Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αύριο καταθέτουν το έκτρωμα

Μπαράζ από νέους φόρους και ασήκωτα χαράτσια προαναγγέλλει το νέο φορολογικό

Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου συζητούνται στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Απάτη ολκής αποδείχνεται και το «επίδομα» που διαφήμιζαν ότι θα δώσουν στα πολύτεκνα φτωχά νοικοκυριά και για την αναπλήρωση ενός μικρού μέρους από τη ληστεία που συντελείται σε όλα τα επίπεδα.

Οι βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

  • Κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κατάργηση της γκάμας των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).
  • Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα που ξεκινά με συντελεστή στο 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, με 36% για το εισόδημα 25.000 - 40.000 ευρώ και 40% για τα επιπλέον ποσά, ή με 45% σύμφωνα με τελευταία διακινούμενα σενάρια.

-- Για τους αυτοαπασχολούμενους, προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Στάχτη στα μάτια είναι η πρόταση για τη δήθεν εξαίρεση των μισθωτών που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι».

-- Για τους φτωχομεσαίους αγρότες, προβλέπονται όλα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων». Από το 2014 βάζουν φόρο 21% από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».

-- Για τα επιχειρηματικά κέρδη προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «επίκληση» της φοροδιαφυγής είναι το σαθρό άλλοθι για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με μπαράζ από νέους φόρους και χαράτσια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org