Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εχθρεύεται τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος

Ταυτίζει τους λαϊκούς αγώνες με την «τυφλή βία» (!) και ζητάει αλλαγές μέσω εκλογών

Τους «ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού» ενοχοποίησε για την κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΝ και μαζί τους τις τράπεζες και την «αποτυχία» και «ακαμψία» του «ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης», για να αφήσει στο απυρόβλητο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που νομοτελειακά παράγει και αναπαράγει κρίσεις, ανεξάρτητα από τη μορφή διαχείρισης.

Μιλώντας στην Κω, ο Αλ. Τσίπρας προσήψε στην κυβέρνηση «ασχετοσύνη», «νευρική κρίση» και «νεοφιλελεύθερο φανατισμό», φιλοτεχνώντας τη βολική για το σύστημα εικόνα μιας κυβέρνησης που σπαράσσεται από ανικανότητα και όχι από συνειδητή υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μια άλλη διαχείριση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, κοροϊδεύοντας το λαό ότι σήμερα είναι αρκετή μια αλλαγή στο επίπεδο της διακυβέρνησης για να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του λαού. Στο ίδιο πνεύμα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της «ξεπερνά το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Σε ό,τι αφορά τους λαϊκούς αγώνες, τάχθηκε υπέρ του «δημοκρατικού δρόμου» αντί του «κοινωνικού χάους και της τυφλής βίας», θεοποιώντας τις εκλογές και ταυτίζοντας προκλητικά το λαϊκό κίνημα με την τυφλή βία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς εξαρχής υπεραμυνόμαστε του δημοκρατικού δρόμου και καλούμε την κυβέρνηση να δώσει δημοκρατική διέξοδο στην κρίση, προσφεύγοντας στη λαϊκή ετυμηγορία».

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε και την ΕΕ περίπου σαν θύμα, λέγοντας πως το «μονεταριστικό μοντέλο» της «επιβλήθηκε» κι ακόμα πως «τα κυρίαρχα οικονομικά δίκτυα, με βασικό πολιτικό εκφραστή τη γερμανική κυβέρνηση, επιλέγουν να ρίξουν μια μια τις ευρωπαϊκές χώρες στον γκρεμό». Κρύβει από το λαό την ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και αναπαράγει τα ιδεολογήματα περί «κατοχής» και υποτέλειας, για να βγάλει λάδι την ντόπια αστική τάξη, η θέση της οποίας καθορίζεται από την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Κατά τα άλλα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε ξανά «δημοψήφισμα για το σύμφωνο για το ευρώ» σε όλες τις χώρες, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί μια τέτοια ανατροπή στην ευρωπαϊκή πορεία να προωθηθεί χωρίς να τεθεί υπό την έγκριση των λαών». Ο ΣΥΝ παρουσιάζει το «σύμφωνο για το ευρώ» αποσπασμένο από τη συνολικότερη στρατηγική της ΕΕ και ταυτόχρονα υπερτονίζει μια διαδικασία, όπως το δημοψήφισμα, για την οποία είναι γνωστή η ικανότητα της ΕΕ να ελίσσεται και να την ξεπερνάει σε βάρος του λαού, όπως έκανε στην περίπτωση των δημοψηφισμάτων για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ