Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Από μέρα σε μέρα
Σχεδιασμένος αποπροσανατολισμός...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ λόγο, όλοι πρέπει να ασχοληθούμε με τις παρασκηνιακές πληροφορίες περί τού «τι θα γίνει»! «Συντεταμένη χρεοκοπία», «κούρεμα 50%», «ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών». Μερικές μόνον από τις φράσεις που κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά, πάνε πακέτο με τις αποκλειστικές τους πληροφορίες, τις μοναδικές τους συνεντεύξεις και τους περισπούδαστους αναλυτές τους.

Αυτούς που μπορεί να διαφωνούν στο ποιο σενάριο θα επικρατήσει, συμφωνούν, όμως, στο ότι πρέπει ασυζητητί να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο μεταξύ, όμως, το «κούρεμα» γίνεται, μόνο που δεν αφορά το δημόσιο χρέος, αλλά τις συντάξεις, τους μισθούς και τα λαϊκά εισοδήματα.

Και η χρεοκοπία, επίσης, συντελείται στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, κάθε άλλο παρά ...συντεταγμένη είναι.

Οσο για τα «χαράτσια» - που, βέβαια, επιτείνουν την κατάσταση - είναι σαφές ότι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα πολλαπλασιαστούν κιόλας. Γι' αυτό μας διαβεβαιώνει - με τον τρόπο του - κάθε κυβερνητικός παράγοντας.

Ομως όχι, εμείς δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτήν την πραγματικότητα. Να την αντιμετωπίσουμε και να την ανατρέψουμε. Αντίθετα, πρέπει να αγχωθούμε για το ποιο ακριβώς σενάριο των ισχυρών της ΕΕ και των ΗΠΑ θα επικρατήσει.

Να μαντέψουμε τι λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες, σε τηλεδιασκέψεις ή σε συσκέψεις οικονομικών παραγόντων διεθνούς επιπέδου. Να οιωνοσκοπήσουμε, να μαντέψουμε, να προβλέψουμε.

Και πάνω από όλα να φοβόμαστε ένα αβέβαιο αύριο, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό μας το ρόλο αυτού που ...πληρώνει. Να γίνουμε άβουλα όντα, που, όταν θα μας το ζητάνε, θα πηγαίνουμε να καταθέτουμε στις εφορίες και στις τράπεζες ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημά μας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε, όπως λέει και ο Μόσιαλος, αυτό είναι το ...«πατριωτικό μας καθήκον»: Να σκάμε και ...να τα σκάμε.

Μόνο που έρχεται η ώρα, που κάτι θα ...σκάσει κι αυτό θα είναι η λαϊκή αγανάκτηση. Μόνο που αυτήν τη φορά θα είναι ακόμη πιο έμπειρη και πιο σοφή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org