Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΣΣΑ - ΝΑΤΟ
«Δύο αρκούδες δε χωράνε σε μια σπηλιά»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της νορβηγικής εφημερίδας «Aftenposten», το ΝΑΤΟ κι η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) βρέθηκαν πολύ κοντά στη σύναψη σχέσεων. Οπως συνεπάγεται από τις νέες αποκαλύψεις του WikiLeaks, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, το Σεπτέμβρη του 2009 σχεδίαζε να ανακοινώσει την έναρξη της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΟΣΣΑ. Ο Ρασμούσεν ανοιχτά δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να εξετάσει τις προτάσεις του πρώην συμβούλου των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια, Ζμπιγκνιέφ Μπζεζίνσκι, που θεωρούσε πως για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη χρειάζεται να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, και γι' αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ πρέπει να κλείσει συμφωνία για τη συνεργασία με την ΟΣΣΑ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Αϊβο Νταλντέρου, που νωρίτερα έλαβε οδηγίες από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Στα τηλεγραφήματα του το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημείωνε πως η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Οργάνωση, που συγκρότησε η Ρωσία για την αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στο πρώην σοβιετικό χώρο, «δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική». Μια τέτοια συνεργασία, κατά την εκτίμηση των ΗΠΑ, είναι ικανή να δυναμώσει την επιρροή της Ρωσίας κι αυτό με τη σειρά του ν' επηρεάσει αρνητικά τις θέσεις του ΝΑΤΟ.

Παρόλο που ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωνε πως οι ανάλογες επαφές με τη Μόσχα δε θα μειώσουν τον ρόλο του ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ανησύχησαν για την ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας στη διάρθρωση της ευρωπαϊκής ασφαλείας. Οπως, του διευκρίνισαν «δύο αρκούδες δεν χωράνε σε μια σπηλιά».

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε σχετικά με τις νέες ανακαλύψεις, πως οι Αμερικανοί θεωρούν την ΟΣΣΑ ως «σφαίρα επιρροής» της Ρωσίας και θα συνεχίζουν να εμποδίζουν την αποκατάσταση αμέσων σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΟΣΣΑ. Με άλλα λόγια, θα τους ενδιέφερε η ΟΣΣΑ χωρίς τη Ρωσία, ή κι η Ρωσία χωρίς την ΟΣΣΑ.

Να υπενθυμίσουμε πως στη προηγούμενη «διαρροή» της WikiLeaks, που δημοσιεύτηκε στη νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten» την περασμένη βδομάδα, παρουσιάζονται πλευρές της συνάντησης του Ρώσου πρωθυπουργού Β. Πούτιν με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, το Δεκέμβρη του 2009. Σύμφωνα με αυτή τη διαρροή, ο Β. Πούτιν είχε δηλώσει πως η ύπαρξη του ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ρωσίας και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, ενώ τάχθηκε κι ενάντια στην εγκατάσταση στα Βαλκάνια της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ίδια διαρροή σ' αυτή τη συνάντηση, και μετά την τοποθέτηση του Πούτιν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχασε την ψυχραιμία του....


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ