Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη δημιουργία ΕΟΖ «ενθαρρύνει» η Κομισιόν

Το πράσινο φως της Κομισιόν για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) με όρους εργασιακής σκλαβιάς, δίνει ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Ο. Ρεν, ζητώντας την τήρηση των «κανόνων ανταγωνισμού» που θέτει η ΕΕ.

«Ειδικές οικονομικές ζώνες μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε Ο. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ι. Τσουκαλά.

Στην τοποθέτησή του, ο επίτροπος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα δημιουργηθούν οι ΕΟΖ με τον πιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο για τους καπιταλιστές τρόπο, ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, προτείνει τη δημιουργία «αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και εξίσου αποτελεσματικών γραφείων επιθεώρησης εργασίας»(!)

Παράλληλα, φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο «να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα» από τις φοροαπαλλαγές στις ΑΟΖ, ζητώντας να ελαχιστοποιηθούν «οι κίνδυνοι φοροδιαφυγής και ενδοομιλικών συναλλαγών», γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ θριαμβολογεί για τη θέση του αξιωματούχου της Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι «λύνει τα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας ΕΟΖ». Τάσσεται μάλιστα ανοιχτά υπέρ της μετατροπής «ολόκληρης της χώρας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη» (!), αναπαράγοντας τη θέση που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ