Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ρεκλάμα στις επενδύσεις με ντεκόρ τα εργασιακά ερείπια

Η πολυεθνική «Philip Morris» είχε σειρά χτες να διαφημιστεί για τη μεταφορά δραστηριοτήτων της στον Ασπρόπυργο

Τα σχέδια και τις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων διαφημίζει με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να στοιχίσει τα λαϊκά στρώματα πίσω από το όραμα των καπιταλιστών για ανάκαμψη - ανάπτυξη στα αποκαΐδια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, με χρήμα και υποδομές του κράτους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στα μονοπώλια ότι εγγυάται τις επενδύσεις τους και παίρνει όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την κερδοφορία τους.

Μετά την επιχειρηματική συμφωνία του ομίλου της Hewlett Packard με την COSCO και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακίνηση εμπορευμάτων της πολυεθνικής που παράγονται στην Κίνα, μέσω των εγκαταστάσεων της κινεζικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, και τη μεταφορά στην Ελλάδα της παραγωγής 110 προϊόντων της Unilever, η κυβέρνηση απέδωσε χτες τα εύσημα στην επένδυση που κάνει η πολυεθνική «Philip Morris», μητρική εταιρεία της «Παπαστράτος», στον Ασπρόπυργο.

«Η επενδυτική πρωτοβουλία της Philip Morris International συνιστά ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως τώρα οι επιχειρήσεις είτε να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, είτε να "μεταναστεύουν" στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες, χαρακτηρίζοντας την επένδυση της πολυεθνικής ως «ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επένδυση ύψους 3 εκ. ευρώ και αφορά στη μεταφορά της παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού από άλλα εργοστάσια της εταιρείας στην Ευρώπη. Αποκρύπτονται όμως αποκαλυπτικές λεπτομέρειες όπως ότι η «Philip Morris», από το 2003 που πάτησε το πόδι της στην «Παπαστράτος» μέχρι και σήμερα, τσάκισε σταδιακά τα εργασιακά δικαιώματα. Από το 2005 έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις, καταργώντας επιδόματα, πολυετίες και ό,τι άλλο είχε απομείνει στους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν κάθε χρόνο τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά.

Επιπρόσθετα, οι υποχρεωτικές άδειες και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι πλέον «καθημερινότητα». Η μετεγκατάσταση το 2008 του εργοστασίου από τον Πειραιά στον Ασπρόπυργο, η οποία «θα ωφελούσε πολλαπλώς την Ελλάδα», όπως έλεγαν τότε, στοίχισε στους εργαζόμενους του εργοστασίου 300 απολύσεις, ενώ συνολικά τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν - με βάση τον αναπτυξιακό νόμο - πάνω από το 30% της «επένδυσης».

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση βρίσκει το θράσος να ισχυρίζεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τέτοιες επενδύσεις, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλεται πατάει σε κακοπληρωμένες, προσωρινές και ευέλικτες θέσεις απασχόλησης, τη διάλυση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους των μονοπωλίων.

«Οι νέες επενδύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι άλλωστε μονόδρομος για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην κυβερνητική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ