Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2010
Μισθωτοί - συνταξιούχοι πλήρωσαν το 55% των φόρων

Παρά την απίστευτη λεηλασία που δέχτηκαν τα λαϊκά εισοδήματα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν και πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους και υπερφορολογούνται υπέρ το δέον, τη στιγμή κατά την οποία η αστική τάξη της χώρας, με την ανοχή και την προστασία του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, φοροδιαφεύγει κατά προκλητικό τρόπο.

Τα στοιχεία για τη Φορολογία Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010) που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το υπουργείο Οικονομικών, είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα ανήλθε στα 116,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε κατά πολύ τα 200 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 81,8 δισ. ευρώ, ή το 70,22% του συνόλου, αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων, τα 21,9 δισ. ευρώ (18,8%) προέρχονται από τους λοιπούς φορολογούμενους (επιχειρηματίες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες), ενώ τα φορολογηθέντα κέρδη των Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεις) ανήλθαν στα 12,8 δισ. ευρώ (11%).

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και με τους φόρους, οι οποίοι συνολικά ανήλθαν στα 10,4 δισ. ευρώ. Από αυτούς τα 5,7 δισ. ευρώ (55,1% του συνόλου) πληρώθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχους, τα 1,6 δισ. ευρώ (15,4%) από τους λοιπούς φορολογούμενους και τα 3,1 δισ. ευρώ (29,5%) από τα Νομικά Πρόσωπα (επιχειρήσεις).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org