Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής που μας αξίζει

Εκδήλωση - συζήτηση για την τοξικοεξάρτηση

Από τη συζήτηση που έγινε προχτές
Από τη συζήτηση που έγινε προχτές
Οι εξελίξεις γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης - συζήτησης που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με πρωτοβουλία του παραρτήματος Αθήνας του ΕΣΥΝ, το οποίο συστάθηκε πρόσφατα.

Στη μεγάλη διαδρομή του ΕΣΥΝ από το 1980 μέχρι και σήμερα, η οποία συνοδεύεται από τη μελέτη του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, το σταθερό και συνεπή αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τη δράση των 30 παραρτημάτων σε όλη την Ελλάδα αναφέρθηκε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, πρόεδρος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός μαζικού και διεκδικητικού αντιναρκωτικού μετώπου. Εξηγώντας τα κοινωνικά αίτια της εξάρτησης από ναρκωτικά, απογυμνώνοντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για την προωθούμενη αποποινικοποίηση της χρήσης η πρόεδρος του παραρτήματος κατέληξε ότι «η τοξικοεξάρτηση καλλιεργείται από το ίδιο το σύστημα και αποτελεί μια έκφραση των αξεπέραστων εσωτερικών του αντιθέσεων. Είναι στο χέρι των νέων, αν θα μπουν στο περιθώριο ή θα γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής που τους αξίζει σε μια κοινωνία που δε θα έχει ανάγκη από ναρκωτικά».

Ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, υπεύθυνος του Τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ, διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι δεν εξαρτώνται από τα ναρκωτικά από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι μια κλιμακούμενη διαδικασία και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσεγγίζουν τα θεραπευτικά προγράμματα απευθύνονται σε αυτά κυρίως για προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση (ποινικές εκκρεμότητες κ.ά.). Αναλύοντας το υψηλό κοινωνικό κόστος που έχει η χρήση και τα μακροχρόνια κοινωνικά οφέλη από την απεξάρτηση επισήμανε ότι σήμερα επιλέγεται η φτηνή «λύση», αυτή που συντηρεί και όχι αυτή που αλλάζει.

«Είναι μια σημαντική εκδήλωση. Ολοι θα έχουμε να πούμε περισσότερα στα παιδιά, στη γειτονιά, στα σχολεία, στα σωματεία μας για το θέμα των ναρκωτικών. Ηδη διαπιστώνουμε αύξηση των τοξικοεξαρτημένων και αυτό το πρόβλημα συνδυάζεται με την υποβάθμιση της Παιδείας και της κοινωνικής ζωής. Είναι ένα πρόβλημα που έχει ταξικά χαρακτηριστικά κι ένας φορέας μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, χρειάζεται ενιαίος και συλλογικός αγώνας», υπογράμμισε ο Κώστας Λουκάς, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας. Ενώ ο Ανδρέας Πούλος, μαθητής, εκ μέρους της Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, είπε: Ζούμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία μας και θέλουν να μας σπρώξουν στα ναρκωτικά για να μη βλέπουμε όσα γίνονται γύρω μας. Το ΣΑΣΑ δε δέχεται να κλειστούμε σε ψεύτικους παραδείσους. Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στην πολιτική που μας σπρώχνουν σε αυτά. Ηδη έχουμε διοργανώσει το 1ο διασχολικό τουρνουά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ζήτημα έλλειψης του ελεύθερου χρόνου και η συμμετοχή ξεπερνά τις 100 ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ