Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μετατρέπουν το λαό σε θύτη και θύμα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πλευρές αυτής της εμπλοκής, είναι η σύσφιξη των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ, αλλά και η ανάληψη από την Ελλάδα της διοίκησης των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ενσωματώνονται πλήρως στο νέο επιθετικό δόγμα και τους σχεδιασμούς των επιτελείων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές προκλήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πολεμικές απειλές ενάντια στη Συρία και το Ιράν, αλλά και στην Αφρική. Μπροστά σ' αυτά τα σχέδια, η αποκαλούμενη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας - Ισραήλ αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις νέες πολεμικές προετοιμασίες και απειλές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά του Ιράν και της Συρίας, αλλά και βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε κυνικά για «επιλογή και δέσμευση να εμβαθύνουμε τη συμμαχία και τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Μια αναφορά που παραπέμπει ευθέως στο ΝΑΤΟικό σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής», που έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται με τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» στη βόρεια Αφρική και τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε Συρία και Ιράν.

Η αναφορά του ίδιου, ότι η συνεργασία αυτή θα «δημιουργήσει νέες πηγές πλούτου για τους δύο λαούς μας», δείχνει ότι σε μια περίοδο που στην περιοχή μας μεγαλώνει η στρατιωτική παρουσία ανταγωνιστριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που διεκδικούν μερίδιο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, σαν κράχτη για τα μονοπώλια, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή. Ενδεικτικό των κινδύνων που ελλοχεύουν από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες και τους ανταγωνισμούς, είναι ότι τις προηγούμενες μέρες, η Αίγυπτος κάλεσε την Κύπρο και την Τουρκία σε διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, παρακάμπτοντας επιδεικτικά την Ελλάδα και αμφισβητώντας ευθέως την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη στρατολόγηση 24 εμπορικών, πλοίων που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό και καύσιμα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η όλη επιχείρηση παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία στην Αραβική Θάλασσα με πιθανούς στόχους το Ιράν και το Κέρας της Αφρικής (άλλωστε η Σομαλία είναι επίσης ένα πεδίο πολέμου) ή ενίσχυση της «αντιπυραυλικής ασπίδας», με ανάλογες στοχεύσεις ενάντια σε κράτη και λαούς της περιοχής. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και ο κίνδυνος να μετατραπεί ο ελληνικός λαός σε θύτη και θύμα, μεγαλώνει.Το λαϊκό κίνημα πρέπει να παλεύει για άμεση παύση της λειτουργίας του Στρατηγείου Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, έξοδο της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καμία συμμετοχή σε στρατιωτικές επεμβάσεις. Αυτή η πάλη συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, δεμένη με τη λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, που μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ότι τα σχέδια της πολεμικής μηχανής ΝΑΤΟ και ΕΕ δε θα τελεσφορήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ