Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερευνες στη Μεσόγειο και ελιγμοί στον ΟΗΕ

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή, ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες αδειοδοτήσεις οικοπέδων στην ΑΟΖ της

Το ερευνητικό «Πίρι Ρέις» σε παλιότερη έξοδο στη Μεσόγειο
Το ερευνητικό «Πίρι Ρέις» σε παλιότερη έξοδο στη Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ερευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε από χτες το απόγευμα το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέις», όπως δημοσιοποιήθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ. Το τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, παρακολουθείται και είναι σε επαφή με τουρκικά μαχητικά και φρεγάτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», οι έρευνες που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στη Μεσόγειο εκτείνονται από την περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, ανατολικά, μέχρι το Ακρωτήριο Αρναούτη.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι τουρκικές έρευνες θα γίνουν «και σε χωρικά ύδατα της ελληνοκυπριακής πλευράς», κάτι που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «αυξάνει την πιθανότητα αντιπαράθεσης της Τουρκίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση στη διεθνή σκηνή». Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη ούτε πρόθεση να κάνει πόλεμο, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι «η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας», υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα δεν στέλνει τα πολεμικά της πλοία ως προστασία, αλλά «θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έγινε γνωστό ότι στην Κύπρο αναμένεται ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Λίβανο, προκειμένου να συζητηθούν τα όποια προβλήματα ανέκυψαν από την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Την ίδια στιγμή και ενώ από την κυπριακή κυβέρνηση δρομολογείται ο δεύτερος κύκλος αδειοδοτήσεων, αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, δύο γαλλικές πετρελαϊκές πολυεθνικές, η «Total» και η «Gaz de France», δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα που αναφέρονται σε αυτά, ενώ το ενδιαφέρον τους διατηρούν ακόμα μία νορβηγική εταιρεία και η ρωσική «Gazprom».

Σχέδιο «συνεκμετάλλευσης»

Το θέμα των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησαν στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερολγου το Σάββατο. Ο Ντ. Ερογλου εισηγήθηκε να διακοπούν όλες οι σχετικές δραστηριότητες μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή σε περίπτωση που η «ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να συνεχιστούν αυτές οι δραστηριότητες προ λύσης», να συσταθεί μία αρμόδια άτυπη επιτροπή για τη διαχείριση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον Ντ. Ερογλου, η Επιτροπή θα επιδιώξει τη συναίνεση όλων των πλευρών σχετικά με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με άλλες χώρες όπως και τις άδειες, θα διαπραγματευθεί και θα ολοκληρώσει το ζήτημα του διαμοιρασμού των υποθαλάσσιων πόρων που θα βρεθούν γύρω από τη νήσο, θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα που θα αποκτηθούν για τη χρηματοδότηση μιας συνολικής διευθέτησης, σημειώνοντας ότι αν επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν διαφορετικά, να μην είναι ποτέ για εξοπλισμό ή άλλο παρόμοιο στρατιωτικό σκοπό. Αναφέρει, τέλος, πως η αποδοχή αυτού του σχεδίου δεν θα επηρεάσει τη νομική ή πολιτική θέση κάθε πλευράς.

Αλλες διαρροές έλεγαν ότι η πρόταση Ερογλου προβλέπει τη σύσταση μιας εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν «από ένας εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων (σ.σ. του ψευδοκράτους) και της αμερικανο-ισραηλινής εταιρείας "Noble Energy"». Η εταιρεία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ψευδοκράτους, «θα έχει υπό την αιγίδα της όλα τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τις εξορύξεις, τα οποία θα μοιράζονται τα τρία μέρη με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να αναλαμβάνουν τη δέσμευση ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, υποστήριξε ότι συζητήθηκε η ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην περιοχή. Τις προτάσεις Ερογλου στήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυριζόμενος ότι θα «έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι της παρούσας κρίσης, θα την αποκλιμακώσει και θεωρούμε ότι δημιουργεί μια καθ' όλα θετική ατμόσφαιρα». Τόσο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, όσο και το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του, απέρριψαν τις προτάσεις Ερογλου ως απαράδεκτες.

Συνομιλία Παπανδρέου - Ερντογάν

Το τούρκικο σχέδιο παρουσίασε και ο Ρ. Τ. Ερντογάν στον Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χτες, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει «βάση για λύση» και ότι η έρευνα για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία καθορισμού της υποτιθέμενης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες ο Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, καθώς και η συνεδρίαση του κοινού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας. Είχε προηγηθεί την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξετάστηκε «το πλαίσιο του κοινών ενεργειών» Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στις «τουρκικές προκλήσεις και απειλές».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλ. Μόσιαλο, η τηλεφωνική συνομιλία Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν «δεν ήταν μία ξαφνική συζήτηση, αλλά υποκατέστησε τη συνάντηση που θα είχαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ». Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να «βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Τουρκίας» στο φόντο των κοινών ερευνών Κύπρου - Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ και των γενικότερων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση χτες διέψευσε ότι στην επικοινωνία μεταξύ των δυο πρωθυπουργών τέθηκε θέμα καθορισμού της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης την προοπτική των διμερών συναντήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Εμείς πάντα επιδιώκουμε μία λειτουργική σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία και ευελπιστούμε ότι η κατάσταση τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μας να πάμε στην Τουρκία», για το κοινό υπουργικό συμβούλιο, σημείωσε ο Ηλ. Μόσιαλος και πρόσθεσε ότι «τα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι στην ατζέντα είναι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και θέματα υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ