Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων

Συνέντευξη Τύπου χτες των υπουργών Υγείας και Εργασίας. Καλεί τώρα σε διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί ο νόμος

Ζητούμενο είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (φωτό από το μπλοκ του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή κινητοποίηση )
Ζητούμενο είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (φωτό από το μπλοκ του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή κινητοποίηση )
Με ταχείς ρυθμούς επιδιώκει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, όπως αναδείχτηκε από κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Η κυβέρνηση επείγεται να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη τού να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες Υγείας, να μετακυλήσει ακόμα παραπέρα το κόστος για την Υγεία στις τσέπες των ασθενών, να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς - πελάτες.

«Είμαστε εδώ, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου για να σας πούμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, είπε ότι το συντομότερο μετά τη δημοσίευση του νόμου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον ορισμό του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά και σε διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που συμμετέχουν στο ΔΣ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οπως ειπώθηκε ήδη στην Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την προετοιμασία της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ συμμετέχει η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, νομιμοποιώντας τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Υγεία. Τώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να «ανοίξει» διάλογο με γιατρούς και εργαζόμενους στην Υγεία, αξιοποιώντας βέβαια και το ρόλο των ηγεσιών των ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΠΙΣ, ΙΣΑ, όπου πλειοψηφούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ). Οι παρατάξεις αυτές ζητούσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας διάλογο προκειμένου να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ή τις κοινοπρακτικές υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να αντιπαλεύουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ομως, οι σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και όλων των εργαζομένων, μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, όπου θα εργάζονται οι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και με ικανοποιητικούς μισθούς και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προχωρά τους σχεδιασμούς της και με τη στήριξη των ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός «από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή φάνηκε ότι αντιπαράθεση και διαφωνία ουσιαστική δεν υπάρχει». Μόνο το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργησή του στην πράξη, εκφράζοντας τη θέση για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η πιλοτική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ απ' τον Ιούνη σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, η κατάρτιση του ενιαίου κανονισμού παροχών αρχικά για τα Ταμεία ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και στη συνέχεια για άλλους φορείς, η κατάρτιση του νέου υγειονομικού χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του χάρτη για τις σχέσεις των εμπλεκομένων στο σύστημα, δηλαδή των γιατρών, εργαζομένων, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην παραταθεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών(2021-04-20 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις χτες των υγειονομικών(2013-11-30 00:00:00.0)
Ξεκινούν απεργίες εργαζόμενοι και γιατροί του ΕΟΠΥΥ(2013-11-22 00:00:00.0)
Λειτουργία με πρότυπο τις ασφαλιστικές εταιρείες(2013-11-14 00:00:00.0)
Στην κλίνη του Προκρούστη παροχές και εργασιακά δικαιώματα(2011-07-28 00:00:00.0)
Υποθηκεύει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων(2011-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ