Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σκληρές συγκρούσεις σε πολλές πόλεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αιματηρά επεισόδια σημάδεψαν την προαναγγελθείσα για χτες «Ημέρα Οργής» με την πλειοψηφία των πληροφοριών να προέρχονται από επιτροπές δικαιωμάτων, ανθρωπιστικές οργανώσεις και από ορισμένες αντικαθεστωτικές οργανώσεις που έχουν, όμως, την έδρα τους εκτός χώρας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, δραματικές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, σε πολλές λιβυκές πόλεις με την αστυνομία να ανοίγει κανονικά πυρ σε διαδηλωτές, ενώ καταγγέλλεται ότι απελευθερώθηκαν ποινικοί κρατούμενοι και ισλαμιστές, στους οποίους δόθηκαν όπλα και εντολές να επιτεθούν στο πλήθος.

Οι ίδιες, πάντα, πηγές, καθώς και διάφοροι αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται κυρίως το δίκτυο «al Jazeera» που έκανε χρήση των δορυφόρων για να διασφαλίσει επικοινωνία με το εσωτερικό της Λιβύης, καθώς μπλοκαρίστηκαν, χτες, τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες, υποστηρίζουν ότι σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι πόλεις Βεγγάζη (για δεύτερη μέρα με 6 νεκρούς), η Ζεντάν με 2, αλ Μπάιντα 4, Ρίτζμπαν 1 διαδηλωτής.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων. Τα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως μεταφέρονται τουλάχιστον, συμπυκνώνονται στην υιοθέτηση Συντάγματος, στη διενέργεια εκλογών και στην απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία, αν και υπάρχουν και προβλήματα ανεργίας.

Την εμφάνισή της έκανε και η αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Λιβύης» (έχει συσταθεί το 1981 στο Σουδάν), ζητώντας ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα αυτού του «Μετώπου» έχει συνδεθεί με τη CIA ενώ στη Λιβύη, όπου έχει εντοπιστεί το 2% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια οι εταιρείες «Shell», BP, «Eni».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ