Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενοχοι για την κατεδάφιση της Ασφάλισης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προκαλούν το λαό όσοι στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ και τώρα όψιμα σηκώνουν κορόνες για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και ιδιαίτερα τα σημεία που αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από τη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Η ομολογία κατ' αρχήν της κυβέρνησης ότι έχει ήδη νομοθετήσει το 90% όσων προβλέπει το Σύμφωνο είναι αποκαλυπτική για τους υπουργούς εκείνους και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καμώνονται με θράσος τους θεματοφύλακες των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους (3863 και 3865/2010), με τους οποίους, από το 2020, τα όρια ηλικίας θα διαμορφώνονται σε άμεση συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής. Αλλωστε, η ΕΕ έχει εδώ και δεκαετίες δρομολογήσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τώρα εντείνει τους ρυθμούς της επίθεσης στο Ασφαλιστικό. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ήδη εγκρίθηκε από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους, στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την 1η Φλεβάρη και προωθείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις 15 Φλεβάρη 2011, η Εκθεση Πρωτοβουλίας, η οποία υιοθετεί και στηρίζει τις αντιλαϊκές θέσεις του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στην Πράσινη Βίβλο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα» [COM (2010) 365 - τελικό], με την οποία προωθείται η κατεδάφιση των ευρωπαϊκών συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Με βάση την εξατομίκευση της Ασφάλισης, δημιουργεί τρεις πυλώνες, εξασφαλίζοντας τη διείσδυση των μονοπωλίων και σε αυτόν το χρυσοφόρο τομέα. Η σύνταξη αντικαθίσταται με προνοιακό επίδομα και ταυτόχρονα δημιουργεί την επαγγελματική και ιδιωτική Ασφάλιση. Είναι υπόλογοι στο λαό τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. που στηρίζει την πολιτική της ΕΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που την εξωραΐζει. Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται για τις θέσεις του και είναι προς το συμφέρον του λαού να δυναμώσει και να συμπορευτεί με το Κόμμα που μάχεται με συνέπεια ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ, για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία με λαϊκή εξουσία.

Ψέματα «εκ προμελέτης»

Αυτόματα, δίχως δεύτερη σκέψη, όταν διαβάζει κάποιος για «τα δύο όχι του Γ. Παπακωνσταντίνου», ο συνειρμός οδηγεί αβίαστα στο ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια εξαπάτησης και πως τα «δύο όχι», ως συνήθως, σημαίνουν δύο ναι, εννοείται σε νέα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα «δύο όχι», που φροντίζει να διαφημίζει τελευταία ο υπουργός Οικονομίας, ότι δηλαδή το νέο μνημόνιο που τώρα παρατείνεται επίσημα μέχρι το 2015 δε θα περιλαμβάνει «νέες περικοπές μισθών» και «νέα αύξηση του ΦΠΑ». Πρόκειται για συνειδητά ψέματα για να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους και το λαό. Πρώτα απ' όλα γιατί το πετσόκομμα των μισθών είτε σε ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, προβλέπεται ξεκάθαρα στο μνημόνιο και μάλιστα θα είναι διαρκείας. Οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι τα δολοφονικά εργαλεία που θα συνθλίβουν διαρκώς τους μισθούς ολοένα προς τα κάτω, πιο κάτω και από τα όρια φτώχειας, στην ανέχεια και εξαθλίωση. Προκειμένου να γίνει σίγουρα η «δουλειά» προχωράνε και το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» στην ΕΕ. Οσο για την αύξηση του ΦΠΑ, είναι ειλημμένη απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η ίδια απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ προβλέπει περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από το όριο του «πέντε προς ένα»... Ταυτόχρονα, δηλαδή, με τη μείωση των μισθών θα γίνονται και μαζικές απολύσεις, ενώ τα λαϊκά στρώματα θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας κ.ο.κ., καθώς όλα παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ... στήριξη των πολιτών

Μια ακόμα συνέντευξη Τύπου, για πολλοστή φορά αυτές τις μέρες, έδωσαν χτες οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, προκειμένου να διατυμπανίσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου - εκτρώματος που ξεθεμελιώνει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην Υγεία.

Εκεί, επίσης, για πολλοστή φορά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι αυτές τις μέρες τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας, των υπουργών και υφυπουργών κατακλύζονται από μηνύματα συμπαράστασης, «τηλέφωνα, φαξ, e mails», που οι πολίτες, γιατροί πολλοί εξ αυτών, λένε «προχωρήστε, μην κάνετε πίσω». Ακριβώς τα ίδια επανέλαβε λίγο αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Οι ηγεσίες των δυο υπουργείων, συνολικά η κυβέρνηση, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, προσπαθούν να πείσουν ότι οι Ελληνες αποδέχονται το νομοσχέδιο που υπονομεύει την υγεία τους. Γνωστό το τέχνασμα. Οι πολίτες που ...παρουσιάζονται να εκλιπαρούν να πληρώνουν όλο και περισσότερο για την υγεία τους, είναι, φαίνεται, κάποιοι σαν τον συνταξιούχο που εκλιπαρούσε τον πρωθυπουργό να πάρει τη σύνταξή του για να τη δώσει στον «εθνικό σκοπό» της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων. Είναι, δηλαδή, κάτι σαν τον ...Αγιο Βασίλη. Ολοι έχουν ακούσει γι' αυτόν, αλλά κανείς δεν τον έχει δει ποτέ...

Μια αποκαλυπτική δήλωση

«Οι παράμετροι που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα δεν θα ορίζονται πλέον στην Ευρώπη, αλλά θα καθορίζονται σε χώρες πολύ μεγαλύτερες σε έκταση». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Γιόσκα Φίσερ, που ήταν προχτές προσκεκλημένος να μιλήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας έως το 2005, τον «πράσινο» που συνέβαλε στο διαμελισμό της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που έσπειρε με «οικολογικές» βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου τα Βαλκάνια, που πρωτοστάτησε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Σήμερα, ο κύριος αυτός εντελώς κυνικά είπε ότι ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης με μισθούς Ινδίας και Κίνας, που εμφανίζονται ως οικονομικοί γίγαντες στο παγκόσμιο καπιταλιστικό γίγνεσθαι, αλλά οι εργάτες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ο Φίσερ, επίσης, είναι σύμβουλος στην κοινοπραξία «Ναμπούκο», που θέλει να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο από την πρώην ΕΣΣΔ και περιοχές της Ασίας.

Η δήλωσή του, επομένως, δεν είναι κάτι τυχαίο. Δείχνει τα σχέδια που υπάρχουν και «ζυμώνονται», ώστε η πλουτοκρατία της ΕΕ να χτυπήσει ό,τι δικαίωμα και κατάκτηση έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Η «ανταγωνιστικότητα» που επικαλούνται ο Φίσερ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, οι φορείς του κεφαλαίου (ΣΕΒ και άλλοι), η εργατική αριστοκρατία των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλο το φάσμα του συμβιβασμένου συνδικαλισμού και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου είναι ο ενταφιασμός των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Σημαίνει επίθεση στο εισόδημα, δουλειά και ξεζούμισμα ως τον τάφο, επίθεση στο δικαίωμα στην Ασφάλιση, στην περίθαλψη, στη σύνταξη.

Για το κεφάλαιο, όλα αυτά είναι «κόστος». Θέλουν φτηνούς εργάτες που θα μπορούν οι κεφαλαιοκράτες να χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει και να αυξάνουν την κερδοφορία τους, αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Με ελαστικά ωράρια, υπερωρίες όταν έχουν «ζόρι» και υποαπασχόληση σε άλλες περιόδους. Και σε περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, και σε περίοδο ανάκαμψης, στόχος των καπιταλιστών είναι να μην πειραχτεί η δική τους κερδοφορία. Το αστικό κράτος, ως εργαλείο τους, θέλουν να απαλλαγεί από ό,τι θεωρούν «βαρίδι» (παροχές Υγείας, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, δωρεάν Παιδεία). Γι' αυτό και στη χώρα μας και παντού εμπορευματοποιούν τα πάντα.

Η επίθεση του κεφαλαίου είναι βαθιά. Γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι «πρέπει να βάλουν πλάτη για το ξεπέρασμα της κρίσης», ότι πρέπει να τους νοιάζει η ...ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η ...ανταγωνιστικότητα της χώρας ...της ΕΕ (απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα) και βρίσκουν στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές καλούς συμμάχους. Αυτό που επιχειρείται είναι η επιβολή της ταξικής συνεργασίας, να πιστέψουν οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους, καπιταλιστές. Θέλουν την υποταγή τους στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Τρέμουν στη σκέψη οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν την ταξική τους θέση. Θέλουν να ανακόψουν το ταξικό οργανωμένο κίνημα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, που αμφισβητεί το μονόδρομο των καπιταλιστών και ανοίγει το δρόμο της διεκδίκησης όλου του πλούτου που παράγουν οι εργάτες. Το δρόμο της κατάργησης των καπιταλιστών με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους, όπως μπορεί να γίνει σήμερα με την αξιοποίηση όλης της γνώσης που έχει η ανθρωπότητα, αλλά οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής μπαίνουν «φρένο».


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αλαζονεία στην αντιλαϊκή ρότα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΟ 14% ΕΦΤΑΣΕ η «επίσημη» ανεργία (χώρια οι υποαπασχολούμενοι), αλλά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα απολογηθώ» για την πολιτική της κυβέρνησης. Τουλάχιστον, προκλητικός...

Ας μην είναι, όμως, και τόσο σίγουρος, ούτε τόσο αλαζονικός, γιατί η χώρα είναι καζάνι που βράζει, όπως γνωρίζουν, άλλωστε, πολύ καλά οι βουλευτές του κόμματός του. Και μπροστά στην οργανωμένη λαϊκή οργή, πολλοί θα είναι αυτοί που θα απολογηθούν...

Οσο για τη ...μετονομασία της αντιλαϊκής πολιτικής σε χτύπημα διεφθαρμένων συντεχνιών, ας γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι δεν πείθει κανέναν. Γιατί πιο διεφθαρμένη συντεχνία από αυτούς και την ΕΕ δεν υπάρχει.

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε; Τι επαγγέλλεται; Μα, φυσικά ...τραπεζίτης. Τι άλλο;

Ετσι, λοιπόν, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μ. Σάλλας δήλωσε ότι η τράπεζά του κέρδισε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ τελευταία, τα οποία θα τα διαθέσει για την «ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας»! Τέτοια γαλαντομία...

Φυσικά, από αυτά τα χρήματα (που προέρχονται ευθέως από τις θυσίες των Ελλήνων εργαζόμενων), θα βγάλει διπλά και τρίδιπλα, ταΐζοντας για τα καλά τους μετόχους του, όπως κάθε τραπεζίτης.

Βλέπετε κανένα λόγο να μην είναι αισιόδοξος; Οποιοσδήποτε στη θέση του θα ήταν, και για το σήμερα και για το αύριο.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ! Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αγορές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται εφεξής υποχρεωτικά με πιστωτική κάρτα, για να ...καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Δηλαδή, αν είχε ξεφύγει και κανένας από τα «δόντια» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τώρα θα τον υποχρεώσουν να μπλέξει, μόνο και μόνο για να μπορεί να αγοράσει ...ένα ψυγείο ή ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Οσο για τη φοροδιαφυγή, είναι βέβαιο ότι αυτοί που πραγματικά φοροδιαφεύγουν δεν κάνουν αγορές των 1.500 ευρώ. Των 15.000.000 ευρώ ίσως να κάνουν...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτοί όμως είναι νόμιμοι, διότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, που, ως γνωστόν, το να φορολογούνται είναι ...αντιαναπτυξιακό.

Αγοραίος σκιτσογράφος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν ο σκιτσογράφος των «Νέων» σκιτσάρει με βάση τη χυδαιότητα της λογικής της εφημερίδας του, αναγκαστικά το σκίτσο του εκφράζει το γελοίο αντικομμουνισμό του αφεντικού του. Για άλλη μια φορά ο σκιτσογράφος Δ. Χαντζόπουλος από «Τα Νέα», αυτό κάνει. Σε ένα σκίτσο όπου εμφανίζονται μορφές παρατεταγμένες σαν στρατιώτες και μια γυναικεία μορφή που τους μιλάει, διεξάγεται τάχα ο εξής διάλογος: -- Από σας ζητάμε ανυπακοή!... Ανυπακοή σε όλα τα επίπεδα... -- Ναι αλλά... -- Σύντροφε... πήρες άδεια να μιλήσεις;... -- Μα... -- Σκασμός!... Εδώ είναι Κόμμα!... Δεν θα μου το κάνετε κωλάδικο!... Βλακεία ως σύλληψη; Από πρώτη ματιά ναι και εδώ εκδηλώνει και την αδυναμία του να μιλήσει σοβαρά. Ισως και να του αρέσει η χυδαιότητα του κωλάδικου κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί και ως εργαλείο των αστών να πιστεύει πως όλοι είναι σαν τα μούτρα τους. Και του σιναφιού του εκεί που σκιτσάρει και του ίδιου. Φαίνεται πάντως πως γυμνάζεται καθημερινά να εκτελεί την αποστολή του και τον ενοχλεί η οργανωμένη ανυπακοή των λαϊκών ανθρώπων τους οποίους χλευάζει επειδή διεκδικούν τη ζωή τους που την κάνουν κόλαση οι μεγαλοεπιχειρηματίες, κλέβοντάς τους τον πλούτο που παράγουν, μαζί με το κράτος, με το πολιτικό τους σύστημα. Και τους χλευάζουν και αυτός και ο ΔΟΛ που έχει αναλάβει εργολαβία από το ΠΑΣΟΚ την αντιλαϊκή επίθεση και την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, χλευάζοντας το ΚΚΕ. Ετσι, όταν μιλά για το ΚΚΕ του βγαίνει βρωμιά, όπως και στο σινάφι του στο ΔΟΛ. Γιατί ξέρει πως τα «περί σκασμού», μπορεί να είναι αδίστακτος «νόμος» τους εκεί που ο ίδιος ζει και δουλεύει. Το να κρίνει όμως με βάση τη συνείδηση του αδίστακτου το ΚΚΕ, είναι αθλιότητα. Το ξέρει αλλά το κάνει συνειδητά. Η τάξη που υπηρετεί για άλλη μια φορά θα μείνει ευχαριστημένη. Ομως αυτοί που υιοθετούν το σύνθημα της «ανυπακοής» είναι απ' αυτούς που αποφασίζουν με ψηλά το κεφάλι με τέτοια περηφάνια, αξιοπρέπεια και ελευθερία που ο εν λόγω και οι όμοιοί του δε θα αποκτήσουν ποτέ, οι αγοραίοι...

Σικέ παιχνίδια συναίνεσης

Προσχηματική και παραπλανητική η πρόσκληση που σχεδιάζει να απευθύνει η κυβέρνηση κυρίως στην ηγεσία της ΝΔ με στόχο να διασφαλίσει τη συναίνεσή της στο λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο», δηλαδή στο νέο μνημόνιο που φτάνει μέχρι το 2015 και προβλέπει νέα ακόμα πιο άγρια αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Ο λόγος που επικαλέστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι πως «επειδή υπερβαίνει την κοινοβουλευτική θητεία που ορίζεται από το Σύνταγμα, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει συναίνεση». Ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας δεν είναι βέβαια να διασφαλιστεί η συναίνεση της ΝΔ στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή είναι δεδομένη και θα εκφράζεται στην πράξη, όπως ακριβώς έγινε και με το μνημόνιο, το οποίο τυπικά το καταψήφισε, αλλά στην πράξη υπερψήφισε το σύνολο σχεδόν των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και αντιλαϊκών μέτρων που περιλάμβανε. Αλλού λοιπόν στοχεύει η κυβέρνηση: Να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η επέκταση του μνημονίου - για το οποίο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι λήγει το 2013... - είναι κάτι αναπόφευκτο και μονόδρομος. Θέλει δηλαδή να «νομιμοποιήσει» την κλιμάκωση του πολέμου που διεξάγει ως εκλεκτή κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της. Ο λαός να επαγρυπνεί, να οργανώνεται και να πολεμά κεφάλαιο και αστικό πολιτικό σύστημα, συνειδητοποιώντας ότι η δική του σωτηρία περνά μέσα από την απόκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Εγκώμια με ουσία

Μέλι έσταζε το στόμα των προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων για τον πρωθυπουργό στη χθεσινή διάσκεψη που έγινε στην Αθήνα. Αποκαλυπτικοί από τη σκοπιά αυτή είναι οι λόγοι που επέλεξαν φέτος να επισκεφθούν την Ελλάδα, όπως τους εξέθεσε ο προεδρεύων της διάσκεψης Α. Σόλοου. Πρώτον, ότι «αναγνωρίσαμε ότι είχαν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας», δεύτερον «επειδή εσείς είστε ευαίσθητοι στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών», τρίτον «η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά, γενικά συμβάλλει σε ό,τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί η κρίση» και τέταρτον ότι «η δική σας κυβέρνηση, υπό τη δική σας ηγεσία, βρισκόταν στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων». Είχαν πράγματι πολλούς και σοβαρούς λόγους, δεν επέλεξαν τυχαία να αναδείξουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως προνομιακό συνομιλητή. Και η αλήθεια είναι ότι δεν τους απογοήτευσε. Στην μία και μόνο ερώτηση που έγινε - δημόσια - για το αν η κυβέρνηση «θα αναλάβει ηγετικό ρόλο για να εξασφαλίσει τη διατήρηση της συνθήκης Αιγύπτου-Ισραήλ», απέσπασαν την άμεση και σαφέστατη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι για την κυβέρνησή του και την ΕΕ «η τήρηση των συνθηκών και ο σεβασμός της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Ισραήλ» είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή και κατέληξε: «Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η ΕΕ θα ταχθεί υπέρ της διατήρησης αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας». Ο υπερβάλλων ζήλος της κυβέρνησης στη στήριξη ενός κράτους - δολοφόνου του παλαιστινιακού λαού, δείχνει ότι είναι αδίστακτη. Οσο για την ασφάλεια του Ισραήλ, εδώ γελάνε γιατί και το άλλοθι είναι γελοίο. Λένε ότι μια πολεμική μηχανή με πυρηνικά όπλα, τρομοκράτης στη Μέση Ανατολή, τάχα κινδυνεύει. Ποιον νομίζουν πως κοροϊδεύουν;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους νικήσει ο λαός

Τον ισχυρισμό ότι η αντιλαϊκή λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση χαίρει λαϊκής αποδοχής, επαναλαμβάνει μονότονα ο Γ. Παπανδρέου, προχωρώντας σε λαθροχειρία του αποτελέσματος των πρόσφατων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ενώ παράλληλα συκοφαντεί τις εργατικές κινητοποιήσεις. Ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου ότι ο ελληνικός λαός «νομιμοποίησε» στην κάλπη την αντιλαϊκή πολιτική, είναι τουλάχιστον έωλος. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με την καταβαράθρωση των ποσοστών των δυο κομμάτων και την ενίσχυση του ΚΚΕ. Παράλληλα, χτες, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις εργατικές κινητοποιήσεις ως «εγωισμούς, είτε ατομικούς, είτε συντεχνιακούς» και ισχυρίστηκε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μισθωτοί και συνταξιούχοι, στήριξαν τις επώδυνες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και το καταφέραμε»...

Η προκλητικότητα της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί. Η λαϊκή οικογένεια αγκομαχά από τη βάρβαρη αντιλαϊκή επέλαση την οποία βιώνει άμεσα στην αυξανόμενη ανεργία, τη μείωση των μισθών, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τις αυξήσεις στα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, τις υπέρογκες δαπάνες που καλείται να καταβάλει για τις παροχές Υγείας - Πρόνοιας κλπ. Οσο περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά αποκτά η έκφραση της αγανάκτησης για την κυρίαρχη στρατηγική και τα κόμματά της, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την κυβέρνηση και τα αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία να διαστρεβλώσουν και να παρουσιάσουν στα μέτρα τους το μήνυμα της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αναγκαίος όρος είναι να μη βρίσκει τόπο να σταθεί, όχι μόνο η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «αποδοχής» της πολιτικής της, αλλά και το κάλεσμα για συναίνεση που απευθύνει στους εργαζόμενους και το λαό.

Η πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης έχει τη στήριξη των εργατοπατέρων στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ, ενώ τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου πασχίζουν να σπείρουν αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού και της ΕΕ. Στον αντίποδα, δεν έχει καμιά αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και του λαού, ανεξάρτητα από το πόσο συνειδητά εκφράζεται αυτό πολιτικά. Γι' αυτό χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση στην πολιτική της πλουτοκρατίας, ότι ο λαός δε συναινεί στην καρατόμηση των δικαιωμάτων. Να ηττηθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που σιγοντάρουν την κυβέρνηση, να βυθιστούν τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία. Δύναμη και διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, στις επιτροπές αγώνα και τις απεργιακές επιτροπές που στήνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς. Είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, η συμπόρευση μαζί του σε όλα τα μέτωπα πάλης.

Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων, με διεκδικήσεις που ξεπερνούν τον κάθε κλάδο και αγκαλιάζουν όλους τους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας το στίγμα του αγώνα ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική. Περνάει, σε τελική ανάλυση, μέσα από την οργάνωση και ένταση της λαϊκής πάλης με ταξικό προσανατολισμό, με αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Το λαϊκό συμφέρον ταυτίζεται σήμερα με τη λαϊκή συσπείρωση για το αντιπάλεμα των ανατροπών, στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ