Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Ο στρατός βαράει στο ψαχνό

Τραυματίες από τη χτεσινή καταστολή
Τραυματίες από τη χτεσινή καταστολή
MANAMA.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Μπαχρέιν, όπου, χθες το μεσημέρι, αστυνομικές δυνάμεις και στρατός εμπόδισαν με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες, αλλά και πραγματικά πυρά πολυπληθείς ομάδες διαδηλωτών, που προέρχονταν από τις κηδείες των θυμάτων των συγκρούσεων της προηγούμενης μέρας, να προσεγγίσουν την πλατεία Μαργαριταριού στο κέντρο της Μανάμα. Ενα 24ωρο νωρίτερα, η πλατεία είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όταν ο στρατός «εκκαθάρισε» τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 διαδηλωτές, να τραυματιστούν 213 και να αγνοούνται δεκάδες.

Από τις χθεσινές συγκρούσεις, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι. «Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους» κάλεσαν, στις χθεσινές προσευχές, τους διαδηλωτές αρκετοί σιίτες ιεροδιδάσκαλοι (το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες) καταδικάζοντας τη βία. Για «σφαγή» διαδηλωτών έκανε λόγο ο σιιτικός αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Wafiq, επιμένοντας στην απόσυρση των 18 βουλευτών του από το 40μελές Κοινοβούλιο και στην άμεση παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης, προκειμένου να δρομολογηθούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Για αναγκαιότητα «άμεσης έναρξης εθνικού διαλόγου», έκανε λόγο ο πρίγκιπας διάδοχος, ο οποίος ανέλαβε, με βασιλική εντολή, τη «διαχείριση της κρίσης». Ο Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Κχαλίφα (υπ. Αμυνας) εξέφρασε «σεβασμό προς όλους τους πολίτες της χώρας», τόνισε ότι το Μπαχρέιν δε θα γίνει αστυνομικό κράτος, ζήτησε «υπευθυνότητα από όλους» και υποστήριξε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο διχασμού».

Οι εξελίξεις στο Μπαχρέιν, στενό σύμμαχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της Σ. Αραβίας, έχουν προκαλέσει ανησυχία. Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε υποκριτικά τη χρήση βίας «κατά ειρηνικών διαδηλωτών» και ζήτησε από τις ηγεσίες των Μπαχρέιν, Λιβύης, Υεμένης «αυτοσυγκράτηση», καθώς βλέπει ότι η κατάσταση είναι αμφίρροπη και θέλει να έχει προσβάσεις σε όλες τις πλευρές. Η Βρετανία, που προμηθεύει με εξοπλισμό τις δυνάμεις καταστολής του εμιράτου, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις πωλήσεις αυτές. Ο Γερμανός Πρόεδρος ανέβαλε την επικείμενη επίσκεψή του «λόγω βίαιης καταστολής διαδηλωτών», ενώ έντονη ανησυχία εξέφρασε η Γαλλία, που έχει εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς του εμιράτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ