Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση «κυβερνοάμυνας»

Στόχος ο απόλυτος έλεγχος του διαδικτύου στο όνομα της αντιμετώπισης των «νέων απειλών»

Ασκηση σε εφαρμογή των όσων προβλέπει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ περί «νέων απειλών» και συγκεκριμένα περί απειλών στον κυβερνοχώρο, πραγματοποιεί η λυκοσυμμαχία από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την άσκηση κυβερνοάμυνας με την ονομασία «CYBERCOALITION 2011». Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχει η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στις τεχνικές διαδικασίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ σε θέματα κυβερνοάμυνας». Ωστόσο, τέτοιου είδους ασκήσεις σηματοδοτούν τη διείσδυση της στρατιωτικής δομής και των επιτελείων του ΝΑΤΟ σε καθαρά πολιτικές δραστηριότητες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις σύγχρονες τεχνικές μεταφοράς και διάδοσης της πληροφορίας, που είναι κυρίως το διαδίκτυο, με τις επικοινωνίες και τη χρήση των ηλεκτρονικών.

Ουσιαστικά, το ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία καταστρώνουν σχέδια ελέγχου του διαδικτύου, ακόμα και προληπτικά, στο όνομα της αντιμετώπισης ενδεχόμενων απειλών μέσω του κυβερνοχώρου στα συστήματά τους, για να καταλήξουν σε έναν γενικευμένο έλεγχο και αστυνόμευση του κυβερνοχώρου. Υπενθυμίζεται πως στις «νέες απειλές» που ενέταξε στο νέο στρατηγικό του δόγμα το ΝΑΤΟ, εκτός από την τρομοκρατία, είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η ενεργειακή ασφάλεια, οι κλιματικές αλλαγές, η παράνομη μετανάστευση κ.λπ. προωθώντας έτσι την πολιτικοποίηση του ρόλου του μέσω της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ