Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Πανελλαδική απεργία στις 27 του Ιούνη

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Από την κινητοποίηση που έγινε στα τέλη του Μάη
Από την κινητοποίηση που έγινε στα τέλη του Μάη
Σε νέα σημαντική αναμέτρηση με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες στον Επισιτισμό και συνολικά στον Τουρισμό προχωρούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, που πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Τετάρτη, 27 του Ιούνη, διεκδικώντας την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς μείωση μισθών και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες στον κλάδο έχουν καταγγείλει τις ΣΣΕ και αξιώνουν δραστικές μειώσεις στους μισθούς και αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από τις Συμβάσεις. Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «η δυναμική του κλάδου φάνηκε στην παναττική απεργία της 26ης Μάη, όπου το σύνολο σχεδόν των σωματείων έκανε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αποδείχτηκε, για ακόμη μια φορά, ότι όταν οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τα κάτω, όταν τα αιτήματα πατούν στις ανάγκες των οικογενειών μας, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στα καλέσματα των σωματείων, ορθώνουν τείχος απέναντι στην επίθεση των εργοδοτών και, τέλος, μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις και να υπερασπιστούν δικαιώματα».

Το Συνδικάτο τονίζει επίσης ότι «οι ανοιχτές πληγές που άφησε η αντεργατική επίθεση το περασμένο διάστημα δεν θα γιατρευτούν από καμιά κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν εμείς τώρα κάνουμε πίσω. Το ίδιο, άλλωστε, έγινε και το χειμώνα του 2009, όταν η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητούσε πίστωση χρόνου για να ξεδιπλώσει την επίθεσή της στις ζωές μας. Και τότε το Συνδικάτο, το ΠΑΜΕ προειδοποιήσαμε ότι δεν πρέπει να δώσουμε κανένα περιθώριο να προετοιμάσουν τα χειρότερα που ήρθανε και μείνανε. Και τότε, κόντρα στην απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας, καλέσαμε τους εργαζόμενους σε απεργία 17 Δεκέμβρη 2009 με αίτημα να μην πληρώσουμε την κρίση της πλουτοκρατίας».

Και καταλήγει: «Σήμερα επιβεβαιωθήκαμε για την αγωνιστική στάση που κρατήσαμε. Σήμερα δεν προειδοποιούμε για τη νέα αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται, γιατί όλοι την έχουμε νιώσει στο πετσί μας και γνωρίζουμε την κλιμάκωσή της. Σήμερα σαλπίζουμε συναγερμό»!

Μειώσεις μισθών ζητά το «Τιτάνια»

Εν τω μεταξύ, οι ξενοδόχοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων είτε συλλογικά αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία (βλ. καταγγελία Συμβάσεων) είτε ο καθένας ξεχωριστά. Στην προκειμένη περίπτωση, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση μισθών κατά 20%. Το επιχειρησιακό σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση (πριν 3 μέρες) η οποία και μετά από πρόταση του σωματείου αποφάσισε να μην αποδεχτεί ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ