Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Αγρια καταστολή των κινητοποιήσεων στην Οαχάκα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Σε πεδίο πολέμου μετατράπηκε για άλλη μία φορά το κέντρο της Οαχάκα την Τρίτη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας στην κυριολεξία αντιμετώπισαν ως «εχθρική ενέργεια» τη διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του Προέδρου Φελίπε Καλδερόν, διαδήλωση που διοργάνωσαν το τμήμα 22 του Εθνικού Συνδικάτου των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (SNTE) (και ενάντια στη συμβιβαστική γραμμή της κεντρικής ηγεσίας του συνδικάτου) και η Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα (ΑΡΡΟ), η οργάνωση που δημιουργήθηκε από την εξέγερση το 2006 στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Στόχος της διαδήλωσης ήταν να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική και κυρίως όσον αφορά την πολιτική για την Παιδεία διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία και ενάντια στα σχέδια που προωθούνται για την πριμοδότηση ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Από τη σκληρή κρατική καταστολή, τη χρήση δακρυγόνων και πυρών υπάρχουν 30 τραυματίες (πάνω από 20 συλλήψεις) και δύο δάσκαλοι νοσηλεύονται χτυπημένοι από αληθινά πυρά, ο ένας στο πόδι και ο άλλος στο κεφάλι. Παράλληλα, μέλη παραστρατιωτικών δυνάμεων δρούσαν παράλληλα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΑΡΡΟ, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και πυρπολώντας προκειμένου να δικαιολογηθεί και νομιμοποιηθεί η καταστολή.

Ως απάντηση στην πρωτοφανή καταστολή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, οι δάσκαλοι προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και μαζί με το ΑΡΡΟ προγραμματίζουν νέο γύρο διαδηλώσεων ενάντια στην καταστολή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org