Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκδηλη η ικανοποίηση στη χτεσινή πρώτη σελίδα της «Καθημερινής» για «το κλίμα εθνικής συνεννόησης» που επικρατεί στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, απηχώντας βέβαια τις εκτιμήσεις που επικρατούν στους κύκλους της πλουτοκρατίας. Επεξηγώντας τους λόγους που δικαιολογούν αυτό το κλίμα ευφορίας, η εφημερίδα σημειώνει στο κύριο άρθρο της: «Δεν είναι καθόλου ασήμαντο πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού καμποτάζ στην κρουαζιέρα, το οποίο ουδέποτε τόλμησε η κυβέρνηση Παπανδρέου». Επίσης, «ούτε είναι ασήμαντο πως ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. συμφωνούν στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και άλλες σημαντικές αλλαγές». Και καταλήγει: «Επικρατεί επιτέλους ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης που επιτρέπει την υλοποίηση τομών, τις οποίες κάθε κόμμα φοβόταν να τολμήσει από μόνο του λόγω του περιώνυμου πολιτικού κόστους». Ομως, αυτή ήταν και η πραγματική αποστολή της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, την οποία το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα αποκάλυψε και κατήγγειλε στο λαό. Η τρικομματική κυβέρνηση έγινε για να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης και της χρεοκοπίας στους εργαζόμενους και κυρίως να συμβάλει στην τωρινή και να διασφαλίσει την μελλοντική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Αναμενόμενο είναι τα αστικά ΜΜΕ να την εμφανίζουν ως παντοδύναμη και να επιδιώκουν τη μακροημέρευσή της. Η εργατική τάξη και ο λαός όμως πρέπει να σημάνουν συναγερμό και να συστρατευτεί μαζί με το ΚΚΕ για να πέσει η μαύρη συγκυβέρνηση και να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων.

Περί της «προσέλκυσης επενδυτών»...

Η πρόσφατη πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου «αίρμπας» (airbus A340), που ανήκαν στην παλιά «Ολυμπιακή» και μετά τη διάλυσή της είχαν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, έναντι τιμήματος 31 εκατ. ευρώ περίπου - που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό αν όχι σκανδαλώδες - δείχνει ακριβώς το δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση να ακολουθήσει στο θέμα των πολυσυζητημένων αποκρατικοποιήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, απαντώντας σχετικά με το ύψος της πώλησης, είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτή ήταν και η μοναδική προσφορά που ήταν διαθέσιμη, και αν επέμενε το ελληνικό Δημόσιο να ζητάει περισσότερα, τα αεροπλάνα θα κατέληγαν... παλιοσίδερα.

Εντός του τρέχοντος έτους, το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΔ) αισιοδοξεί να προχωρήσει, ανάμεσα σε άλλα, και στην πώληση του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, των 34 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αλλά και να επεκτείνει τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθήνας. «Πωλητήρια», για τα οποία έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι αν και δεν είναι άμεσα δική του αρμοδιότητα, ωστόσο προσπάθεια του υπουργείου του είναι η δημιουργία «κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδυτών»...

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει στο νου του ο υπουργός Υποδομών όταν ομιλεί περί «κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος», πάντως, όπως πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επισημάνει και στελέχη της τρόικας, αλλά και «μάνατζερς» του διεθνούς «real estate», οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου πρέπει να ανταποκρίνονται στα «πραγματικά μεγέθη» της ελληνικής οικονομίας για να προσελκύσουν αγοραστές.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των μονοπωλιακών ομίλων για πάμφθηνη εξαγορά δημόσιας περιουσίας λόγω κρίσης, προκειμένου να βγάλουν μεγάλα κέρδη, αυτό σημαίνει «πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» και να ξεκοκαλίσουν τις υποδομές που γενιές επί γενιών του εργαζόμενου λαού δημιούργησαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους.

Σε ετοιμότητα οι αυτοκινητιστές

Ενα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και της γαλαζοπράσινης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των αυτοκινητιστών. Με συστηματικές «διαρροές» και «νύξεις» περί επαναφοράς των «πληθυσμιακών κριτηρίων» για την έκδοση νέων αδειών ταξί, αλλά και με «ανοιχτές» θριαμβολογίες από πλευράς συνδικαλιστικής ηγεσίας, ότι δήθεν «ηττήθηκε η πολιτική Ραγκούση» καθησυχάζουν τη βάση του κλάδου, ενώ έχουν ήδη έτοιμο το νέο νόμο για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος κατ' επιταγήν των μεγάλων συμφερόντων που επιβουλεύονται το «φιλέτο» των οδικών επιβατικών μεταφορών.

Η είσοδος 7θέσιων και 9θέσιων ταξί στις «πιάτσες», το «σπάσιμο» του ενιαίου τιμολογίου, αλλά και διάφορα άλλα «χατίρια» που ζητούν επίμονα επιχειρήσεις του τουρισμού και άλλοι που ετοιμάζονται να πολλαπλασιάσουν τις άδειες που θα έχουν στην κατοχή τους, συνθέτουν τη νέα οδυνηρή κατάσταση που θα έχει να αντιμετωπίσει ο ταξιτζής. Αυτή υποτίθεται θα είναι και η «απελευθέρωση με όρους και κριτήρια» που εδώ και μήνες «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» η συνδικαλιστική πλειοψηφία για την επίτευξή της, που στην πραγματικότητα στέλνει στην ανεργία και την οικονομική καταστροφή χιλιάδες οικογένειες αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στον κλάδο, με μαζικές εξορμήσεις θα δώσουν τη μάχη της προετοιμασίας και της αγωνιστικής συσπείρωσης των συναδέλφων τους, ώστε να μην «πιαστούν στον ύπνο» οι χιλιάδες αυτοκινητιστές ταξί και να αποκρούσουν την καταστροφική πολιτική της «απελευθέρωσης» όπως κι αν τους τη «σερβίρουν».

Τιμές και μονοπώλια

Οταν ο Ντομινίκ Στρος Καν, με την ιδιότητα του διευθυντή του ΔΝΤ, μιλούσε για την ανάγκη «εσωτερικής υποτίμησης» της ελληνικής οικονομίας, λίγοι είχαν καταλάβει τον τρόμο που κρυβότανε πίσω από τη σύντομη αυτή φράση. Οικονομολόγοι και οικονομολογούντες κατέληξαν ότι... επειδή δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα της χώρας, καθότι νόμισμά μας είναι το ευρώ, θα πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες της εσωτερικής υποτίμησης. Θα πρέπει δηλαδή να μειωθούν οι μισθοί. Στην περίοδο που ακολούθησε, τα λαϊκά στρώματα βρέθηκαν αντιμέτωπα με την κόλαση του Δάντη. Οι μισθοί και οι συντάξεις κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν, με συνέπεια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να απολέσουν το 30 με 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Η λαϊκή κατανάλωση υποχώρησε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων γκρεμίστηκε!

Αυτή ήταν η περίφημη «εσωτερική υποτίμηση». Τσάκισμα μισθών και συντάξεων. Με τις τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών όμως, τι έγινε; Οι τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και βίαιης υποχώρησης του λαϊκού εισοδήματος, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη διετία 2010 - 2011, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,2%. Ειδικότερα, τα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 4,8%, τα αλκοολούχα ποτά κατά 26,2%(!), η στέγαση κατά 18,5%(!), οι μεταφορές κατά 23%(!), η ένδυση - υπόδηση κατά 7,2%. Τη στιγμή δηλαδή που οι μισθοί οδηγούνταν σιδηροδέσμιοι στο σφαγείο του μνημονίου, οι καπιταλιστές και το καπιταλιστικό κράτος αύξαναν τις τιμές των εμπορευμάτων και τους φόρους που πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Αν η αντίθεση τιμές - μισθοί αποτελεί μια μορφή έκφρασης της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας, η εξέλιξη των τιμών και των μισθών την προηγούμενη διετία απεικονίζει τη βαθιά όξυνση της βασικής αντίθεσης κατά την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα, το οποίο όταν τίθεται, οι απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος, κυριολεκτικά ποιούν την νήσσαν. Και το ερώτημα είναι το ακόλουθο: Αν δεχτούμε σαν σωστή την αστική θέση ότι το επίπεδο των τιμών προσδιορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση, οι τιμές θα έπρεπε να είχαν βουλιάξει. Γιατί η ζήτηση έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα. Πώς εξηγείται επομένως η μεγάλη άνοδος των τιμών στην περίπτωση αυτή;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, είναι τόσο απλή, και ο μόνος που δεν θέλει να την δει, είναι ο τυφλωμένος από ταξική ιδιοτέλεια, απολογητής του συστήματος. Οι τιμές δεν πέφτουν, αλλά αντίθετα ανεβαίνουν. Τα μονοπώλια δεν μειώνουν τις τιμές, προκειμένου αυτές να αντιστοιχιστούν με τη μείωση της ζήτησης. Γιατί προσδοκούν να αντιμετωπίσουν τη χασούρα από το μειωμένο τζίρο με αύξηση των τιμών. Γιατί αυξήθηκε ο ΦΠΑ και τον προσθέτουν στις τιμές. Γιατί μονοπωλιακός ανταγωνισμός δε σημαίνει μείωση τιμών, όπως λένε οι απολογητές του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Ετσι κι αλλιώς έχουν πάντα μικρότερες τιμές από επιχειρήσεις με μικρότερα κεφάλαια και ακόμη και αν τις αυξήσουν, πάλι, στον ανταγωνισμό μ' αυτά τα μικρότερα κεφάλαια, κυριαρχούν. Ετσι σε συνθήκες κρίσης, ακόμη και με αυξημένες τιμές, συνεχίζουν να έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι από τον τζίρο και ωθούν στην καταστροφή τα μικρότερα κεφάλαια. Τη νύφη την πληρώνει ο λαός...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Εγνοια τους μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό ούτε 13ο και 14ο μισθό»! Μας το είπε δραματικά χτες ο Λουκάς Παπαδήμος! Το ξέρουμε, γι' αυτό ζητάμε αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και ασφαλιστική κάλυψη και δουλειά για όλους!

Αυτό όμως που ξέρουμε επίσης είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου και δημιουργεί νέους ανέργους και θέλει να περικόψει μισθούς και δικαιώματα σε όσους έχουν απομείνει να εργάζονται.

Κι αυτό δεν είναι καμιά... εκτίμηση ή προσέγγιση. Ακόμη και τα δικά τους στοιχεία το ομολογούν χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.

Οπότε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κάθε μέλος αυτής της κυβέρνησης ας πάψουν να δηλώνουν θρασύτατα πως τα μέτρα που ετοιμάζουν (σε συνεννόηση με εργοδότες και συνδικαλιστικές ηγεσίες - εργαλεία τους) είναι για το καλό των ανέργων.

Για τα κέρδη των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου το κάνουν γιατί αποκλειστικά και μόνο αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπούν.

ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου! Κανονικά, δήλωσε, έπρεπε να αυξηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κατά 30%. Αυτές είναι οι ανάγκες της επιχείρησης!

Μας έκανε όμως χάρη το υπουργείο και θα τους αυξήσει γύρω στο «9% μεσοσταθμικά»! Μόνο βραβείο ...κοινωνικής πολιτικής δεν απαίτησε να του δώσουμε.

Φυσικά, άφησε και τα ...υπονοούμενά του, σχετικά με το ότι είναι πολλά τα προνόμια των εργαζομένων στη ΔΕΗ οπότε κι αυτό συμβάλλει στην αύξηση του κόστους του ρεύματος.

Εξυπακούεται ότι το τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους τα τελευταία 50 χρόνια, τα πανωπροίκια στους μεγαλοεργολάβους και η τελευταία «μόδα» των χαριστικών συμβάσεων με τις ιδιωτικές εταιρείες που παράγουν ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές, ουδέποτε επιβάρυναν τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε, όταν - κι αυτό θα είναι πολύ σύντομα - θα στείλουν τη ΔΕΗ για πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτό θα είναι το επιχείρημά τους: Φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές...

Αθλιος ο ρόλος της ΚΕΔΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη Τετάρτη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Εκεί, αποφάσισαν από κοινού να παρέχονται πλέον μέσω των δήμων υποτυπώδεις κοινωνικές υπηρεσίες με φτηνό εργατικό δυναμικό. Δηλαδή, να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να περικόψουν ακόμα κι αυτές τις λειψές κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι με λεφτά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων («Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, συσσίτια, κέντρα αστέγων κ.ά.)

Σε αυτή τη συνάντηση, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στην ηγεσία της ΚΕΔΕ ανάμεσα στα άλλα είπαν ότι «μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο για την έξοδο από την κρίση, την τοπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και στην εξασφάλιση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής». Αυτά τα έγραψαν και σε σχετικό κείμενο που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό.

Είναι φανερό ότι οι δήμοι ως κομμάτι του αστικού κράτους επιδιώκουν να εκτονώσουν την οργή του κόσμου από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό που λένε για αντιμετώπιση της ανεργίας είναι τα προγράμματα αυτεπιστασίας με 500 ευρώ το μήνα και η κοινωφελής εργασία με 625 ευρώ το μήνα για 5 μήνες το χρόνο. Προγράμματα που στην ουσία καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό εννοούν αλληλεγγύη, αυτό εννοούν κοινωνική συνοχή. Και θέλουν να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή στο όνομα της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής, δηλαδή της διαιώνισης της άγριας εκμετάλλευσης των καπιταλιστών.

Δεν σταμάτησαν όμως μόνο σε αυτό. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ενωσης: «Η ΚΕΔΕ ζήτησε ακόμη από τον πρωθυπουργό καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και φορέων να μην ανακοινώνονται, αλλά, εφόσον τίθενται, να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, επειδή ήδη δημιουργούνται τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων χωρίς λόγο». Το θέμα, λοιπόν, για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ δεν είναι ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται και βρίσκονται στο δρόμο από την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, δεν είναι το τσάκισμα και αυτών των άθλιων κοινωνικών παροχών, αλλά η ταλαιπωρία που δημιουργείται όταν αυτό γίνεται χωρίς συνεννόηση με τους δήμους... Τέτοιο αίσχος, δηλαδή.

Ξεπούλημα με διαδικασίες εξπρές

Με διαδικασίες - εξπρές σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο, όπως αποδεικνύεται και από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του «μεσοπρόθεσμου», που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ακίνητα αυτά θα αξιοποιούνται μέσω του νόμου 2730/1999 που αφορούσε την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ταχύτερες διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κ.ά.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να βγουν «στο σφυρί» 35 γνωστά αστικά ακίνητα που είχαν επιλεγεί στην αρχή και έχουν ήδη περιέλθει στη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν αυτή τη στιγμή μία δεύτερη λίστα 30 περίπου δημόσιων ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για εκτάσεις - «φιλέτα» που θα παραχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο για τουριστική αξιοποίηση. Και, φυσικά, έπεται και συνέχεια...

Ολα αυτά τα δημόσια ακίνητα προβλέπεται να παραχωρηθούν σε μεγάλες ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτύξουν τις χρυσοφόρες μπίζνες τους. Δηλαδή, ολόκληρες γενιές Ελλήνων εργαζομένων δε θα έχουν το δικαίωμα ούτε να προσεγγίσουν τις εκτάσεις αυτές που αποτελούν δημόσια ιδιοκτησία, αν δεν πληρώσουν πανάκριβο αντίτιμο στους διάφορους επιχειρηματίες. Οι δε εργαζόμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις θα είναι με μισθούς πείνας και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, άλλωστε και γι' αυτά φροντίζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για τη γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.

Εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης

Με εργαζόμενους με μισθούς πείνας και με ημερομηνία λήξης θα λειτουργούν μια σειρά υπηρεσίες των δήμων, με σοβαρές συνέπειες και στο έργο που παράγεται από αυτές τις κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα υπηρεσίες. Την ώρα που εργαζόμενοι χάνουν ή ήδη έχασαν τη δουλειά τους, καθώς λήγουν ή έληξαν οι συμβάσεις τους και το προσωπικό των δήμων έχει μειωθεί σημαντικά, η κυβέρνηση επαίρεται για την πρόσληψη 1.509 συμβασιούχων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα βρεθούν σε λίγο καιρό στο δρόμο.

Το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε τους δήμους στους οποίους θα απασχοληθούν 1.509 συμβασιούχοι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.348 συμβάσεις μίσθωσης έργου και ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες των δήμων, όπως μουσικοί για τα ωδεία, κοινωνικοί λειτουργοί και προσωπικό παιδικών σταθμών, καθώς και 161 συμβάσεις που αφορούν ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που εξυπηρετεί, από τη μια, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας και, από την άλλη, την υποβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα με ένα περιορισμένο πακέτο που θα απευθύνεται στα απόλυτα εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού. Τη λογική αυτή συμμερίζεται και η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία θέλει τους δήμους να αναλαμβάνουν ρόλο στην κατεύθυνση της «διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής», δηλαδή χειραγώγηση των εξαθλιωμένων από την όποια δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης για κάλυψη των πραγματικών αναγκών τους προσφέροντας υποτυπώδεις υπηρεσίες στους πολύ φτωχούς, με φτηνό εργατικό κόστος που έχουν οι συμβασιούχοι, και καλώντας όσους στοιχειωδώς μπορούν να πληρώσουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μετατρέπουν το λαό σε θύτη και θύμα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πλευρές αυτής της εμπλοκής, είναι η σύσφιξη των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ, αλλά και η ανάληψη από την Ελλάδα της διοίκησης των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ενσωματώνονται πλήρως στο νέο επιθετικό δόγμα και τους σχεδιασμούς των επιτελείων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές προκλήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πολεμικές απειλές ενάντια στη Συρία και το Ιράν, αλλά και στην Αφρική. Μπροστά σ' αυτά τα σχέδια, η αποκαλούμενη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας - Ισραήλ αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις νέες πολεμικές προετοιμασίες και απειλές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά του Ιράν και της Συρίας, αλλά και βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε κυνικά για «επιλογή και δέσμευση να εμβαθύνουμε τη συμμαχία και τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Μια αναφορά που παραπέμπει ευθέως στο ΝΑΤΟικό σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής», που έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται με τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» στη βόρεια Αφρική και τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε Συρία και Ιράν.

Η αναφορά του ίδιου, ότι η συνεργασία αυτή θα «δημιουργήσει νέες πηγές πλούτου για τους δύο λαούς μας», δείχνει ότι σε μια περίοδο που στην περιοχή μας μεγαλώνει η στρατιωτική παρουσία ανταγωνιστριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που διεκδικούν μερίδιο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, σαν κράχτη για τα μονοπώλια, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή. Ενδεικτικό των κινδύνων που ελλοχεύουν από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες και τους ανταγωνισμούς, είναι ότι τις προηγούμενες μέρες, η Αίγυπτος κάλεσε την Κύπρο και την Τουρκία σε διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, παρακάμπτοντας επιδεικτικά την Ελλάδα και αμφισβητώντας ευθέως την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη στρατολόγηση 24 εμπορικών, πλοίων που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό και καύσιμα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η όλη επιχείρηση παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία στην Αραβική Θάλασσα με πιθανούς στόχους το Ιράν και το Κέρας της Αφρικής (άλλωστε η Σομαλία είναι επίσης ένα πεδίο πολέμου) ή ενίσχυση της «αντιπυραυλικής ασπίδας», με ανάλογες στοχεύσεις ενάντια σε κράτη και λαούς της περιοχής. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και ο κίνδυνος να μετατραπεί ο ελληνικός λαός σε θύτη και θύμα, μεγαλώνει.Το λαϊκό κίνημα πρέπει να παλεύει για άμεση παύση της λειτουργίας του Στρατηγείου Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, έξοδο της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καμία συμμετοχή σε στρατιωτικές επεμβάσεις. Αυτή η πάλη συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, δεμένη με τη λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, που μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ότι τα σχέδια της πολεμικής μηχανής ΝΑΤΟ και ΕΕ δε θα τελεσφορήσουν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org