Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω!

Εκδήλωση την Κυριακή στο Περτούλι Τρικάλων από την ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Από την εκδήλωση στο Περτούλι. Στο βήμα η Ε. Κοτούπα
Από την εκδήλωση στο Περτούλι. Στο βήμα η Ε. Κοτούπα
Με εκδήλωση που οργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τα παραρτήματα Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην οποία έσμιξαν η συγκίνηση και η περηφάνια για το παρελθόν, με την πίστη και την αισιοδοξία για το μέλλον, τιμήθηκαν τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Στην εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στα περτουλιώτικα λιβάδια, μπροστά στο μνημείο που πριν από τρία χρόνια έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του ηρωικού ΕΛΑΣ, με τη συμμετοχή αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, κομμουνιστών και μελών της ΚΝΕ, καθώς και πολλών φίλων και οπαδών του Κόμματος από ολόκληρη τη Θεσσαλία, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο δήμαρχος Πύλης Τρικάλων Κ. Κουφογάζος και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε με τραγούδια της Αντίστασης από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ μέλη της ΚΝΕ (Χριστίνα Γρηγορίου, Γεωργία Καπέτη, Κατερίνα Κελεπούρη) διάβασαν κείμενα για το Ιστορικό της δράσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και απήγγειλαν ποιήματα του Γ. Ρίτσου και του Μπ. Μπρεχτ. Στο χαιρετισμό του, ο Β. Φυτσιλής, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αφού αναφέρθηκε στο έπος της Εθνικής Αντίστασης που, όπως τόνισε, «είναι δημιούργημα και έργο του ΚΚΕ», κατέληξε λέγοντας:


«Σήμερα που οι συνασπισμένες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, τα σκυλόψαρα της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας που, με αιχμή του δόρατος την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με εξοντωτικά φορομπηχτικά μέτρα, έχουν φτάσει τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας στην απελπισία και την απόγνωση, εμείς οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αφήνουμε υποθήκη και εντολή στα παιδιά και τα εγγόνια μας, στα αγόρια και τα κορίτσια της ΚΝΕ, σε όλους τους νέους της πατρίδας μας: Να παίρνετε έμπνευση και δύναμη από το παράδειγμα της ηρωικής εκείνης γενιάς της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από τη δική της πίστη και την μέχρι αυτοθυσίας αγωνιστικότητα και να συνεχίσετε τον δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα της μέχρι την τελική δικαίωση».

Παρακαταθήκη με παγκόσμια διάσταση

Μιλώντας στην εκδήλωση, η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η πάλη του ΚΚΕ στη δεκαετία '40-'49 αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά του Κόμματός μας στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς και τη μεγαλύτερη συμβολή του στη δράση του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος κατά τον 20ό αιώνα.

Από τη μεριά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, η πάλη για την απαλλαγή από την ξένη κατοχή μπορούσε και έπρεπε να γίνει κρίκος για την ανάπτυξη επαναστατικών δυνάμεων. Ο απελευθερωτικός αγώνας ή θα συνδεόταν με την κατάκτηση - εδραίωση της εργατικής εξουσίας ή θα οδηγούσε σε εδραίωση της αστικής εξουσίας με νέους, καλύτερους ή χειρότερους όρους στη θέση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Για την αστική τάξη το "ποιος - ποιον;" ήταν καθαρό και η επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών αυτό εξυπηρετούσε, όπως στη συνέχεια και η ανάμειξη των ΗΠΑ στους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους ήταν αναγκαία για την εγχώρια αστική τάξη, την εδραίωση της εξουσίας της και του πολιτικού της συστήματος.

Στον αντίποδα, δεν ήταν καθαρό για την εργατική τάξη και το κόμμα της ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση εξουσία σε συνθήκες ιμπεριαλισμού και ήταν λάθος η υιοθέτηση της θέσης "επαναστατική εξουσία αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα" ή "Λαϊκή Δημοκρατική Κυβέρνηση" ή "Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή Εξουσία". Γιατί ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δεν μεσολαβεί ενδιάμεσο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Αυτό επιβεβαιώνει, και με τραγικό τρόπο για τη χώρα μας, η ιστορική πείρα.

Είναι πρόκληση σήμερα για το διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, να μην πέσει στην παγίδα της "σωτηρίας" από τη χρεοκοπία, γιατί αυτή είναι σωτηρία για το κεφάλαιο και χρεοκοπία της εργατικής τάξης και του λαού. Μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορεί να γλιτώσει ο λαός από τα καπιταλιστικά αδιέξοδα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Μόνο με Λαϊκή Εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής μπορούν ν' αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας σε όφελος του λαού, με εθνικό σχεδιασμό και κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με διαγραφή του χρέους. Σήμερα είναι ώριμο ο λαός να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συμμαχίας, του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που θα θέσει το ζήτημα της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org