Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια και ζυμώσεις για το μέλλον της ΕΕ

Παρασκηνιακές συναντήσεις και σχέδια για μετεξέλιξη της λυκοσυμμαχίας

Πληθαίνουν τα σενάρια και οι εκδοχές για τις εξελίξεις που πυροδοτεί η βαθιά καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, δείχνοντας ότι τα επόμενα χρόνια τίποτα δεν πρόκειται να είναι ίδιο στην Ευρωένωση.

Στο φόντο της Συνόδου Κορυφής, που την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται να κάνει μια πρώτη συζήτηση για τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, η γερμανική εφημερίδα «Die Presse», αποκαλύπτει ότι μέσα στη βδομάδα υπήρξε συνάντηση δέκα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής τον Γερμανό Γκίντο Βεστερβέλε, όπου συζητήθηκε σχέδιο για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και τη συγκρότηση «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Στη συνάντηση, εκτός από τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, συμμετείχαν ακόμα οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δέκα υπουργοί προτείνουν να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος θα είναι εκλεγμένο πρόσωπο και θα μπορεί να δημιουργεί κυβερνητική ομάδα. Τον Ιούλη θα υπάρξει και νέα συνάντηση της ομάδας των «δέκα» στην Ισπανία, ενώ τα αποτελέσματα των επαφών τους αναμένεται να παρουσιαστούν το φθινόπωρο. Στο ίδιο πλαίσιο, οι δέκα ΥΠΕΞ διερευνούν κατά πόσο θα μπορούσε να εξελιχθεί ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ένα ευρωπαϊκό «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η συνάντηση των 10 ΥΠΕΞ, δεν είναι η μόνη που γίνεται στο παρασκήνιο ανάμεσα σε αξιωματούχους της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι στενές και μόνιμες επαφές διατηρούν μεταξύ τους οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, οι οποίοι επεξεργάζονται το ενδεχόμενο μιας Ευρωζώνης με πολλές ταχύτητες. Συναντήσεις όμως κάνουν μεταξύ τους -και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών κρατών- και οι δέκα χώρες της ΕΕ που δε συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, δείχνοντας πως οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για το μέλλον της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, δίνουν και παίρνουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ