Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μάλι Μάδι

Εγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου που έστησε η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Μάλι - Μάδι
Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Μάλι - Μάδι
Εκδήλωση για τη μεγάλη μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι - Μάδι Καστοριάς, στις 10-13 Σεπτέμβρη 1948, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, κάτω από το ύψωμα της Κοστενίτσας, έξω από την Ιεροπηγή Καστοριάς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που τοποθέτησε η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ και τις μεγάλες νίκες του στο Μάλι - Μάδι. Το πρώτο μνημείο, που τοποθετήθηκε και πάλι στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης του Κόμματος, το 1998, το κατέστρεψαν.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου έκαναν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος και ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Το ιστορικό της νίκης του ΔΣΕ στο Μάλι - Μάδι παρουσίασε η Ελένη Γκόγκου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μετά τη μεγάλη μάχη του Γράμμου, το καλοκαίρι του 1948, ο αστικός στρατός επιδίωξε την ταχύτερη συντριβή των δυνάμεων του ΔΣΕ, που με τον επιθετικό ελιγμό, τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου 1948, πέρασαν στην περιοχή του Βίτσι. Γι' αυτό το σκοπό συγκέντρωσε μεγάλες δυνάμεις, καθώς και όλα τα πολεμικά μέσα που είχε στη διάθεσή του, αεροπορία, πυροβολικό, άρματα μάχης. Πίστευε ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα νικημένο και διαλυμένο ΔΣΕ τα υπολείμματα του οποίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «διέρρευσαν στο Βίτσι».

Με τη συμμετοχή των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών και υπό την εποπτεία του υπερστρατηγού Βαν Φλιτ, καταρτίσθηκε το επιθετικό σχέδιο που είχε στόχο να εξοντώσει τις δυνάμεις του ΔΣΕ στο Βίτσι. Ο ΔΣΕ απέκρουσε την επίθεση και με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση στο Μάλι - Μάδι νίκησε.

Στην ομιλία του ο Κ. Σταμπολίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εχει αποδειχθεί ότι πράξεις που συνδέονται με την πάλη των λαϊκών μαζών απέναντι στο ζυγό της τυραννίας παραμένουν ζωντανά διδάγματα στη μνήμη των λαών και γίνονται κινητήρια δύναμη για νέες, μεγάλες ηρωικές πράξεις. Οι νικηφόρες μάχες στο Μάλι - Μάδι αποτελούν παρακαταθήκη για τον αγώνα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νέας γενιάς για κοινωνική απελευθέρωση, για τη Λαϊκή Εξουσία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org