Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Σε μαζική οργανωμένη απειθαρχία καλεί το ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις και την παρέμβαση Στουρνάρα

Σε σχόλιο για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και την παρέμβαση Στουρνάρα για να συνεχίσει η Επιχείρηση να εισπράττει το χαράτσι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα που προετοιμάζει η ΔΕΗ καθώς και η παρέμβαση Στουρνάρα για το χαράτσι αποτελούν μια ακόμα μεγάλη πρόκληση, που ο λαός, όχι μόνο δεν πρέπει να αρκεστεί στην αγανάκτηση, αλλά πρέπει να αντιδράσει οργανωμένα και αποφασιστικά με πάλη για τη ματαίωσή τους.

Οι νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα καταρρίπτουν όλα τα επιχειρήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τις ιδιωτικοποιήσεις, με τον ισχυρισμό της ελάφρυνσης του λαού από οικονομικά βάρη. Επιβεβαιώνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μοχλούς αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και στρώνουν το έδαφος για νέα μεγαλύτερη επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μαζική οργανωμένη απειθαρχία και στα χαράτσια αποτελεί ισχυρό μέσο πίεσης και πρέπει να συνδυάζεται με τον οργανωμένο αγώνα να πάρει ο λαός στα χέρια του τα μέσα παραγωγής και τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, και στον τομέα της ενέργειας. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων σε συνδυασμό με την αποδέσμευση από την ΕΕ είναι η μοναδική απάντηση στο σημερινό δρόμο της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Αυξήσεις μέχρι 48%!

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η ΔΕΗ κατέθεσε αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τμηματικές αυξήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 στο οικιακό τιμολόγιο έως και 48,7%. Η ΡΑΕ ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες μέρες να υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη γνωμοδότησή της για τις αυξήσεις, ώστε οι αποφάσεις να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείονται πολιτικοί ελιγμοί για ακόμα ψηλότερες ανατιμήσεις.

Ειδικά, όμως, για το οικιακό τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης. Στη βάση αυτή, το πρόσθετο αίτημα για αναδιάρθρωση των κλιμακίων κατανάλωσης ανά τετράμηνο, θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, με τρόπο που δεν θα καταγραφεί στις ανακοινώσεις των αυξήσεων, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά απλά θα «μεταπηδήσουν» σε κλίμακα ανώτερης χρέωσης από αυτή που βρίσκονται σήμερα!

Η ΔΕΗ ζητά τη δημιουργία νέου κλιμακίου 801 έως 2.000 kWh ανά τετράμηνο από τον ερχόμενο Γενάρη και τον Ιούλη του 2013 τη δημιουργία νέου, ενιαίου, κλιμακίου 0 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο.

Προκλητική παρέμβαση

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ, με την οποία της ζητά να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει το χαράτσι ακινήτων στους λογαριασμούς που εκδίδει και να το εισπράττει. Με αυτόν τον τρόπο, συγκυβέρνηση και ΔΕΗ «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τη σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της Επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αυξήσεις στη χαμηλή οικιακή κατανάλωση(2014-07-22 00:00:00.0)
«Ο θάνατός μας - τα κέρδη τους»(2012-12-15 00:00:00.0)
Αυξήσεις στο ρεύμα για να κερδίσουν οι εταιρείες(2012-07-24 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός με «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο»(2010-08-07 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστικά" ψεύδη για τα τιμολόγια της ΔΕΗ(1998-12-11 00:00:00.0)
Τιμολογιακή πολιτική χωρίς κοινωνικά κριτήρια(1996-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ