Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί της «προσέλκυσης επενδυτών»...

Η πρόσφατη πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου «αίρμπας» (airbus A340), που ανήκαν στην παλιά «Ολυμπιακή» και μετά τη διάλυσή της είχαν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, έναντι τιμήματος 31 εκατ. ευρώ περίπου - που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό αν όχι σκανδαλώδες - δείχνει ακριβώς το δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση να ακολουθήσει στο θέμα των πολυσυζητημένων αποκρατικοποιήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, απαντώντας σχετικά με το ύψος της πώλησης, είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτή ήταν και η μοναδική προσφορά που ήταν διαθέσιμη, και αν επέμενε το ελληνικό Δημόσιο να ζητάει περισσότερα, τα αεροπλάνα θα κατέληγαν... παλιοσίδερα.

Εντός του τρέχοντος έτους, το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΔ) αισιοδοξεί να προχωρήσει, ανάμεσα σε άλλα, και στην πώληση του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, των 34 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αλλά και να επεκτείνει τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθήνας. «Πωλητήρια», για τα οποία έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι αν και δεν είναι άμεσα δική του αρμοδιότητα, ωστόσο προσπάθεια του υπουργείου του είναι η δημιουργία «κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδυτών»...

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει στο νου του ο υπουργός Υποδομών όταν ομιλεί περί «κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος», πάντως, όπως πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επισημάνει και στελέχη της τρόικας, αλλά και «μάνατζερς» του διεθνούς «real estate», οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου πρέπει να ανταποκρίνονται στα «πραγματικά μεγέθη» της ελληνικής οικονομίας για να προσελκύσουν αγοραστές.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των μονοπωλιακών ομίλων για πάμφθηνη εξαγορά δημόσιας περιουσίας λόγω κρίσης, προκειμένου να βγάλουν μεγάλα κέρδη, αυτό σημαίνει «πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» και να ξεκοκαλίσουν τις υποδομές που γενιές επί γενιών του εργαζόμενου λαού δημιούργησαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ