίζει την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς, έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που διοχετεύτηκε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αυτό παρά το γεγονός ότι το υπολογίζουν στο 126,6% του ΑΕΠ που θα παραχτεί το 2020 έναντι 124% σύμφωνα με τον επίσημο στόχο. Από τώρα γίνεται λόγος για αποκλίσεις αρκετών δισ. ευρώ από το συμφωνημένο στόχο του και στρώνεται το έδαφος για τα επόμενα συμπληρωματικά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ καλές τις προοπτικές για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης».

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Γιούρογκρουπ η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης ύψους 43,7 δισ. ευρώ θα αποδοθεί τμηματικά. Συγκεκριμένα τα 34,4 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν το Δεκέμβρη (από τα οποία 23,8 δισ. ευρώ θα πάνε απευθείας στους τραπεζίτες για την «ανακεφαλαιοποίηση»). Τα υπόλοιπα (9,3 δισ. ευρώ) θα καταβληθούν σε 3 δόσεις μέσα στο α' τρίμηνο του 2013 και θα σχετίζονται με την εφαρμογή της χρονοκλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων.

Η δημοπρασία «επαναγοράς»

Κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 31,9 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 33,8% της ονομαστικής αξίας. Με την προϋπόθεση ότι το σημερινό Γιούρογκρουπ θα εγκρίνει την αύξηση των δανείων για την αποπληρωμή τους στα 11,29 δισ. ευρώ (από 10 δισ. ευρώ) το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει αποδεκτές το σύνολο των «προσφορών». Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία θα δοθούν ποσά ύψους 11,29 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποσυρθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες καθολική ήταν η συμμετοχή των ντόπιων τραπεζών που διέθεσαν σχεδόν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Συγκεκριμένα, περί τα 14,5 δισ. ευρώ (σε όρους ονομαστικής αξίας) και έναντι περίπου 15 δισ. ευρώ που εμφάνιζαν πριν από το πρόγραμμα της «επαναγοράς».

Τραπεζική ενοποίηση

Οξυμένες κόντρες και αντιθέσεις ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ξεσπάσει και γύρω από το σχέδιο για την «τραπεζική ενοποίηση», το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του και στο βαθμό που αυτή γίνει αποδεκτή θα σημάνει τη διαμόρφωση κοινού οργάνου εποπτείας σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες της ΕΕ.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο χτεσινό συμβούλιο Εκοφίν, των υπουργών Οικονομίας των 27 κρατών της λυκοσυμμαχίας. Κατηγορηματικά αντίθετες στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου, και για την προστασία των τραπεζιτών που στηρίζουν και εκπροσωπούν, φέρονται να αντιδρούν κυβερνήσεις, όπως αυτή της Γερμανίας, που επιδιώκει την κοινή εποπτεία μόνο για τις πολύ μεγάλου μεγέθους λεγόμενες συστημικές τράπεζες. Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται υπέρμαχη της πλήρους εφαρμογής του σχεδίου. Αντιθέσεις έχουν ξεσπάσει και γύρω από τη μοιρασιά των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον υπό διαμόρφωση «κοινό» εποπτικό φορέα. Σε εξέλιξη είναι τα παζάρια για την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα επόμενα βήματα στην αντιδραστική οικονομική και νομισματική ενοποίηση της ΕΕ, με βασική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, θα συζητήσει η πολιτική ηγεσία της ΕΕ στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «σκοπός της συνάντησής μας είναι να χαράξουμε ένα συγκεκριμένο οδικό άξονα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής Ενωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα στο βωμό του κεφαλαίου(2014-04-02 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο(2013-02-12 00:00:00.0)
Εκταμίευσαν μέρος της δόσης(2012-12-18 00:00:00.0)
Στημένα «παιχνίδια» για τη δόση(2012-05-10 00:00:00.0)
Παρασκηνιακά παζάρια για «κούρεμα» και νέο δάνειο(2012-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ