Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλει ... εξευρωπαϊσμένο Φορολογικό

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανάμεσα στις «ρεαλιστικές προτάσεις» για το Φορολογικό, που κατέθεσε χτες ο Αλ. Τσίπρας ήταν κι αυτή: «Αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα Νομικά Πρόσωπα, στο ύψος του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Προηγουμένως, ο ίδιος είχε δηλώσει: «Επιπλέον, δυόμισι χρόνια τώρα το μνημόνιο ασχολείται με το να φορολογεί τη φτώχεια, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τον πλούτο. Στην Ελλάδα, ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης κεφαλαίου ήταν 16,5 %, ενώ στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 27,5%».

Θέλει, δηλαδή, ένα εξευρωπαϊσμένο φορολογικό σύστημα τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά στη φορολόγηση του κεφαλαίου. Ας μην εξετάσουμε εδώ αν θέλει, μπορεί και τέλος πάντων θα υλοποιήσει αν του δοθεί η ευκαιρία την πρόταση αυτή. Ας κάνουν έναν κόπο στον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν: Και τι έγινε που ο μέσος όρος της φορολόγησης του κεφαλαίου στην ΕΕ είναι 27,5%; Μήπως αυτό μεταφράζεται σε υπηρεσίες προς τους λαούς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους; Μήπως το χρήμα απ' τη φορολόγηση του κεφαλαίου μπαίνει κατευθείαν στις τσέπες των ανθρώπων του μόχθου; Μήπως αξιοποιείται για έργα υποδομής που διευκολύνουν τη ζωή τους; Εξ όσων γνωρίζουμε - αναγκάστηκε άλλωστε να το παραδεχτεί και ο Αλ. Τσίπρας - η ίδια πολιτική εφαρμόζεται απ' άκρη σ' άκρη της ΕΕ, πολιτική σφαγιασμού δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αιματηρής λιτότητας, αφαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Ναι, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, να φορολογηθεί πολύ. Ναι, να αρθούν τα φορολογικά βάρη απ' τις πλάτες του λαού. Ναι, αυτά πρέπει να αποτελούν στόχους πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αλλά μακριά κι αλάργα από αυταπάτες ότι μια κυβέρνηση της αστικής διαχείρισης θα φορολογήσει το κεφάλαιο, δε θα φορολογήσει το λαό και έτσι θα εξοικονομήσει αρκετό παρά ώστε και να χρηματοδοτήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη και να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Και μάλιστα εντός της ΕΕ, με τη δοσμένη στρατηγική που υπαγορεύει ακριβώς το αντίθετο.

«Ορια αντοχής» και ψευδαισθήσεων

«Στα όρια της αντοχής», είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δ. Μαύρος για να δώσει το στίγμα της τελευταίας δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία του. Επικαλέστηκε προς τούτο μιλώντας στον «Real FM» ότι «το 80,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση, από δω και στο εξής, θα πρέπει να θέσει κόκκινες γραμμές στην τρόικα, έστω και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλές φορές στο παρελθόν η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και έχει διαμηνύσει μέσω των δημοσκοπήσεων, «φτάνει πια, μέχρις εδώ!». Αποδείχθηκε όμως ότι αυτό δεν αρκεί. Το «όχι στα μέτρα», πρέπει να συνοδευτεί με το αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους και να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του. Πράγμα που σημαίνει απλά ότι στη συνείδησή του όχι μόνο δεν πρέπει να νομιμοποιεί ως «αναπόφευκτα» τα βάρβαρα μέτρα, αλλά ούτε την εξουσία των μονοπωλίων που τα επιβάλλει. Αν λοιπόν δεν χειραφετηθεί από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα και τα εκβιαστικά διλήμματα του μονόδρομου της ΕΕ, που τον κρατάνε διαρκώς σκυμμένο, καθώς η κρίση δεν έχει πιάσει πάτο και η ανάκαμψη - ανάπτυξη όταν θα έρθει θα είναι μεγαλύτερη κόλαση για το λαό. Χρειάζεται λοιπόν να απαλλαγεί μια και καλή από τις ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να βάλει η οποιαδήποτε κυβέρνηση - είτε η νυν συγκυβέρνηση είτε μια «αριστερή» - κόκκινες γραμμές στην τρόικα και να βελτιωθεί η κατάστασή του. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, γιατί απλά οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα μονοπώλια που θα συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο και φυσικά θα υπερεκμεταλλεύονται το λαό για χάρη της αειφόρου κερδοφορία τους. Εκεί λοιπόν πρέπει να βάλει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» ο λαός, έχοντας πάρει την απόφαση να απαλλαγεί μια για πάντα από το ζυγό των μονοπωλίων και του καπιταλισμού.

«Ατιμη» πραγματικότητα...

Την αντισοβιετική του «χολή» εκτόξευσε χτες από την εκπομπή του στο ρ/σ «REAL FM» ο Γ. Τράγκας. Με αφορμή μήνυμα ακροατή που, προφανώς αγανακτισμένος από τα περί «Σοβιέτ» και «σοβιετοποιημένης» οικονομίας που επαναλαμβάνονται συνεχώς, ρώτησε αν υπήρχε έστω ένας άνθρωπος στην ΕΣΣΔ που να πάγωνε... ο κ. Τράγκας «άστραψε και βρόντηξε»!: «Δεν πάγωναν στα γκουλάκ;», «δεν πείναγαν στις ουρές με τα κουπόνια φαγητού;»... για να καταλήξει, ουσιαστικά, ότι αυτό που υφίστανται οι λαοί σήμερα είναι αποτέλεσμα... της «ίδιας» λογικής στην οικονομία!

Αν επρόκειτο για απύθμενη άγνοια του κ. Τράγκα θα απαλλασσόταν. Αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό: Ο κ. Τράγκας λέει συνειδητά ψέματα, με τον πλέον κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο. Το κάνει, όμως, διότι βασίζεται στην άγνοια και την ιδεολογική χειραγώγηση του ελληνικού λαού. Και ουσιαστικά, «αναγκάζεται» να πει ψέματα. Διότι, αν πει την αλήθεια, δηλαδή ότι η ζωή των λαών στην ΕΣΣΔ ήταν τέτοια που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν μπορούν να ελπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ότι η απύθμενη κατρακύλα και η ανθρωπιστική καταστροφή ξεκίνησε αμέσως μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, θα έδειχνε τον ένοχο: Τον καπιταλισμό. Αλλά πώς να το κάνει αυτό, όταν τον υπερασπίζεται; «Ατιμο» πράγμα η πραγματικότητα, κ. Τράγκα...

Φορο-κοροϊδία ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να σκιαγραφήσει τη φορολογική πολιτική που προτίθενται να ασκήσουν αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Η πρόταση αφήνει σκόπιμα θολά πολλά σημεία, γεγονός που πρέπει να υποψιάζει το λαό για τις πραγματικές προθέσεις τους. Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η φτωχολογιά θα πρέπει να ξοφλήσει μέχρι δεκάρας εκτός απ' το χρέος της πλουτοκρατίας και τα χρωστούμενα που θα έχουν σωρευτεί στην Εφορία απ' τα χαράτσια, ως τη στιγμή που θα αναλάβει το κόμμα του τη διακυβέρνηση!

Για να χρυσώσει το χάπι, δεσμεύτηκε να διευκολύνει (!) τη φορολεηλασία, καθορίζοντας «ανώτατο όριο για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων», ως ποσοστού στο καθαρό οικογενειακό εισόδημα που απομένει αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και το ποσό του ενοικίου! Ετσι, την ώρα που το εργατικό - λαϊκό κίνημα δίνει μάχη για να εκφραστεί οργανωμένη ανυπακοή κι απειθαρχία στα κάθε είδους χαράτσια, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να τα νομιμοποιήσει, κοροϊδεύοντας το λαό ότι η ανακούφιση θα έρθει με τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους, τις οποίες θα θεσπίσει αν κυβερνήσει. Την ίδια ώρα, βέβαια, για λόγους ψηφοθηρικούς και για δημαγωγία, δε διστάζει να βγαίνει στα κεραμίδια και να καταγγέλλει πόσο άδικα και αντισυνταγματικά είναι τα χαράτσια!

Πέραν αυτού, πρότεινε ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στο ύψος του εκάστοτε επίσημου ορίου της φτώχειας, όπως αυτό καθορίζεται από τις στατιστικές υπηρεσίες του αστικού κράτους και απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ειδικά για το 2013, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε το αφορολόγητο να είναι στις 12.000 ευρώ (όσο ίσχυε για τα εισοδήματα μέχρι και το 2010), δηλαδή 24.000 για κάθε οικογένεια, όταν οι στοιχειώδεις ανάγκες για ένα τετραμελές λαϊκό νοικοκυριό δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με λιγότερα από 50.000 ευρώ το χρόνο. Εισηγήθηκε, ακόμα, «προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις». Σκόπιμη η ασάφεια ως προς το ποιες θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ «πολύ μεγάλες επιχειρήσεις» και με τι συντελεστή έχει σκοπό να τις φορολογήσει.

Με βεβαιότητα μπορεί κανείς να εικάσει ότι ούτε δεκάρα απ' τα κέρδη τους - για τα οποία φέρνουν τα πάνω κάτω - δε θα πειραχτεί. Οχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο δε συνάδει με το στόχο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί ως δικό του στόχο, αλλά και γιατί αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, έχουν εναλλακτικές. Ο δρόμος ανοιχτός, τα σκυλιά δεμένα, και άφθονοι οι φορολογικοί παράδεισοι για το κεφάλαιο με δεδομένη την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί. Αλλά υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα: Ανάκαμψη των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενίσχυσή τους για επενδύσεις και κέρδη και μεγάλη φορολόγησή τους έρχονται σε σύγκρουση. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ανακουφίσουν το λαό, πολύ περισσότερο να αντιστρέψουν τα πράγματα υπέρ του. Ο λαός μπορεί να αποκρούσει τη φοροεπιδρομή, μπορεί να γίνει κύριος όλου του πλούτου που παράγει βγάζοντας απ' τη μέση τα παράσιτα που τον καρπώνονται. Στο πλευρό του ΚΚΕ, των ταξικών δυνάμεων του κινήματος, παλεύοντας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ των λαϊκών αναγκών, μπορεί να εμποδίσει τα χαράτσια και τους φόρους, να ανοίγει το δρόμο για λαϊκή ευημερία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Η αλήθεια αντεστραμμένη στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ 'Η να εξοργιστεί με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα φορολογικά έσοδα που δηλώνονται (ακόμα και "μαγειρεμένα");

Σύμφωνα με αυτά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι παρουσίασαν το 2011 αυξημένο φορολογητέο εισόδημα κατά 597 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις δήλωσαν μειωμένο εισόδημα κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, τεκμηριώνεται κανονικότατα και στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα ότι η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις μας τα τελευταία δύο χρόνια είναι ... φιλολαϊκή.

Οι μισθοί και οι συντάξεις μεγαλώνουν και τα κέρδη των εταιρειών ....μειώνονται. Ο λαός πλουτίζει και η πλουτοκρατία βάλλεται πανταχόθεν!!!

Είναι ...μέγα μυστήριο άραγε το πώς επιτυγχάνεται αυτό όταν οι μισθοί μειώνονται και καταργούνται συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα;

Προφανώς όχι, απλά έχουμε μια περίτρανη απόδειξη ότι ο λαός ξεζουμίζεται και στους φόρους όταν τα λεγόμενα «νομικά πρόσωπα» φοροαπαλλάσσονται και σωρεύουν κέρδη τα οποία αποθηκεύουν για το όμορφο μέλλον που «στήνεται» γι' αυτούς.

Ενα μέλλον - εφιάλτης για τους εργαζόμενους που πρέπει τώρα να ανατρέψουν μια και καλή.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Ο Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε χτες ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ... «διεύρυνση της φορολογικής βάσης»!

Μόνο που δε μας είπε ότι την εννοεί προς μία και μόνο κατεύθυνση. Στο να φορολογηθούν βάναυσα ακόμη περισσότερο και ακόμη περισσότεροι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι. Αυτή είναι η μόνη «διεύρυνση» που καταλαβαίνουν.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ να ξεκινήσουν τα λεγόμενα ...μεγάλα έργα με πρώτους τους αυτοκινητόδρομους. Μόνο -λένε- υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη χρηματοδότηση, καθώς εμπλέκονται σε αυτά ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες που αδυνατούν να δώσουν στις κατασκευαστικές εταιρείες εγγυητικές επιστολές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ακόμη και οι ίδιοι βυθίζονται στα ολοένα πιο βαθιά αδιέξοδα που δημιουργεί το σύστημά τους...

Αλληλομπερδεύτηκαν ιδιότητες;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφού έδωσε τον τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με σερί συναντήσεων με πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ, ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο κλπ., τώρα στελέχη του συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζί με το ΣΕΒ. Οπως γράφτηκε στον Τύπο, ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ με θέμα την οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, ο Δ. Δασκαλόπουλος, ακούγοντας όλα αυτά που έλεγε ο Γ. Σταθάκης, διερωτήθηκε: «Δεν ξέρω αν εσείς είστε ΣΕΒ και εγώ ΣΥΡΙΖΑ»! Πώς να μην αναρωτηθεί ο άνθρωπος, όταν βλέπει ένα κόμμα, που στα λόγια παριστάνει το σοσιαλιστή, να μιλάει για τη διαχείριση της κρίσης από την ίδια σκοπιά με το κεφάλαιο; Βέβαια, δεν πρέπει να εξεπλάγη και πολύ ο Δ. Δασκαλόπουλος, γιατί είναι ο ίδιος που μετά τις εκλογές της 6ης Μάη είχε πει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ... Γιατί να έχει; Μήπως απειλείται η εξουσία των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών και λοιπών μερίδων του κεφαλαίου από το ΣΥΡΙΖΑ; Οχι βέβαια.

Μείον από μείον το αγροτικό εισόδημα

Μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 2% για το 2012 «μέτρησε» η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Είναι σίγουρο ότι και το 2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά πολύ. Είναι προφανές επίσης ότι στο στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η Γιούροστατ δεν προσμετρήθηκε η μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τα πάμπολλα χαράτσια και τη ληστρική φορολογία! Δυστυχώς η πραγματικότητα για τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας είναι πολύ χειρότερη από τις στατιστικές μετρήσεις της Γιούροστατ, οι οποίες δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι υπάρχει μείωση στο αγροτικό εισόδημα. Η ακολουθούμενη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και των μνημονίων εξανεμίζει το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, και το κακό είναι ότι η φτώχεια της θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Μια πολιτική που στον τομέα της γεωργίας επιδιώκει να κυριαρχήσουν αποκλειστικά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος ΕΕ και συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που έχει τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Τα ολέθρια μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, και εκείνα που θα ληφθούν στη συνέχεια, οδηγούν την αγροτιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση, ενώ, από την άλλη, επιταχύνουν το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται στον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και σε κοινό μέτωπο πάλης με την εργατιά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Για ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος του λαού συνολικά.

Ο ίδιος παλιός - νέος εργατοπατερισμός

Αποκαλυπτικές, για το πόσο είναι φορέας του «νέου» και πώς εννοεί τη «ρήξη» με τη «μνημονιακή πολιτική» η παράταξη της Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας (ΕΑΣ) που στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ, είναι οι εκλογές που έγιναν στο Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Στις εκλογές που έγιναν τη Δευτέρα, η ΕΑΣ κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλιο με τις δυνάμεις της επίσημης ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και αυτούς που μέχρι πριν κατηγορούσε ως εργοδοτικούς.

Αυτή η συνένωση του παλιού και νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού πήρε 123 ψήφους και 7 έδρες στο ΔΣ. Το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ πήρε 31 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ. Συνολικά ψήφισαν 163 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 9 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια.

Επιβεβαιώνεται το ΠΑΜΕ που προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως άλλωστε για χρόνια έκαναν στα πρωτοβάθμια σωματεία, κατεβαίνοντας σε κοινά ψηφοδέλτια με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Επιβεβαιώνεται το ΠΑΜΕ που έλεγε ότι μόνο στα λόγια εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική, αφού στην πράξη, στους χώρους δουλειάς εφαρμόζουν τα μνημόνια. Τέτοιο παράδειγμα είναι και το Σωματείο της ΕΥΑΘ που αποδέχτηκε εγγράφως τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των περικοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτή είναι η «ανατροπή» που οραματίζονται. Να τη χαίρονται.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν, να γυρίσουν την πλάτη στον παλιό και νέο εργατοπατερισμό. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα, να οργανωθούν, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός εκφραστής της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενέργεια για το λαό

Ο μόνος, ο μοναδικός λόγος αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των επιμέρους χρεώσεων στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, είναι για να ικανοποιηθεί η αξίωση του ντόπιου και ξένου ενεργειακού κεφαλαίου για επικερδείς επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις γίνονται για να βελτιωθούν τα ποσοστά κέρδους των επιχειρήσεων που επενδύουν στην Ενέργεια. Τα λαϊκά νοικοκυριά, τα ήδη καθημαγμένα από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, που θα κληθούν από τους πρώτους μήνες του 2013 να πληρώσουν ακόμα μια γενναία αύξηση για ηλεκτρικό ρεύμα, με ανατιμήσεις που θα κλιμακώνονται διαρκώς μέσα στο έτος, είναι θύματα αυτής ακριβώς της επιδίωξης. Θα πληρώσουν τα μεγάλα κέρδη του ενεργειακού κεφαλαίου. Το οποίο - ενόψει και των συνολικών παρεμβάσεων για την εναρμόνιση της εγχώριας αγοράς με την ευρωπαϊκή, το 2015 - «δικαιούται», χάριν της στρατηγικής που η πλουτοκρατία έχει χαράξει στην ΕΕ, όχι μόνο υψηλά κέρδη, αλλά κέρδη διασφαλισμένα από αυτόματους μηχανισμούς προσαρμογής. Η μεθόδευση αυτή, που τάχα σχετίζεται με την άρση ...«στρεβλώσεων» και κάποια αυξημένα «κόστη», είναι άκρως αντιδραστική και αντιλαϊκή. Τόσο λόγω της παρατεταμένης λιτότητας που μαστίζει τα νοικοκυριά, όσο και λόγω του ότι οι ανατιμήσεις δεν έχουν καμιά αιτιολογική βάση. Οι εταιρείες του κλάδου δεν ελέγχουν απλά τα στοιχεία - κόστη που συνθέτουν τους ισολογισμούς τους, αλλά είχαν και εξακολουθούν να έχουν κέρδη.

Το «μεγάλο κόλπο» υλοποιείται εδώ και χρόνια με την εξασφάλιση υπέρογκων εγγυημένων τιμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χονδρικών τιμών που ευνοούσαν τους ιδιώτες παραγωγούς. Ακόμη και η ΔΕΗ, που «έχανε» για να πριμοδοτηθεί ο ανταγωνισμός, είχε παρ' όλα αυτά σημαντικά κέρδη, που βασίστηκαν και στις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις που έγιναν στα τιμολόγια από το 2006 και έπειτα. Τώρα προβάλλουν μεγάλο κόστος και ελλείμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό επικαλούνται τώρα που έφτασε η στιγμή να αποχωρήσει και το Δημόσιο από την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, για να θεσπίσουν τα νέα τιμολόγια από δήθεν ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες εξ ορισμού εργάζονται για την ανάπτυξη της «ελεύθερης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά της ενέργειας. Σύντομα θα αυξηθεί το «ανταγωνιστικό» τμήμα του τιμολογίου της ΔΕΗ. Ωστόσο, τα τιμολόγια αποτελούνται και από τις χρεώσεις ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ), Μεταφοράς και Διανομής, που υπολογίζονται ξεχωριστά, παρότι πληρώνονται όλα μαζί. Ταυτόχρονα, από την 1η του Ιούλη απελευθερώνονται και τα οικιακά τιμολόγια. Αν και ο στόχος είναι να θεσπιστούν μόνιμοι μηχανισμοί ανάκτησης «κόστους», κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ΔΕΗ δε θα κάνει νέες αυξήσεις όποτε επιλέξει.

Στο «διά ταύτα», οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί ΕΒΕ, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι - εκ των πραγμάτων - με μια βασική επιλογή. Να δεχτούν όσα τους ετοιμάζουν ή να αντισταθούν. Η αντίσταση, όμως, δεν μπορεί να έχει «τυφλό» στόχο. Είναι τέτοια η ένταση και το μέγεθος των ανατροπών που επιχειρούν το κεφάλαιο και τα πολιτικά του υποχείρια, που ανάλογη πρέπει να είναι η απάντηση. Μαζική και οργανωμένη απειθαρχία στα κάθε λογής χαράτσια, που θα συνδυάζεται με την πάλη για πέρασμα των μέσων παραγωγής στο λαό. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, αυτή είναι η διέξοδος για το λαό, με τη δική του οικονομία, με τη δική του εξουσία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org