Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δελτίο νέας αντιλαϊκής θύελλας από το Γιούρογκρουπ

Στην Αθήνα ξανά από Δευτέρα τα κλιμάκια της τρόικας

Με αντικείμενο την αξιολόγηση του προγράμματος της αντιλαϊκής πολιτικής και την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων για τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, καταφθάνουν την ερχόμενη Δευτέρα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Η τυπική απόφαση πάρθηκε μετά και τις νέες διαβεβαιώσεις για την «τήρηση όλων των δεσμεύσεων» που ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης Γ. Ζανιάς έδωσε στο προχτεσινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Από την ίδια συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, εκτόξευσε και νέες απειλές στο λαό, λέγοντας ότι θα διαπιστώσουν «τι έγινε, τι δεν έγινε, τι πρέπει να γίνει», με το «σημαντικότερο από όλα να ξαναρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα». Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το νέο πρόγραμμα».

Στους σχεδιασμούς τους είναι η επιμήκυνση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος κατά 2 χρόνια (μέχρι το 2016) ταυτόχρονα με την υπογραφή και νέας δανειακής σύμβασης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και για ποσά που σήμερα τα υπολογίζουν από 16 μέχρι 20 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό πως η πολυδιαφημισμένη «επαναδιαπραγμάτευση» συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα και νέο μνημόνιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν επίσης την εκταμίευση προς την Ελλάδα του ενός δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση (4,2 δισ. αντί 5,2 δισ. ευρώ). Από αυτά, πάνω από 900 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν, μέχρι τέλος Ιούλη, πίσω στα ευρωενωσιακά ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί η πρώτη δόση για τη συμμετοχή της χώρας στο «Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης» (ESM). Τα συνολικά ποσά της συμμετοχής υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μέχρι τώρα «αξιολόγηση του προγράμματος» δεν αναμένεται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (28 - 29 Ιούνη).

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ ήταν επίσης οι εξελίξεις που καταγράφονται στις οικονομίες των Ισπανίας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Ιταλίας, καθώς επίσης η ενεργοποίηση του αναβαθμισμένου Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι περιμένει την «υποβολή επίσημου αιτήματος διάσωσης τη Δευτέρα», λέγοντας ότι θα περιλαμβάνει σχέδια ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, χωρίς όμως να προσδιορίσει τα ποσά που θα απαιτηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ