Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Φακελώνουν όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο

Ενδεχομένως και σήμερα η υπογραφή της σχετικής διμερούς συμφωνίας

Εναν ακόμα μηχανισμό ελέγχου και φακελώματος των επιβατών θωρακίζουν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ

Associated Press

Εναν ακόμα μηχανισμό ελέγχου και φακελώματος των επιβατών θωρακίζουν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ
Το φακέλωμα όσων επιβατών ταξιδεύουν αεροπορικώς από την ΕΕ στις ΗΠΑ επισημοποιεί το Συμβούλιο της ΕΕ. Χτες έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή μεταξύ των δύο μερών της νέας συμφωνίας για την ανταλλαγή του λεγόμενου PNR (μητρώου στοιχείων επιβατών). Η υπογραφή ενδέχεται να γίνει ακόμα και σήμερα. Μια τέτοια συμφωνία υπήρχε ήδη από το 2007, αλλά αμφισβητήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερο για τυπικούς και επιμέρους λόγους. Υπογράφεται υποτίθεται καινούργια και θα ακολουθήσει η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ζητούσαν και έπαιρναν ήδη από το 2003 προσωπικά στοιχεία που παρέχουν οι επιβάτες και συγκεντρώνουν οι αερομεταφορείς κατά την κράτηση των εισιτηρίων και τον έλεγχο επιβίβασης (check in). Πρόκειται για ονοματεπώνυμο, ημερομηνία κράτησης της πτήσης, προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης, αριθμός θέσης, διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail του επιβάτη, κάθε πληροφορία για τον τρόπο πληρωμής (π.χ. αριθμός πιστωτικής κάρτας), τον ταξιδιωτικό του πράκτορα, αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και ημερομηνία έκδοσής του.

Και το 2003, και το 2007, και το 2011, η δικαιολογία που προβαλλόταν και προβάλλεται για το φακέλωμα, είναι η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και του διασυνοριακού εγκλήματος. Με βάση το νέο κείμενο, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεσμεύεται να ενημερώνει τις «αδελφές» ευρωενωσιακές υπηρεσίες ασφαλείας για καθετί επιλήψιμο που πέφτει στην αντίληψή του από την ανάλυση των στοιχείων.

Τα στοιχεία που θα κριθεί ότι πιθανά αφορούν διασυνοριακό έγκλημα, θα φυλάσσονται αποθηκευμένα για 10 χρόνια και για 15 όσα κριθεί ότι αφορούν τρομοκρατικές ενέργειες. Και τίποτε να μην προκύψει άμεσα από την εξέταση αυτών των στοιχείων και προφανώς την παρακολούθηση του «επικίνδυνου» επιβάτη, τα στοιχεία του παραμένουν φακελωμένα για μια πενταετία. Ακολούθως μετακινούνται σε μια δευτερεύουσα βάση δεδομένων όπου θα υπόκεινται σε πρόσθετους ελέγχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεγχοι και σε πολίτες της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα(2015-12-19 00:00:00.0)
Σύσφιξη «διατλαντικών δεσμών» στο όνομα της «τρομοκρατίας»(2014-06-26 00:00:00.0)
Δρομολογείται η υπογραφή νέας τρομοσυμφωνίας(2010-05-27 00:00:00.0)
Υλοποιείται το πλέγμα φακελώματος(2004-11-03 00:00:00.0)
Η ΕΕ «δίνει» στις ΗΠΑ(2004-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ