Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενέργεια για το λαό

Ο μόνος, ο μοναδικός λόγος αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των επιμέρους χρεώσεων στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, είναι για να ικανοποιηθεί η αξίωση του ντόπιου και ξένου ενεργειακού κεφαλαίου για επικερδείς επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις γίνονται για να βελτιωθούν τα ποσοστά κέρδους των επιχειρήσεων που επενδύουν στην Ενέργεια. Τα λαϊκά νοικοκυριά, τα ήδη καθημαγμένα από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, που θα κληθούν από τους πρώτους μήνες του 2013 να πληρώσουν ακόμα μια γενναία αύξηση για ηλεκτρικό ρεύμα, με ανατιμήσεις που θα κλιμακώνονται διαρκώς μέσα στο έτος, είναι θύματα αυτής ακριβώς της επιδίωξης. Θα πληρώσουν τα μεγάλα κέρδη του ενεργειακού κεφαλαίου. Το οποίο - ενόψει και των συνολικών παρεμβάσεων για την εναρμόνιση της εγχώριας αγοράς με την ευρωπαϊκή, το 2015 - «δικαιούται», χάριν της στρατηγικής που η πλουτοκρατία έχει χαράξει στην ΕΕ, όχι μόνο υψηλά κέρδη, αλλά κέρδη διασφαλισμένα από αυτόματους μηχανισμούς προσαρμογής. Η μεθόδευση αυτή, που τάχα σχετίζεται με την άρση ...«στρεβλώσεων» και κάποια αυξημένα «κόστη», είναι άκρως αντιδραστική και αντιλαϊκή. Τόσο λόγω της παρατεταμένης λιτότητας που μαστίζει τα νοικοκυριά, όσο και λόγω του ότι οι ανατιμήσεις δεν έχουν καμιά αιτιολογική βάση. Οι εταιρείες του κλάδου δεν ελέγχουν απλά τα στοιχεία - κόστη που συνθέτουν τους ισολογισμούς τους, αλλά είχαν και εξακολουθούν να έχουν κέρδη.

Το «μεγάλο κόλπο» υλοποιείται εδώ και χρόνια με την εξασφάλιση υπέρογκων εγγυημένων τιμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χονδρικών τιμών που ευνοούσαν τους ιδιώτες παραγωγούς. Ακόμη και η ΔΕΗ, που «έχανε» για να πριμοδοτηθεί ο ανταγωνισμός, είχε παρ' όλα αυτά σημαντικά κέρδη, που βασίστηκαν και στις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις που έγιναν στα τιμολόγια από το 2006 και έπειτα. Τώρα προβάλλουν μεγάλο κόστος και ελλείμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό επικαλούνται τώρα που έφτασε η στιγμή να αποχωρήσει και το Δημόσιο από την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, για να θεσπίσουν τα νέα τιμολόγια από δήθεν ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες εξ ορισμού εργάζονται για την ανάπτυξη της «ελεύθερης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά της ενέργειας. Σύντομα θα αυξηθεί το «ανταγωνιστικό» τμήμα του τιμολογίου της ΔΕΗ. Ωστόσο, τα τιμολόγια αποτελούνται και από τις χρεώσεις ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ), Μεταφοράς και Διανομής, που υπολογίζονται ξεχωριστά, παρότι πληρώνονται όλα μαζί. Ταυτόχρονα, από την 1η του Ιούλη απελευθερώνονται και τα οικιακά τιμολόγια. Αν και ο στόχος είναι να θεσπιστούν μόνιμοι μηχανισμοί ανάκτησης «κόστους», κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ΔΕΗ δε θα κάνει νέες αυξήσεις όποτε επιλέξει.

Στο «διά ταύτα», οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί ΕΒΕ, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι - εκ των πραγμάτων - με μια βασική επιλογή. Να δεχτούν όσα τους ετοιμάζουν ή να αντισταθούν. Η αντίσταση, όμως, δεν μπορεί να έχει «τυφλό» στόχο. Είναι τέτοια η ένταση και το μέγεθος των ανατροπών που επιχειρούν το κεφάλαιο και τα πολιτικά του υποχείρια, που ανάλογη πρέπει να είναι η απάντηση. Μαζική και οργανωμένη απειθαρχία στα κάθε λογής χαράτσια, που θα συνδυάζεται με την πάλη για πέρασμα των μέσων παραγωγής στο λαό. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, αυτή είναι η διέξοδος για το λαό, με τη δική του οικονομία, με τη δική του εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ