Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Εκθεση για τη νέα κόλαση των λαϊκών στρωμάτων

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να καλυφθούν οι ...«αστοχίες» της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού επισημαίνει το ΔΝΤ, με την έκθεσή του για την Ελλάδα την οποία δημοσιοποίησε χτες και η οποία συντάχθηκε σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-τρόικας.

Στην έκθεση περιγράφονται και αναλύονται οι βασικοί παράμετροι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε το φθινόπωρο και με το οποίο οι κυβερνώντες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εντείνουν ακόμα περισσότερο την επιθετική τους πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου αφ' ενός να ελεγχθεί η εξέλιξη του δημόσιου χρέους, αφ' ετέρου να εξασφαλιστούν ικανοποιητικοί όροι ανταγωνιστικότητας και άρα κερδοφορίας για τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στο στόχαστρο της Εκθεσης του ΔΝΤ μπαίνει και πάλι το ζήτημα της λεγόμενης δραστικής μείωσης του κράτους, η ταχύτατη προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και κύρια οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Σαφής είναι πάντως η διατύπωση ότι «οι ελληνικές αρχές παλεύουν να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων», κάτι για το οποίο αποφεύγουν μέχρι στιγμής να μιλήσουν με ακρίβεια και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και τα στελέχη της τρόικας, παραπέμποντας στον Γενάρη, όταν θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι περαιτέρω μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί μέσα από την προώθηση «διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων». Στην αναλυτικότερη παρουσίαση των στόχων, μπορεί να κάνει λόγο για «περιορισμό της φοροδιαφυγής», ωστόσο εκεί που φαίνεται ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση είναι ο περιορισμός του δημοσίου, με κλείσιμο των μη αναγκαίων δημόσιων φορέων, μείωση του αριθμού εργαζομένων κατά 150.000 άτομα έως το 2015, αλλά και προσαρμογές στις υψηλές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και παρεμβάσεις στα επίπεδα των συντάξεων.

Σε σχέση με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, αναφέρεται ότι το «ύψος του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αναθεωρηθεί» και ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει τόσο για αυτό, όσο και για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Εδώ αποκαλύπτονται για μια ακόμα φορά τα σχέδια που απεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα, για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Στα πλαίσια αυτά η έκθεση κάνει λόγο για «έναρξη Κοινωνικού διαλόγου σχετικά με τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας», που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομία στο σύνολό της, με στόχο την ολοκλήρωση μιας εθνικής τριμερούς συμφωνίας για την ευελιξία της αγοράς, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μέχρι τον Ιούνη του 2012, άλλωστε, θα πρέπει να καθιερωθεί νόμος για τη μείωση του φόρου στην εργασία με την μείωση του μεριδίου των εργοδοτικών εισφορών και μέτρα για την διεύρυνση της είσπραξης εισφορών στις μικρομεσαίες εταιρείες «εξασφαλίζοντας συγχρόνως ότι η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμοί γύρω από τα «πλεονάσματα»(2019-11-16 00:00:00.0)
«Οδικός χάρτης» στην υπηρεσία των μονοπωλίων(2014-10-01 00:00:00.0)
Κόντρες για τη δοσολογία στο μείγμα της διαχείρισης(2012-09-20 00:00:00.0)
Φουντώνουν πάλι οι εκβιασμοί στο λαό(2012-07-14 00:00:00.0)
Τροφοδοτεί με «υλικό» τα προγράμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2011-07-02 00:00:00.0)
Τροφοδοτεί με «υλικό» τα προγράμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2011-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ