Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάνθρωπη πολιτική

Με τραγικό τρόπο ήρθαν αυτές τις μέρες στο φως της δημοσιότητας οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της Πρόνοιας. Το διαχρονικό έγκλημα της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης και διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών δομών Πρόνοιας αναδείχτηκε με τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών στα Λεχαινά Ηλείας.

Παιδιά με ειδικές ανάγκες, εγκεφαλικές βλάβες, γενετικά προβλήματα νοσηλεύονται σε ξύλινα κλουβιά, με μόνο ένα στρώμα. Στο ίδρυμα που νοσηλεύονται 80 παιδιά, υπηρετούν μόλις οκτώ εργαζόμενοι! Στις ίδιες τραγικές συνθήκες, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, ζουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μικρά παιδιά, σε μια σειρά Ιδρύματα της χώρας. Στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων Παίδων Σκαραμαγκά για βαρύτατα περιστατικά, για 55 - 60 παιδιά, υπηρετούν μόλις 17 νοσηλευτές, ενώ δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός. Στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων στο Χαϊδάρι υπηρετούν μόλις 50 νοσηλευτές, για όλες τις βάρδιες, για 200-220 βαριά ασθενείς. Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε το υπουργείο Υγείας τον Ιούνη του 2010 για λογαριασμό της τρόικας, στη χώρα λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις 97 δομές Πρόνοιας με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Εχουν 6.203 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 3.244 (52,12%) είναι κενές. Φέτος, η κρατική χρηματοδότηση στην Πρόνοια μειώθηκε κατά 168 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρος ο τομέας της Υγείας και Πρόνοιας, οι συγκεκριμένες δομές θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης και της τρόικας, πιο αποφασιστικά στην επίδραση των νόμων της αγοράς. Τα υπαρκτά προβλήματα - αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών - επιχειρούν να τα λύσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις ή με τη μορφή του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, που υποκαθιστά την αναγκαία κρατική μέριμνα η οποία έπρεπε να υπάρχει σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς. Με συγκεκριμένες αποφάσεις, με μια σειρά περικοπές ακόμα και σε αυτές τις υποβαθμισμένες παροχές, η φροντίδα του ανάπηρου ή του παιδιού με ειδικές ανάγκες βαρύνει όλο και περισσότερο την ίδια την οικογένεια. Στο νόμο οδοστρωτήρα για την Υγεία - Πρόνοια που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθιερώνεται νοσήλιο στα Ιδρύματα Πρόνοιας, στις Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμΕΑ, που θα πληρώνουν τα υποχρηματοδοτούμενα από το κράτος ασφαλιστικά ταμεία, με άμεσο κίνδυνο την αύξηση των εισφορών των οικογενειών με ΑμΕΑ και την εκδίωξη από τα ιδρύματα των ανασφάλιστων, που κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Επίσης, γίνεται πλήρης καταγραφή των στοιχείων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανάλογα, σε δραστηριότητες στο χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα της Πρόνοιας.

Οι ανάγκες των οικογενειών από τα λαϊκά στρώματα, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν με τη φιλανθρωπία. Βέβαια, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, η Πρόνοια μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ατομική, οικογενειακή υπόθεση, ενώ απαιτείται να είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Μέσα από ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και σύγχρονες, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Απαιτείται η πάλη όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, για πολιτική πρόληψης της ασθένειας και της αναπηρίας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στον κοινωνικό τομέα με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για τη δημιουργία δημόσιων κέντρων στήριξης των βαριά αναπήρων και των οικογενειών τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ