Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα το τσάκισμα του λαού

Οι εσωκομματικές διεργασίες καθορίζονται από την αναγκαιότητα να μείνει αρραγές το αστικό μέτωπο στον αντεργατικό πόλεμο

Μέσα σε κλίμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, με το σύνολο των στελεχών, ωστόσο, να συνηγορούν υπέρ της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επέλασης και στήριξης της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. «Χρειάζεται η ενεργή στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να κλειδώσει η ιστορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που επιχειρεί απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια, κρατάει σταθερά το τιμόνι στο ξεδίπλωμα της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Χτες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για εκλογή νέου προέδρου με κάλπες από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ο ίδιος δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος. Επίσης, αποφασίστηκε η διεξαγωγή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον προσεχή Ιούνιο. Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο.

Με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος διάδοχος στην προεδρία, Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο τους λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής νέου προέδρου, θέση που στήριξαν στη χτεσινή συνεδρίαση και τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Τ. Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης και Π. Κουκουλόπουλος), τα οποία στηρίζουν εσωκομματικά τον Ευ. Βενιζέλο.

Στόχος συνολικά της ηγεσίας, αλλά και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτα να επιβληθούν τα νέα μέτρα σφαγής του λαού από την κυβέρνηση συνεργασίας και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια, ζήτησε «χωρίς δεύτερες σκέψεις», οι «δυνάμεις που συνεργάζονται στην κυβέρνηση αυτής της εθνικής συνευθύνης να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Στην ίδια γραμμή και στη βάση των γενικότερων διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος ,επτά κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ πρότειναν χτες με κοινή επιστολή τους την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ακόμη και μέχρι τον Οκτώβρη του 2013, «εφόσον χρειαστεί», προκειμένου «να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και ταυτόχρονα «πάγωμα» των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Την επιστολή υπογράφουν οι Φ. Σαχινίδης, Σωκ. Ξυνίδης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Πεταλωτής, Γ. Δριβελέγκας, Μαν. Οθωνας και Μ. Μπόλαρης.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, αν χρειαστεί, πρέπει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τη στήριξη της κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην κυβερνητική συνεργασία των τριών κομμάτων. Υπέρ της παράτασης της κυβερνητικής θητείας του μαύρου μετώπου τάχτηκε και η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου.«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε με τη δαμόκλειο σπάθη του χρόνου. Ας δώσουμε στην κυβέρνηση αυτή το χρόνο που χρειάζεται για να πετύχει το έργο της», ανέφερε σε συνέντευξή της στο «Real Fm».

Συντεταγμένοι στην αντιλαϊκή επέλαση

Εκφράζοντας τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και τους γενικότερους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης, η υπουργός Παιδείας τόνισε: «Εχουμε μεγάλα ζητήματα μπροστά μας, εργασιακές σχέσεις, συντάξεις, άνοιγμα επαγγελμάτων (...) Επομένως εκλογές το επόμενο διάστημα, χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, σημαίνουν καταστροφή. Αν αποτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει αποτύχει η χώρα». Ουσιαστικά κάλεσε το σύνολο των αστικών κομμάτων να προτάξουν το συμφέρον της τάξης τους και συντεταγμένα να ισοπεδώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Ζήτησε παράλληλα «ανακωχή» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μέχρι την υπογραφή του νέου μνημονίου και στη συνέχεια «να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες και θα εκλεγούν οι υποψήφιοι από τη βάση, σύμφωνα με το καταστατικό. (...) Οι υποψήφιοι πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να μην ασκούν παράλληλα υπουργικά καθήκοντα». Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε και το «ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων κομμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, τόνισε: «Οι στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι στόχοι του ΠΑΣΟΚ και εθνικοί στόχοι». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ο Γ. Ραγκούσης στήριξε την εκλογή προέδρου από τη βάση με ανοιχτή διαδικασία και κάλπες όπως προβλέπει το καταστατικό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org