Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Συνέδριο στο φόντο των ισχυρών ανταγωνισμών

Την Τρίτη, στην Αθήνα, με θέμα την «Ευρωπαϊκή ασφάλεια»

«Η πολιτικο-στρατιωτική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας: Προτάσεις και Προοπτικές» είναι το θέμα της συζήτησης που συνδιοργανώνουν την προσεχή Τρίτη τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, με τη συμμετοχή πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών και ερευνητών, με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, από την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από εξελίξεις και οξυμένους ανταγωνισμούς στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Χαρακτηριστικές είναι από τη μία οι πολιτικο-στρατιωτικές κινήσεις «συνεργασίας», όπως η ανάπτυξη των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ΗΠΑ - Ρωσίας και η σύναψη νέας Συνθήκης START για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων. Από την άλλη, οξύνονται οι τριβές και οι εντάσεις, με αιχμή είτε την υιοθέτηση Νέου Στρατηγικού Δόγματος ΝΑΤΟ, που διεκδικεί το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, είτε από τη μεθόδευση στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, με την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας.

Στη συζήτηση θα αναλυθούν οι προτάσεις για νέο πλαίσιο ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη, η πρόταση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για σύναψη Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και άλλα σχετικά θέματα. Επίσης, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στις πολυεθνικές επιχειρήσεις (Λιβύη, Αφγανιστάν, επιχειρήσεις κατά της «τρομοκρατίας» και κατά της πειρατείας στη Σομαλία), καθώς και η κατάσταση στις περιοχές της Μολδαβίας και του Νότιου Καυκάσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ