Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με φυλάρχους συνεχίζει να έχει ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ επιδιώκοντας να διασφαλίσει την υποστήριξή τους, προκειμένου το καθεστώς του ν' αντέξει τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις εναντίον του. Οι φύλαρχοι είναι, ουσιαστικά, αυτοί που ελέγχουν όλη τη χώρα, πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, και έχουν στις εντολές τους αδιευκρίνιστο αριθμό ενόπλων, των οποίων το «βάρος» θα είναι σίγουρα σημαντικότατο αν σταθούν στο πλευρό του Σάλεχ, όπως το έχουν κάνει πολλάκις μέχρι σήμερα, μέσα και από ισλαμιστικές διακηρύξεις.

Εκκληση ηρεμίας απηύθυναν, χτες, και πολλοί ιεροδιδάσκαλοι, καλώντας τόσο το καθεστώς όσο και όσους διαδηλώνουν να αποφεύγουν τη βία. Οι μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι τάχθηκαν υπέρ των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, όπως υποστήριξαν, θα μπορούσε να έχει «μεταβατικό ρόλο» και να οδηγήσει σε μια νέα ηγεσία που θα μπορούσε να προκύψει, π.χ., μέσα από εκλογές.

Την ίδια ώρα, πάντως, επέμεναν και οι διαδηλωτές που καλούν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα. Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν και πάλι χθες στη Σάνα'α κυρίως με φιλο-καθεστωτικούς συγκεντρωμένους, που ήταν και οπλισμένοι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες εκατέρωθεν. Οι σκληρότερες συγκρούσεις, όμως, καταγράφηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο λιμάνι του Αντεν, στο νότο. Χιλιάδες διαδηλωτές, αγνοώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη, διαδήλωσαν συνδέοντας την απομάκρυνση Σάλεχ από την εξουσία με την απόσχιση του νότου από το βορρά, καταγγέλλοντας σειρά διακρίσεων και περιθωριοποίησης σε βάρος τους από τότε που βορράς και νότος ενώθηκαν, διά της βίας, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε (άλλοι δύο είχαν σκοτωθεί την Τετάρτη) και περίπου 35 τραυματίστηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(16/4/2011)
Νέες συγκρούσεις στη «διαμάχη εξουσίας»(6/4/2011)
Αιματηρές συγκρούσεις με ανοχή των ΗΠΑ(5/4/2011)
Πυρά κατά διαδηλωτών(10/3/2011)
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και η ένταση(22/2/2011)
Συνέχεια συγκρούσεων(16/2/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org