Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κοινή πορεία» και σύγκρουση

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε «κοινή πορεία» για να «προχωρήσουν στις επόμενες βδομάδες σαρωτικές αλλαγές που θα προκαλέσουν ανατροπές στις ζωές συντριπτικής μερίδας των πολιτών» καλούν για ακόμα μια φορά κυβέρνηση και ΝΔ τα χτεσινά «Νέα» στο κύριο άρθρο τους, το οποίο καταλήγει ως εξής: «Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία, με τις εσωτερικές της αντιθέσεις, δεν αντέχει μόνη να σηκώσει αυτό το βάρος. Το ίδιο προφανές είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να παραμείνει απλός παρατηρητής. Και επειδή οι εκλογές, σ' αυτή τη φάση, θα αποτελούσαν επικίνδυνο πείραμα, απαιτείται από την παρούσα Βουλή συνεργασία και συνεννόηση. Αυτό δεν σημαίνει σώνει και καλά συγκυβέρνηση, αλλά κοινή και συντεταγμένη πορεία στους βασικούς άξονες που θα καθορίσουν τη σωτηρία της χώρας». Για πολλοστή φορά είναι φανερό ότι το μήνυμα δεν απευθύνεται κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί απλά ο στόχος δεν είναι η επίτευξη συναίνεσης και συστράτευσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Αυτή είναι δεδομένη και εκφράζεται καθημερινά στην πράξη. Η ΝΔ υπερψηφίζει όλα σχεδόν τα νομοσχέδια που υλοποιούν τα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, αποφεύγει οποιαδήποτε ακόμα και φραστική αντιπαράθεση που να χαλάει το κλίμα σύμπνοιας, καλεί το λαό να πληρώσει αγόγγυστα τα χαράτσια και να πειθαρχήσει και εφαρμόσει τους αντιλαϊκούς νόμους, στέκεται απέναντι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Με άλλα λόγια η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σταθερά σε συντεταγμένη και κοινή πορεία με την κυβέρνηση για την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων. Αυτό που ανησυχεί τα επιτελεία της αστικής τάξης είναι ότι η δεδομένη και έμπρακτη πολιτική συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου δεν «μεταφράζεται» - ούτε πρόκειται - σε συναίνεση και υποταγή του λαού. Αντίθετα η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική απ' όπου και αν προέρχεται διαρκώς μεγαλώνει.

Παραμύθια...

Εκτός από «κούρεμα» του χρέους η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στον λαό ότι θα κουρέψει και τα κέρδη των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως δήλωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Θεσσαλονίκη: «Αυτό που απαιτείται είναι κούρεμα στα κέρδη των Τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, για να έχουμε σχολειά, να έχουμε νοσοκομεία, να έχουμε μισθούς και συντάξεις. Η απάντηση είναι μία. Να τους στείλουμε στην εφεδρεία όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί αλλιώς θα στείλουν στην εφεδρεία ολόκληρη την κοινωνία. Να τους διώξουμε πριν χρεοκοπήσουν την Ελλάδα για τα καλά».

Λέει δηλαδή στον λαό ότι αν «απολύσει» με την ψήφο του αυτή την κυβέρνηση και την αντικαταστήσει με μια άλλη, κατά προτίμηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλα του τα προβλήματα θα λυθούν, αφού αυτή η κυβέρνηση θα βάλει βαθιά το χέρι στην «τσέπη» του κεφαλαίου, θα τα πάρει και θα τα δώσει σαν άλλος Ρομπέν των Δασών, στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες. Αλλά άλλο η πραγματική ζωή και μάλιστα στον καπιταλισμό και άλλο τα παραμυθάκια για μικρά παιδιά. Πώς ακριβώς η όποια κυβέρνηση θα βάλει χέρι στα κέρδη του κεφαλαίου; Αγνοεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΕ, την οποία τόσο υπολήπτεται και όπου βρεθεί κι όπου σταθεί διακηρύττει σαν «ατού» τη συμμετοχή της χώρας σε αυτήν, απαγορεύει ρητώς και διά ροπάλου ακόμα και σκέψεις που μπορεί να ζημιώσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου; Αγνοεί ότι όσο αυτό κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, τα βασικά μέσα παραγωγής, όσο εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη εργασία, θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται, όχι μόνο ανενόχλητο αλλά και με ολοένα και περισσότερες διευκολύνσεις για να είναι ολοένα και μεγαλύτερος ο πλούτος που θα καρπώνεται;

Οχι, δεν τα αγνοεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αυτά. Συνειδητά αποκοιμίζει τον λαό με το «παραμύθι» του εξανθρωπισμένου καπιταλισμού.

Δεκανίκι...

Ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε χτες στο πλαίσιο συνέντευξής του στο web radio της «Ζούγκλας»: «Από μόνες τους οι εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν καμιά διέξοδο στην κρίση όσο το πολιτικό σύστημα πορεύεται με αυτόν τον τρόπο. Οσο δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν κάνουν τη δουλειά τους και όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης επενδύουν στην καταστροφή ή επιλέγουν να "χαϊδεύουν αυτιά"»!

Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα οι κύριοι της νεότευκτης ΔΗΜΑΡ! Που ανερυθρίαστα ισχυρίζονται ότι οι κυβερνώντες δεν κάνουν τη δουλειά τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «χαϊδεύουν αυτιά»! Ξέρει καλύτερα, όμως, ο ελληνικός λαός αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τόσο «χαϊδεύει» η ΔΗΜΑΡ, κάνει τη δουλειά της. Ξέρει πως την κάνει και πολύ καλά μάλιστα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, του μεγάλου κεφαλαίου. Για τις δικές του ανάγκες τσαλαπάτησε κάθε ανάγκη της εργατικής λαϊκής οικογένειας και την όποια δυνατότητα είχε να την ικανοποιήσει. Για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας καρατόμησε δικαιώματα κατακτημένα με αίμα, βύθισε μεγάλο μέρος του λαού στην ανέχεια και την αγωνία. Ο λαός ξέρει, επίσης, ότι η κυβέρνηση στο έργο της αυτό είχε και συνεργάτες. Συναινετικά πέρασαν τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, με την ψήφο της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, με την κατ' ουσίαν στήριξή τους, παρά τους καυγάδες για τα μάτια του κόσμου. Βοήθεια είχε η κυβέρνηση κι από δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ που συστηματικά αποπροσανατολίζουν τον λαό απ' τη διέξοδο που πρέπει να ανοίξει με την πάλη του και εξωραΐζουν τον καπιταλισμό.

Ας μη νομίζουν, λοιπόν, ότι κοροϊδεύουν κανέναν.

Να τους σταματήσουμε

Το πλατύ κίνημα για την οργανωμένη άρνηση και ανυπακοή στο χαράτσι της έκτακτης εισφοράς και στο χαράτσι για τα ακίνητα, χτίζεται μέρα με τη μέρα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Η δυναμική που δημιουργείται τραβά όλο και περισσότερους εργαζόμενους, ανθρώπους του μόχθου, εργατικές λαϊκές οικογένειες στη δράση. Την περασμένη Τετάρτη 21 του μήνα, σε όλες τις πόλεις της χώρας κατέβηκαν χιλιάδες εργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου τους. Πολλοί άνθρωποι που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα και έστειλαν το μήνυμα: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε»! Ομως, στους χώρους δουλειάς, ορισμένοι συνδικαλιστές έδρασαν και δρουν με στόχο να «σπάσουν» αυτόν τον αγώνα, να ρίξουν το ηθικό των εργαζομένων την ώρα που αποφασίζουν να μην πληρώσουν, να μην κάνουν άλλες θυσίες για το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Εκεί, όπου συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, είτε με εκβιασμούς, είτε με εκφοβισμούς, ακόμα και με απειλές, προσπάθησαν και προσπαθούν να βάλουν φρένο στην αγωνιστική διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Το παράδειγμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Στη Γενική Συνέλευση όταν είδαν ότι η πρόταση του ΠΑΜΕ για οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς υιοθετείται από όλους τους εργαζόμενους, διέδιδαν ότι όποιος δεν πληρώσει το χαράτσι θα μπει στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή οδεύει προς την ανεργία! Επιπλέον, σε πολλούς χώρους δουλειάς, στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της ΔΑΚΕ, καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το χαράτσι κάνοντας την περιβόητη «Δήλωση Ρητής Επιφύλαξης» για να διεκδικήσουν στα δικαστήρια τα χρήματά τους, σπέρνοντας αυταπάτες περί δικαίωσης από την αστική Δικαιοσύνη. Ομως το χειρότερο είναι ότι με τέτοια επιχειρήματα ωθούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν καλλιεργώντας κλίμα υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΝ, και ΚΚΕ(μ-λ) στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ύστερα από μια μαζική Γενική Συνέλευση, μπορεί μεν να συμφώνησαν στην πρόταση, ωστόσο, έβαζαν ζητήματα όπως: «είναι μια συμβολική κίνηση», «αργά ή γρήγορα θα τα πληρώσουμε»... Και έτσι δημιουργούν προϋποθέσεις να σπάσει η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ενώ στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, η παράταξη του ΚΚΕ (μ-λ) έκανε λόγο για «κόλπο του ΠΑΜΕ» και πως «δεν δημιουργεί κίνημα αυτή η πράξη». Τέτοια «επαναστατικότητα»...

Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται. Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να αποκρουστούν τα χειρότερα που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί ο οργανωμένος αγώνας - ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και με πολλά εμπόδια - μπορεί να γίνει πραγματική ασπίδα προστασίας της ζωής και της επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών. Αυτός ο αγώνας πρέπει να στεριώσει σε ακόμα περισσότερους τόπους δουλειάς, σε γειτονιές και πόλεις, να κλιμακωθεί με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται μεθαύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη. Μπροστά στους εργαζόμενους, στο λαό, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας, να υποταχτεί στη λογική υπονόμευσης του αγώνα του, όπως θέλουν συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και των «αριστεριστών». Ο άλλος, να ακυρώσει με αγωνιστική δράση τα αντιλαϊκά μέτρα σαν τα χαράτσια, και μπορεί να το κάνει. Θα είναι ρήγμα νικηφόρο, που ανοίγει το δρόμο και για επόμενες νικηφόρες μάχες. Αυτόν το δρόμο μπορεί και πρέπει να ακολουθήσεις.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχεδιασμένος αποπροσανατολισμός...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ λόγο, όλοι πρέπει να ασχοληθούμε με τις παρασκηνιακές πληροφορίες περί τού «τι θα γίνει»! «Συντεταμένη χρεοκοπία», «κούρεμα 50%», «ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών». Μερικές μόνον από τις φράσεις που κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά, πάνε πακέτο με τις αποκλειστικές τους πληροφορίες, τις μοναδικές τους συνεντεύξεις και τους περισπούδαστους αναλυτές τους.

Αυτούς που μπορεί να διαφωνούν στο ποιο σενάριο θα επικρατήσει, συμφωνούν, όμως, στο ότι πρέπει ασυζητητί να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο μεταξύ, όμως, το «κούρεμα» γίνεται, μόνο που δεν αφορά το δημόσιο χρέος, αλλά τις συντάξεις, τους μισθούς και τα λαϊκά εισοδήματα.

Και η χρεοκοπία, επίσης, συντελείται στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, κάθε άλλο παρά ...συντεταγμένη είναι.

Οσο για τα «χαράτσια» - που, βέβαια, επιτείνουν την κατάσταση - είναι σαφές ότι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα πολλαπλασιαστούν κιόλας. Γι' αυτό μας διαβεβαιώνει - με τον τρόπο του - κάθε κυβερνητικός παράγοντας.

Ομως όχι, εμείς δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτήν την πραγματικότητα. Να την αντιμετωπίσουμε και να την ανατρέψουμε. Αντίθετα, πρέπει να αγχωθούμε για το ποιο ακριβώς σενάριο των ισχυρών της ΕΕ και των ΗΠΑ θα επικρατήσει.

Να μαντέψουμε τι λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες, σε τηλεδιασκέψεις ή σε συσκέψεις οικονομικών παραγόντων διεθνούς επιπέδου. Να οιωνοσκοπήσουμε, να μαντέψουμε, να προβλέψουμε.

Και πάνω από όλα να φοβόμαστε ένα αβέβαιο αύριο, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό μας το ρόλο αυτού που ...πληρώνει. Να γίνουμε άβουλα όντα, που, όταν θα μας το ζητάνε, θα πηγαίνουμε να καταθέτουμε στις εφορίες και στις τράπεζες ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημά μας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε, όπως λέει και ο Μόσιαλος, αυτό είναι το ...«πατριωτικό μας καθήκον»: Να σκάμε και ...να τα σκάμε.

Μόνο που έρχεται η ώρα, που κάτι θα ...σκάσει κι αυτό θα είναι η λαϊκή αγανάκτηση. Μόνο που αυτήν τη φορά θα είναι ακόμη πιο έμπειρη και πιο σοφή.

Ποιες θυσίες για καλύτερες μέρες;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο υπουργός Μεταφορών απείλησε ανοιχτά χτες τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες ότι θα τους κόψει το μισθό και θα πάρει νέα επώδυνα μέτρα, αν συνεχίσουν τις απεργίες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος απείλησε τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι «θα εφαρμόσει το νόμο», στην περίπτωση που επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου για το χαράτσι στα ακίνητα. Η υπουργός Παιδείας απείλησε την περασμένη βδομάδα ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ αν οι πρυτανικές αρχές δεν εφαρμόσουν το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ... Ο κατάλογος των ωμών εκβιασμών, που αναβαθμίζονται πλέον σε απροσχημάτιστες απειλές για περικοπές μισθών και επιχορηγήσεων, εκ μέρους της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Ο στόχος είναι εξόφθαλμος: να τσακίσει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, να τους τρομοκρατήσει ώστε να παραλύσει κάθε σκέψη και διάθεση για αντίσταση και οργάνωση της πάλης με στόχο την παρεμπόδιση εφαρμογής των χαρατσιών και όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη και το επόμενο διάστημα θα κριθεί η «ικανότητά» της να περάσει τα ασύλληπτης βαρβαρότητας μέτρα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Γι' αυτό έχει εξαπολύσει μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία τρομοκράτησης των εργαζομένων και του λαού. Εδώ «παίζεται το παιχνίδι». Ο λαός δεν πρέπει να τους φοβηθεί, ούτε να δείξει ότι σκύβει το κεφάλι, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό συνεπάγεται θυσίες που ορισμένες φορές είναι βαριές. Είναι θυσίες για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για καλύτερες μέρες και όχι θυσίες για την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.

Οπου ταχθεί ο καθείς...

Η αγέλη του ΛΑ.Ο.Σ. ουρλιάζει καιρό τώρα για πρόσθετα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής, σε βάρος του λαού, του κινήματος και, φυσικά, του ΚΚΕ. Ετσι, δεν ξαφνιάζει η χτεσινή της ανακοίνωση, με την οποία ζητά απ' την κυβέρνηση «να προσέξει, γιατί δεν θα είναι μακριά η μέρα που θα χρειαστεί η πολιτεία τα Σώματα Ασφαλείας»! Και να «σκεφτεί μήπως και την κρίσιμη στιγμή τα "σαγηνέψει" η Κίρκη της αριστεράς...».

Κόμμα του κνούτου και της πιο μαύρης αντίδρασης, επισείει στο πρόσωπο του λαού την απειλή της ωμής καταστολής. Θα 'πρεπε, ωστόσο, να γνωρίζει πως οι απειλές δεν πιάνουν σε ένα λαό που τον πνίγει τον δίκιο και αποφασίζει να το διεκδικήσει με την οργανωμένη πάλη του, πυκνώνοντας τις γραμμές του κινήματος. 'Η, μάλλον, το γνωρίζει ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά, στοιχειωμένος απ' το φόβο της λαϊκής δύναμης και απόφασης, καταφεύγει στην τρομοκρατία και στον εκφοβισμό. Ματαιοπονεί.

Το... δικαίωμα στην απεργοσπασία

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα υπάρξει πληθώρα απεργιών. Υπάρχουν όμως και τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών, που δεν πρέπει να αγνοηθούν». Η παραπάνω άποψη αναγνώστη βρήκε περίοπτη θέση στην εφημερίδα «Καθημερινή». Η εφημερίδα προέβαλε αυτή την άποψη του αναγνώστη της, δημοσιεύοντας επιστολή του, ότι «αν οι απεργοί με τις ενέργειές τους, καταπατούν τα δικαιώματα όλων των άλλων, θα πρέπει η πολιτεία να επεμβαίνει και να φρενάρει τις απεργιακές κινητοποιήσεις», «να ψηφίσει άμεσα νόμο που θα επιβάλλει αυστηρότατες ποινές (μεγάλα πρόστιμα, φυλακίσεις μη εξαγοράσιμες, απόλυση από την υπηρεσία, άρση της σύνταξης κλπ)».

Είναι μια άποψη που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να την κάνουν δημοφιλή στα λαϊκά στρώματα, ώστε να μην αναπτύσσεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Ιδιαίτερα σήμερα που δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να μην υποφέρει, να μη στερείται, να μη βρίσκεται σε απόγνωση. Διότι αν αφαιρέσουμε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη, σε δουλειά με δικαιώματα, σε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, σε μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σε ασφαλείς, φθηνές και συχνές μαζικές μετακινήσεις, σε φθηνά ή και δωρεάν φάρμακα και τρόφιμα για όλους, σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαδίκτυο, σε προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, τότε ποια «δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών» απομένουν;

Απομένουν τα «δικαιώματα» των επιχειρηματιών και του κράτους να πουλούν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, να πουλούν τη μόρφωση, τη μετακίνηση των λαϊκών στρωμάτων, να πουλούν όλες τις λαϊκές ανάγκες. Μένει το «δικαίωμα» των επιχειρηματιών να ανοιγοκλείνουν τα εργοστάσια, τα ξενοδοχεία, κάθε επιχείρηση ανάλογα με το συμφέρον τους. Μένει το «δικαίωμα» του κράτους να «χαρατσώνει» τη λαϊκή οικογένεια, ώστε να σωθεί η πλουτοκρατία, μένει το «δικαίωμα» της διοίκησης της ΔΕΗ να αφήνει νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, το «δικαίωμα» των εφοπλιστών να ξεκόβουν νησιά από τα δρομολόγιά τους και να φτάνουν στα ύψη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Κι ακριβώς επειδή οι κυβερνήσεις τα παραπάνω «δικαιώματα» υπηρετούν, δεν αποκλείεται να προκύψουν και τέτοιοι νόμοι. Τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη γι' αυτή την εξέλιξη, στο όνομα ενός υποτιθέμενου δικαιώματος στην... απεργοσπασία. Είναι βέβαιο, όμως, πως η λαϊκή απάντηση, το δίκιο των παραγωγών του πλούτου θα εκφραστεί με μια φωνή: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή κινητοποίηση τώρα!

Κάθε μέρα κυβέρνηση και τρόικα για λογαριασμό του κεφαλαίου καρφώνουν ακόμα ένα καρφί στο ατέλειωτο μαρτύριο που υποβάλλουν το λαό. Ρίχνουν ακόμα μία ισχυρή δόση από το δηλητήριο των αντιλαϊκών μέτρων που δηλητηριάζει τη ζωή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων ΕΒΕ, φτωχών αγροτών, εκατομμυρίων νοικοκυριών. Ηδη παίρνουν νέα πρόσθετα μέτρα. Ο Γολγοθάς για το λαό δεν έχει τέλος. Φόροι, απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές συντάξεων... Και όλα αυτά, με τον πέλεκυ των εκβιασμών, της τρομοκρατίας, της απροκάλυπτης ταξικής βίας. Το σχέδιο κυβέρνησης- τρόικα και των κομμάτων τους, για να οδηγήσουν το λαό μας στη χρεοκοπία και να κρατήσουν στον «αφρό» τα συμφέροντα του κεφαλαίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το μέτωπο της μαύρης αντίδρασης, η σύγχρονη Ιερά Συμμαχία της πλουτοκρατίας, πασχίζει να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, να στηρίξει τον κόσμο της, να μετατρέψει την καπιταλιστική κρίση σε ευκαιρία για το κεφάλαιο, που θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του λαού.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Τώρα, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οι αυριανές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας ενάντια στα αβάσταχτα χαράτσια, οι κινητοποιήσεις σε δεκάδες χώρους και επιχειρήσεις του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη, η απεργία σε δημόσιο και ΔΕΚΟ στις 5 Οκτώβρη, η κλιμάκωση με την πανελλαδική πανεργατική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 19 Οκτώβρη, μπορούν να αποδειχτούν αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της λαϊκής δράσης, για να μπει φρένο στα μέτρα, να αποτραπεί η ραγδαία χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής οικογένειας. Οι ταξικές δυνάμεις μέσα στα συνδικάτα πρέπει «να πάρουν επάνω τους» την οργάνωση της πάλης. Να πρωτοστατήσουν σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, στη γειτονιά, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, ώστε νέες δυνάμεις να μπουν στη μάχη, στη δράση, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και τους εργατοπατέρες. Να σπάσουν στην πράξη με την ενεργό παρουσία, το παράδειγμά τους και το λόγο τους, το φόβο που διασπείρει η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα. Να γίνουν οι εμπνευστές, οι οργανωτές και οι μαζικοί προπαγανδιστές μιας μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης.

Οι εξελίξεις βάζουν επί τάπητος όχι μόνο την ανάγκη να σηκωθεί τείχος προστασίας της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αντίστασης στη λαίλαπα που κατακαίει τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τη συνολική απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπροστά στο σάπισμα μιας οικονομίας που υπακούει μόνο στο κέρδος. Μιας οικονομίας που, για να επιβιώσουν οι εκλεκτοί της, πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της ο λαός και τα δικαιώματά του. Απ' αυτό το θεμελιακό ζήτημα κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει. Το θέτει με επιτακτικό τρόπο η ίδια η πραγματικότητα. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος καπιταλιστική ανάπτυξη - καπιταλιστική κρίση. Για να μπούνε οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού, για το χτίσιμο μιας οικονομίας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτή η προοπτική απαιτεί πάλη για να μπουν εμπόδια τώρα, για να χάσει την εξουσία της η τάξη που την έχει μέχρι σήμερα. Η πάλη των εργαζομένων να κατατείνει κάθε μέρα στο γκρέμισμα αυτής της εξουσίας και το πέρασμά της στα χέρια του λαού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org