Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων

Παρέμβαση του Μπάμπη Αγγουράκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με το ψήφισμα για τις «Αυξανόμενες τιμές των τροφίμων», ανέφερε τα εξής:

«

Οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και οι μεγάλες διαδηλώσεις σε μια σειρά άλλες χώρες αμφισβητούν ευθέως τη φτώχεια και την ανέχεια. Οι εκδηλώσεις οργής των λαών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας αναδεικνύουν τα αδιέξοδα των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του μπροστά στη γενικευμένη οικονομική κρίση και την προσπάθειά τους να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων.

Η ίδια η FAO υπογράμμιζε πριν από λίγα μόνο χρόνια ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους τρόφιμα είναι μεγαλύτερος από ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχει ξεπεράσει το 1 δισ. άτομα και το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Το πρόβλημα της ένδειας και της φτώχειας στον κόσμο δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας πόρων αλλά αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της καπιταλιστικής υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος.

Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων όχι μόνο δε σταμάτησαν μετά την κρίση των τροφίμων του 2007 αλλά συνεχίστηκαν ακόμα εντονότερες. Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης ο χρηματιστηριακός τζόγος στις πλάτες της αγροτικής παραγωγής και της ανθρώπινης πείνας αποτελεί διέξοδο στην υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου και τη διατήρηση της κερδοφορίας του. Το 2010 τα αγροτικά προϊόντα προκάλεσαν τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέρδη.

Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων που προωθείται με τις συμφωνίες του ΠΟΕ και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013, και η πλήρης ένταξή τους στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, η ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στην αγροτική παραγωγή για τρόφιμα και αγροτική παραγωγή για παραγωγή πρώτων υλών για τη βιομηχανία και την ενέργεια δεν θα έχει, όπως ήδη αποδεικνύεται, τραγικές συνέπειες μόνο για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες αλλά για όλους τους εργαζομένους. Είναι αναγκαίο η λαϊκή οικογένεια της πόλης και του χωριού, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες να συμπαραταχθούν σε κοινό αγώνα για να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων και να επιβάλουν τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ