Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ενιαία και αντιλαϊκή η στρατηγική τους αντίληψη

Η ανταπόκριση στις προτάσεις που παρουσίασε χτες ο Α. Σαμαράς δείχνει ότι βρίσκονται στην άλλη όχθη από τα συμφέροντα του λαού

Η στρατηγική επίθεση του κεφαλαίου πρέπει στρατηγικά να απαντηθεί από τους εργαζόμενους και το λαό
Η στρατηγική επίθεση του κεφαλαίου πρέπει στρατηγικά να απαντηθεί από τους εργαζόμενους και το λαό
Τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την ανάγκη της πλουτοκρατίας για μεγαλύτερη συναίνεση, αλλά και τη στρατηγική ταύτιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ενάντια στο λαό, ανέδειξε για μια ακόμη φορά χτες η δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος από τον Α. Σαμαρά. Ο Γ. Πεταλωτής χαιρέτισε τμήμα των προτάσεων της ΝΔ και κάλεσε τον Α. Σαμαρά να υιοθετήσει «το παράδειγμα της Πορτογαλίας».

«Χαιρόμαστε που μια σειρά από προτάσεις, έτσι όπως εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά, είναι ήδη δικές μας, υλοποιημένες αποφάσεις», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, αναγνωρίζοντας ότι με το πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ βάζει ακόμα μεγαλύτερη πλάτη για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «εθνική συνεννόηση» και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να «αντιληφθεί ότι σε αυτόν το μηχανισμό στήριξης (σ.σ. το μνημόνιο), τον οποίο βγαίνει και κατακρίνει, περιλαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, τις οποίες φέρνει σήμερα ως προτάσεις».

Φανερώνοντας, μάλιστα, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης - και συνολικά της πλουτοκρατίας - είναι να αξιοποιήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας, σημείωσε: «Ο κ. Σαμαράς, έστω και την τελευταία στιγμή - ακόμη υπάρχει χρόνος - ας δει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, το οποίο επικαλείται, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν τη δέσμευσή τους ότι αν έρθουν στην κυβέρνηση θα τηρήσουν αυτό το μνημόνιο που αποφάσισε η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είδε με «καλό μάτι» τις προτάσεις της ΝΔ για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. «Υπάρχουν προτάσεις που αποτυπώνονται και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης», σημείωσε ο κυβερνητικός στέλεχος. Μόλις προχτές, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο κάλεσε σε «εθνική συστράτευση», τονίζοντας: «Καμιά ιδέα δεν περισσεύει. (...) Το δικό μας μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα είναι τα βασικά εργαλεία για την έξοδο από την κρίση».

Απαντώντας στο λογιστικό μέρος της πρότασης της ΝΔ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τιμολογεί το πρόγραμμα της ΝΔ στα 11,85 δισ. ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα, υπολογίζει την προτεινόμενη από τη ΝΔ μείωση του φοροσυντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη από το 20% στο 15% σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχη είναι και η φοροελάφρυνση των επιχειρηματικών ομίλων που ήδη ισχύει και εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2011, μέσα σε ένα όργιο διευκολύνσεων προς την πλουτοκρατία (φορολογικών και άλλων). Σύμφωνα με τους ίδιους «υπολογισμούς», η εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ θα ανέβαζε το έλλειμμα από τα 24,2 στα 36 δισ. ευρώ.

Χαρές για το κεφάλαιο

Με ενθουσιώδεις δηλώσεις και χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τις προτάσεις της ΝΔ οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου. «Βρίσκω πολύ θετικό το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, με στόχο μια άμεση αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Μόνο αυτές μπορούν, πράγματι, να πραγματώσουν τη νέα μορφή ανάπτυξης που χρειάζεται ο τόπος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «αναφέρθηκε στα αυτονόητα. Στα απλά και εφαρμόσιμα μέτρα που η υλοποίησή τους θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας». Σημείωσε μάλιστα ότι «το ΕΒΕΑ συμφωνεί απόλυτα και επικροτεί τις προτάσεις, καθώς άλλωστε αποτελούν και δικές του προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση».

Να διεκδικήσει την πατρότητα των προτάσεων που κατέθεσε χτες ο Α. Σαμαράς έσπευσε και ο ΛΑ.Ο.Σ. που σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η επανεκκίνησή του είναι η στροφή στο πρόγραμμα του κόμματός μας. Αν και κακός αντιγραφέας, δείχνει ότι με κάποια καθυστέρηση κατανοεί τις επί διετία επαναλαμβανόμενες προτάσεις μας, για έξοδο από την κρίση». Συγκεκριμένα, ο ΛΑ.Ο.Σ. εμφάνισε σαν δικές του προτάσεις την κατάργηση του πόθεν έσχες, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο κ.ά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ έκανε λόγο για «σκληρά ταξικό και νεοφιλελεύθερο λόγο», ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. σχολίασε πως ο πρόεδρος της ΝΔ «εμφανίζεται ως θαυματοποιός που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδεισο, τόσα πολλά "θα" είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε».

Συμμαχίες και ανταγωνισμοί

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίζονται οι «ανταγωνισμοί» μεταξύ υπουργών, που αντανακλούν τις αντιθέσεις ανάμεσα στα τμήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Μετά τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε θέμα «ανάκτησης της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τον πρωθυπουργό, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.«Εάν κάποιος θέλει να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασκεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά του, ας το πει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Με χτεσινή του δήλωση ο Ευαγ. Βενιζέλος επιχείρησε να αναδιπλωθεί, λέγοντας ότι «με τη στάση μου, ιδίως από το 2007 έως σήμερα, έχω δείξει τι σημαίνει να στηρίζεις τον πρωθυπουργό, την παράταξη, τη χώρα». Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης άφησε αιχμές για τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο, που πρόσφατα είχε ζητήσει ανασχηματισμό και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, λέγοντας ότι «στο χώρο της Υγείας υπάρχουν πολλά περιθώρια για μείωση της σπατάλης».

  • Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χτες στο Οσλο προκειμένου να συμμετάσχει σε διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμεύσεις και θεατρινισμοί(2011-11-10 00:00:00.0)
Σταθερά εντός της αντιλαϊκής στρατηγικής(2011-11-05 00:00:00.0)
Επιταχύνουν την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού(2011-10-25 00:00:00.0)
Κλίμα αποπομπής και αποχωρήσεων(2003-11-26 00:00:00.0)
"Σαν έτοιμες από καιρό"...(1995-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ