Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελιγμοί για να συσκοτίσει το μίσος της για το λαό

Αξιοποιεί την καταστολή για να ζητήσει «εθνική συνεννόηση»

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εγκληματική καταστολή ανέδειξε, χτες, στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που προκλήθηκε για το θέμα. Προκλητικός ήταν ο υφυπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ο οποίος αξιοποίησε τα γεγονότα για να ζητήσει συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ για πολιτικές θέσεις που οδηγούν στην απαξίωση της χώρας.

Χαρακτηριστικά, ο Π. Μπεγλίτης σημείωσε για τον τραυματισμό του διαδηλωτή, ότι «αυτά τα γεγονότα μας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για ορισμένες από τις πλευρές των χθεσινών διαδηλώσεων και βεβαίως των τραυματισμών». Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε προκλητικά πως «η αστάθεια, γενικότερα το συγκρουσιακό κλίμα, δεν κάνει καλό στη χώρα», υποστηρίζοντας ότι «έχουμε πραγματικά την ευθύνη να χαράξουμε μέσα από την ευρύτερη εθνική συνεννόηση κοινή πορεία για το μέλλον» και ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να προχωρήσουμε σε ευρύτερες συνεννοήσεις».

Μάλιστα, άσκησε κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ αναφέροντας ότι «είναι απόψεις που θα οδηγούσαν την πατρίδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία σε μεγαλύτερη φτώχεια, σε μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, σε πολύ περισσότερα προβλήματα για όλα τα κοινωνικά στρώματα στα οποία αναφερθήκατε. Η Ελλάδα εκτός διεθνών και ευρωπαϊκών συσχετισμών θα ήταν μία χώρα περισσότερο φτωχή, περισσότερο απαξιωμένη, περισσότερο ανυπόληπτη».

Εντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε αναφορικά με την επίθεση των ΜΑΤ πως «η κυβέρνηση φέρνει βαριά ευθύνη. Δεν μπορεί αυτά τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα να τα δεχθούν η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση συνοδεύει τη λήψη αυτών των μέτρων με την επιστράτευση ΜΑΤ, δακρυγόνων, ροπάλων, χημικών. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι θα βρει την αντίσταση, την αντίδραση, την αντεπίθεση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και πρέπει να το πάρει σοβαρά υπόψη της και να δει ξανά και ξανά, να ελέγξει τους μηχανισμούς και τη δράση των κατασταλτικών δυνάμεων. Εχει την πρώτη και βασική ευθύνη».

Οσον αφορά στις εκκλήσεις περί «εθνικής συνεννόησης», ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Οι καπιταλιστές συνεχίζουν να κερδίζουν. Κέρδιζαν χτες στην περίοδο της ανάπτυξης, κερδίζουν τεράστια σήμερα στην περίοδο της κρίσης. Σήμερα υποφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την έκκληση της κυβέρνησης για συστράτευση. Συστράτευση γιατί; Για να συνεχίζουν να κερδίζουν τα μονοπώλια και ο λαός να υποφέρει;».

Επίσης, πρόσθεσε πως «δεν αποδεχόμαστε τη λογική που λέει ότι μια άλλη πορεία της χώρας θα έκανε τη χώρα ανυπόληπτη, θα την κατέστρεφε. Μπορεί η Ελλάδα, έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει τις παραγωγικές δυνατότητες να μπορέσει να ακολουθήσει μία δική της πορεία και να σταθεί».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org