Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Αιματηρή επιχείρηση κατά των διαδηλωτών

ΜΑΝΑΜΑ.--

«Θλιβερή αλλά απολύτως αναγκαία», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν την επέμβαση στρατού και αστυνομίας, τα ξημερώματα χτες, κατά των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν εγκατασταθεί, τις τελευταίες τρεις μέρες, στην κεντρική πλατεία Μαργαριτάρι της Μανάμα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 213 τραυματίστηκαν και 80 αγνοούνται. Υποστήριξε ότι «το εμιράτο αντιμετώπιζε τον κίνδυνο σεχταριστικού διχασμού και την πρόκληση οικονομικής κρίσης».

Στο πλευρό του όλοι οι ομόλογοί του από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν), που εξέφρασαν, σε έκτακτη σύνοδο, την αμέριστη υποστήριξή τους στο βασιλιά του Μπαχρέιν «σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, από την άποψη της ασφάλειας και της άμυνας». Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του προέδρου ζήτησε «ν' απέχουν οι αρχές από κάθε βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών» και η ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον εξέφρασε υποστήριξη «στην αλλαγή που ζητά ο λαός», καλώντας την κυβέρνηση «να επιδείξει την αυτοσυγκράτηση που είχε αρχικώς πει» και χαρακτηρίζοντας το Μπαχρέιν «φίλη και σύμμαχη χώρα». (σ.σ. εκεί βρίσκεται η βάση του 5ου αμερικανικού στόλου). Με τον ομόλογό του συνομίλησε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Υποκριτική ανησυχία και καταδίκη για τα θύματα, καθώς και εκκλήσεις για ηρεμία, διατύπωσε η Κάθριν Αστον, εκ μέρους της ΕΕ, και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε τη βία και ζήτησε τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Η σιιτική αντιπολίτευση (το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες και η βασιλική οικογένεια σουνίτες) αποσύρθηκε από το κοινοβούλιο και ζήτησε παραίτηση της νυν κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές ζητούν νέο σύνταγμα, διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων για σιίτες - σουνίτες, περαιτέρω οικιστικά προγράμματα και διασφάλιση ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org