Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τρίτη επέτειος «ανεξαρτησίας» με φτώχεια και ανεργία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Παγωμένες» ήταν χτες οι «εορταστικές» εκδηλώσεις στο Κοσσυφοπέδιο για την τρίτη επέτειο από την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, από τη Σερβία. Οχι τόσο επειδή ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, δεν είχε ακόμη σχηματίσει τυπικά κυβέρνηση, όσο επειδή εξακολουθούν να ταλανίζουν το λαό της περιοχής τεράστια οικονομικά προβλήματα (υψηλή ανεργία και φτώχεια) περίπου 12 χρόνια μετά τη βρώμικη ΝΑΤΟική εισβολή του '99.

Βέβαια, δεν έλειψαν οι φανφάρες και «συγχαρητήρια» της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και οι διαβεβαιώσεις της πως η «Αμερική θα είναι πάντα στο πλευρό του Κοσσόβου». Η τρίτη επέτειος συνέπεσε με τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της έκθεσης του γγ του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για το Κοσσυφοπέδιο και με την απαίτηση της Σερβίας να διενεργηθεί άμεσα έρευνα από τα Ηνωμένα Εθνη (και όχι μόνον από την εκεί αποστολή της ΕΕ, EULEX) για τα κυκλώματα λαθρεμπορίου οργάνων που δρούσαν ανενόχλητα σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία την περίοδο της ΝΑΤΟικής επιδρομής (άνοιξη του 1999). Το ίδιο ζήτησε και ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Λαμπέρτο Ζανίερ.

Επιπλέον, η τρίτη επέτειος συνέπεσε με νέες αποκαλύψεις που έγιναν χτες από το ιταλικό δίκτυο «TM News», το οποίο δημοσιοποίησε στοιχεία από την αλληλογραφία ανάμεσα σε αξιωματούχους της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, φανερώνοντας πως όχι μόνον δεν αγνοούσαν αλλά γνώριζαν πολλά για την απαγωγή και μεταφορά θυμάτων των λαθρεμπόρων οργάνων, στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ και του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος στο λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι» στην Αλβανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν έρευνα για τις σχέσεις ΟΥΤΣΕΚΑ - μαφίας(26/1/2011)
Περιοδεία Γκόρντον με φόντο πρώην αυτονομιστές(14/5/2010)
Φεύγει ο Αμερικανός γκαουλάιτερ...(19/12/2007)
Το χρονικό του εκρηκτικού «κοκτέιλ» πολλών αστέρων...(21/3/2004)
Ο Κουσνέρ απαγορεύει την είσοδο σε Σέρβους αξιωματούχους...(23/8/2000)
Eγκληματική δράση στα αφύλακτα σύνορα...(7/4/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org