Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Ημέρα Νίκης» σήμερα με συγκέντρωση και απεργίες

Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν και χτες στην Αίγυπτο
Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν και χτες στην Αίγυπτο
KAΪΡΟ.--

Σε πανηγυρική διαδήλωση, σε μια «Ημέρα Νίκης» καλούν το λαό της Αιγύπτου, σήμερα, οι οργανώσεις της νεολαίας που δημιουργήθηκαν μέσα στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ από την προεδρία. Οι οργανώσεις, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συστήσουν έναν πολιτικό σχηματισμό και να συμμετάσχουν στις εκλογές όπως άλλωστε προσανατολίζονται να πράξουν και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», κάλεσαν, επίσης, τους απεργούς, των διαφόρων κλάδων, να πάρουν μέρος στην «Ημέρα Νίκης». Στόχος, όπως είπαν, είναι να καταστεί σαφές και στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι «ανά πάσα στιγμή ο λαός θα βρεθεί στους δρόμους για να διασφαλίσει τα αιτήματά του, αν δεν ικανοποιηθούν» και ότι πρέπει «άμεσα να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι επιμένουν να ζητούν άμεσες διώξεις για τις, κατά τόπους, διευθύνσεις με την κατηγορία της διαφθοράς. Το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ απεργεί, ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μαζί τους διαδήλωσαν με ανάλογα αιτήματα και εκπαιδευτικοί και γιατροί.

Σε απεργία βρίσκονται και οι εργάτες στις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αιγύπτου, στις (κρατικές) υφαντουργίες Misr Filature και Tissage στο Μαχάλα του Δέλτα του Νείλου, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 24.000 εργαζόμενοι. Εκτός από μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, οι εργάτες ζητούν να συσταθεί συνδικάτο. Τα ίδια αιτήματα, έχουν οι απεργοί στις υφαντουργίες Helwan σε προάστιο του Καΐρου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας, σε νέα ανακοίνωσή του, κατέβασε τους τόνους, κάλεσε σε τερματισμό των κινητοποιήσεων και διαβεβαίωσε ότι «ο στρατός δεν έχει φιλοδοξίες εξουσίας και θέλει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει το έργο του, να εκπονηθεί νέο σύνταγμα». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις καταγγελίες για βασανιστήρια κρατουμένων. Χτες, επίσης, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο στρατός συνέλαβε δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Μουμπάρακ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org