Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αθλιος ο ρόλος της ΚΕΔΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη Τετάρτη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Εκεί, αποφάσισαν από κοινού να παρέχονται πλέον μέσω των δήμων υποτυπώδεις κοινωνικές υπηρεσίες με φτηνό εργατικό δυναμικό. Δηλαδή, να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να περικόψουν ακόμα κι αυτές τις λειψές κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι με λεφτά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων («Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, συσσίτια, κέντρα αστέγων κ.ά.)

Σε αυτή τη συνάντηση, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στην ηγεσία της ΚΕΔΕ ανάμεσα στα άλλα είπαν ότι «μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο για την έξοδο από την κρίση, την τοπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και στην εξασφάλιση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής». Αυτά τα έγραψαν και σε σχετικό κείμενο που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό.

Είναι φανερό ότι οι δήμοι ως κομμάτι του αστικού κράτους επιδιώκουν να εκτονώσουν την οργή του κόσμου από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό που λένε για αντιμετώπιση της ανεργίας είναι τα προγράμματα αυτεπιστασίας με 500 ευρώ το μήνα και η κοινωφελής εργασία με 625 ευρώ το μήνα για 5 μήνες το χρόνο. Προγράμματα που στην ουσία καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό εννοούν αλληλεγγύη, αυτό εννοούν κοινωνική συνοχή. Και θέλουν να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή στο όνομα της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής, δηλαδή της διαιώνισης της άγριας εκμετάλλευσης των καπιταλιστών.

Δεν σταμάτησαν όμως μόνο σε αυτό. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ενωσης: «Η ΚΕΔΕ ζήτησε ακόμη από τον πρωθυπουργό καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και φορέων να μην ανακοινώνονται, αλλά, εφόσον τίθενται, να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, επειδή ήδη δημιουργούνται τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων χωρίς λόγο». Το θέμα, λοιπόν, για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ δεν είναι ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται και βρίσκονται στο δρόμο από την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, δεν είναι το τσάκισμα και αυτών των άθλιων κοινωνικών παροχών, αλλά η ταλαιπωρία που δημιουργείται όταν αυτό γίνεται χωρίς συνεννόηση με τους δήμους... Τέτοιο αίσχος, δηλαδή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ