Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11159

ΠΑΜΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Επιτακτική ανάγκη η κλιμάκωση της πάλης κόντρα στα νέα μέτρα - φωτιά

ΣΕΛ.  6
ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ
Παναττική απεργία και κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας

ΣΕΛ.  3

ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τσακίζει τους μισθούς με πρόσχημα την ανεργία

ΚΚΕ: Ο καπιταλισμός είναι ξεπερασμένος. Μόνο φτώχεια, κρίσεις και πολέμους φέρνει για το λαό. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, είναι μονόδρομος για ανάπτυξη προς όφελος του λαού

Με ωμούς εκβιασμούς και αντιδραστική προπαγάνδα, ο Λ. Παπαδήμος χτες, στη Βουλή, επανέλαβε με τον πιο προκλητικό τρόπο το ιδεολόγημα κυβέρνησης, τρόικας, εργοδοσίας και εργατοπατέρων, ότι η νέα δραστική μείωση μισθών, η κατάργηση 13ου-14ου μισθού και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, που ωθούν στην εξαθλίωση τους εργάτες, γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Τεράστιο ψέμα. Γίνονται για τον πολλαπλασιασμό των κερδών του κεφαλαίου, για την ανταγωνιστικότητα. Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν την κρίση και θα την εφαρμόζουν και μετά. Κλιμάκωση της ταξικής πάλης, συμπόρευση με το ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία, αντεπίθεση.


ΣΕΛ.  7

76 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Μεταφέρουν παντού τη φλόγα του αγώνα

Εξω από το εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα μοιράζοντας ανακοινώσεις - κάλεσμα συμμετοχής στην παναττική - πανεργατική απεργία στις 17 Γενάρη, βρέθηκαν χτες τα ξημερώματα απεργοί εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».


ΣΕΛ.  15

Προκλητικός

«Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι. Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό ούτε 13ο και 14ο μισθό». Αυτά είπε χτες ο Λ. Παπαδήμος, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Κάποτε, για να τσακίσουν τους μισθούς, έλεγαν ότι φταίνε για την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό. Τώρα βρήκαν άλλο επιχείρημα. Για την ανεργία φταίνε οι μισθοί. Πάντα επιδιώκουν την επιβολή πολιτικής αύξησης της εκμετάλλευσης. Στις συνθήκες κρίσης θέλουν να αντισταθμίσουν τη χασούρα κερδών του κεφαλαίου. Στις συνθήκες ανάκαμψης την πολλαπλάσια αύξησή τους. Η δραστική μείωση μισθών συμβάλλει αποφασιστικά σ' αυτό. Πάντα οι τιμές αυξάνονταν πολύ περισσότερο σχετικά με τους μισθούς, αυξάνοντας τα κέρδη, έωλο επομένως εκείνο το επιχείρημα. Τώρα η μείωση μισθών δε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σε περίοδο κρίσης η ανεργία αυξάνεται πολλαπλάσια και απότομα. Αλλά και σε περιόδους ανάκαμψης η αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός των μέσων παραγωγής που συμβάλλει στην πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής και των κερδών με λιγότερους εργαζόμενους, αυξάνει την ανεργία. Μεγάλο ψέμα είπε ο πρωθυπουργός. Δε φταίνε οι μισθοί για την ανεργία, αλλά ο καπιταλισμός, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η επιδίωξη αύξησης κερδών. Μεγάλος, ύπουλος ο εκβιασμός στους εργαζόμενους να εξαναγκαστούν στην εξαθλίωση με μισθούς πείνας στο όνομα του απραγματοποίητου δημιουργίας θέσεων εργασίας. Επικίνδυνη και η επιδίωξη αντιπαράθεσης εργαζομένων - ανέργων. Στόχος, η μεγαλύτερη κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι από τους καπιταλιστές. Γι' αυτό συνέδεσε την επιχειρηματολογία του με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη καπιταλιστική, κερδών. Να πάρουν απάντηση με κλιμάκωση της ενιαίας ταξικής πάλης εργαζομένων - ανέργων, λαϊκή συμμαχία, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Στις 908.000 οι άνεργοι το Δεκέμβρη

ΣΕΛ.  14
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται οι κινητοποιήσεις

ΣΕΛ.  19
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗΣΥ
Συμμαχία για να μπουν οι λαϊκοί αγώνες στο γύψο

Στο στόχαστρο βάζει η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. μαζί και το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, τις λαϊκές διαδηλώσεις, τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ, ενοχοποιούν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.


ΣΕΛ.  9
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οχι σε όλα τα ναρκωτικά

ΣΕΛ.  28
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Δράση για τα προβλήματα του λαού

ΣΕΛ.  17
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για τις πλημμύρες στον Εβρο

ΣΕΛ.  16
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές εργασίας

ΣΕΛ.  13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών

ΣΕΛ.  11
Απεργία στη Μαγνησία στις 17 Γενάρη

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ