Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Επιβεβαίωση της επικίνδυνης στρατηγικής συμμαχίας

Ολο το φάσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών σχεδίων και αντιθέσεων στις συζητήσεις με την ισραηλινή ηγεσία

Σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η υλοποίηση της στρατηγικής - στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί και από μια κυβέρνηση της ΝΔ, έδωσε ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στο Τελ Αβίβ. «Στόχος μας είναι μια -όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών μας», τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, διευκρινίζοντας ότι μιλάει «...για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα - ενέργεια, ΑΟΖ, τουρισμό, γεωργία - αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα».

Περισσότερο διαφωτιστική ήταν η συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», όπου επισήμανε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. «Για δεκαετίες το κόμμα μου, η ΝΔ, στηρίζει μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη Μέση Ανατολή. Η καθιέρωση δυνατότερων δεσμών με το Ισραήλ είναι μία από τις πολύ λίγες πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού που εμείς ως κόμμα της αντιπολίτευσης στηρίξαμε με όλη μας την καρδιά. Στην πραγματικότητα τον ενθαρρύναμε δημοσίως στο Κοινοβούλιο να το πράξει. Και όταν το έπραξε σταθήκαμε δίπλα του σε αυτό το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά Αντ. Σαμαράς.

Μετά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ντ. Αβαλον, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Α. Λίπερμαν, καθώς και τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στις συνομιλίες έγινε «ενδελεχής ανάλυση σε θέματα που αφορούν τη γεωστρατηγική στην ευρύτερη περιοχή, την τρέχουσα κατάσταση και τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική». Συζητήθηκε δηλαδή όλο το φάσμα, δηλαδή των ενδοϊμπεριαλιστικών σχεδίων και αντιθέσεων στην περιοχή, στις οποίες εμπλέκεται βαθύτερα η Ελλάδα, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Σήμερα ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σ. Πέρες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μ. Γιαλόν, ενώ θα έχει επαφές και με Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών, Π. Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύει τον πρόεδρο της ΝΔ στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, είχε ταχθεί σε πρόσφατες δηλώσεις υπέρ του «άξονα φιλίας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Ισραήλ», που θα υπερασπίζεται τα «δυτικά συμφέροντα» στην περιοχή. Θα συμβάλλει δηλαδή στην πιο αποτελεσματική προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για μια «νέα Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ