Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα δεδομένα στο φόντο της κρίσης

Υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης χτες από τον καπιταλιστικό οίκο «Standard & Poor's»

Νέα δεδομένα και εξελίξεις στην Ευρωζώνη αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's» να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας. Την υποβάθμιση κατά μία μονάδα επιβεβαίωσε χτες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρ Μπαρουέν, ενώ ο ίδιος καπιταλιστικός οίκος αναμενόταν να ανακοινώσει και άλλες υποβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αναμενόταν να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο αξιολόγησης (ΑΑΑ).

Η γαλλική υποβάθμιση, όπως και των άλλων χωρών, δείχνει τις αρνητικές προσδοκίες που διατηρούν οι καπιταλιστικοί οίκοι για την ανάκαμψη της οικονομίας, ως συνέπεια της βαθιάς κρίσης στην Ευρωζώνη. Ανάμεσα σε άλλα, τα αστικά επιτελεία εξέφραζαν χτες την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει η γαλλική υποβάθμιση στο «Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης», η πιστοληπτική ικανότητα του οποίου εξαρτάται από αυτή των χωρών που τον απαρτίζουν. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά αναγκαία τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού με μεγαλύτερα ποσά από τα συμβαλλόμενα μέλη της Ευρωζώνης, όπως ζητούσε μετ' επιτάσεως και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, πυκνώνουν οι διεργασίες και οι επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 του μήνα, όπως οριστικά ανακοινώθηκε χτες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Γενάρη, στο Βερολίνο με τους ομολόγους της της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας για να συζητήσουν για «το μέλλον της νομισματικής ένωσης», ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για μια «άτυπη ανταλλαγή ιδεών», με θέμα επίσης την Ελλάδα και «το (ευρωπαϊκό) συμβούλιο του Μαρτίου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org