Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τη νέα σφαγή

Την επόμενη Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν, ξεκινά ο νέος «κοινωνικός διάλογος»

Με μοιρασμένους ρόλους μεγαλοεργοδότες και εργατοπατέρες ετοιμάζουν το νέο διάλογο-απάτη με τον οποίο στήνονται στο απόσπασμα συλλογικές συμβάσεις - μισθοί - εργασιακές σχέσεις. Στο τραπέζι θα τεθούν όλα όσα χρειάζεται η ανταγωνιστικότητα, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Ο νέος «κοινωνικός διάλογος» (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν στις 18 Γενάρη. Ετσι η ΓΣΕΕ, μία μόλις μέρα μετά την παναττική απεργία, ετοιμάζεται ακόμα μια φορά να στρογγυλοκαθίσει σ' ένα τραπέζι όπου θα καθοριστεί η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Εργοδότες και εργατοπατέρες επιδίδονται καθημερινά σ' ένα ρεσιτάλ εκβιασμών στα αστικά ΜΜΕ, για να νομιμοποιηθεί η νέα σφαγή στις λαϊκές συνειδήσεις και να δεχτούν οι εργάτες να σκύψουν το κεφάλι. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΣΚΑΪ), ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, δήλωσε πως το «πάγωμα» των μισθών και η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» είναι κάτι που θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, εμπαίζοντας προκλητικά τους εργαζόμενους που βλέπουν καθημερινά πως όχι μόνο δε μοιράζονται κανένα (άμεσο ή έμμεσο) όφελος με την εργοδοσία, αλλά και ότι προϋπόθεση για να ωφεληθεί η εργοδοσία είναι η κατεδάφιση των δικών τους δικαιωμάτων. Σε δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοσταθμό ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, διαβεβαίωσε πως υπάρχει διάθεση για «διάλογο», αναδεικνύοντας πόσο πρόθυμα τρέχει η ηγεσία της ΓΣΕΕ να αναλάβει τον υπονομευτικό της ρόλο.

Οι εργοδότες προσέρχονται στο «διάλογο» διαμορφώνοντας τη στάση τους στο πλαίσιο και της έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου.

Η ΕΣΕΕ πρότεινε σε συνάντηση που είχε προχτές με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο τριετές πάγωμα μισθών (μέχρι το 2014). Μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% (συν ένα επιπλέον 5% για τους συνεπείς εργοδότες). Μείωση των εισφορών με την επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1 τοις χιλίοις επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων. Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις μηνιαίες απολαβές. Σύνδεση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων με την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο ΣΕΒ ζητά «πλαφόν» στον 13ο-14ο μισθό κυρίως για τους «υψηλόμισθους». Πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ. Αμεση απελευθέρωση όλων των αγορών και άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

Ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) προτείνει εξορθολογισμό του κόστους εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην απασχόληση. Ζητά μείωση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων έως και 40% όπου υπάρχουν μεγάλες υπερβάσεις από την ΕΓΣΣΕ. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε συνδυασμό με την πλήρη και οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, της ηλεκτρονικής κάρτας παρακολούθησης εργασίας και την πληρωμή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπέζης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ