Από τη συγκέντρωση έξω από το ΓΕΝΕ |
Το συλλαλητήριο ήταν το κορύφωμα της χτεσινής ολοήμερης κινητοποίησης σε όλες τις περιοχές του πειραιώτικης περιφέρειας. Στις 8 το πρωί έγινε ταυτόχρονη συμβολική κατάληψη στα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε Κερατσίνι, Νίκαια και Πειραιά. Στο Κερατσίνι μετά την κατάληψη ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με μαζική παρέμβαση από τις 9 το πρωί και για δύο ώρες, απέκλεισε τα ακυρωτικά μηχανήματα στη λεωφορειακή γραμμή 040 (Πειραιάς - Σύνταγμα).
Το απόγευμα η πλατεία Κοραή κατακλύστηκε από εργαζόμενους. Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Παναγιώτης Κατράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, και ο Ακης Αντωνίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.
Οι συγκεντρωμένοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους», ξεκίνησαν μαχητική πορεία στους δρόμους γύρω από το εμπορικό κέντρο του Πειραιά.
Από την πορεία στον Πειραιά |
Από τις ομιλίες των διοργανωτών αναδείχτηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι ναυτεργάτες να ενώσουν αποφασιστικά τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους της στεριάς, με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ως άμεσο οργανωτικό μέτρο καθορίστηκαν οι επιτροπές αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Νίκος Ξουράφης, από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και η Ντ. Πέτρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, μέλος της ΟΓΕ.
Ακολούθησε μαζική παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Στην είσοδο άνεργοι συμβολικά «έστρωσαν τραπέζι» με φασολάδα. Η χτεσινή κινητοποίηση κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των ναυτεργατών στο συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ στην πλατεία Κοραή.
Την αγωνιστική συστράτευση των ναυτεργατών επιβάλουν οι ίδιες οι εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συνοπτικές διαδικασίες ετοιμάζει το έδαφος ώστε οι ναυτεργάτες να ζήσουν το δεύτερο μεγάλο διωγμό από τα πλοία, μετά τον αποδεκατισμό τους από τα ποντοπόρα, οπότε και αντικαταστάθηκαν από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους. Με δύο απανωτά νομοθετήματα προωθείται η αποβολή από τα ακτοπλοϊκά πλοία καταρχήν 4.500 ναυτεργατών, κυρίως των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κλπ). Επιπλέον από τις 24 Γενάρη οι εφοπλιστές έχουν πια το «ελεύθερο» να πετάξουν έξω από τα καράβια ακόμα και τον Ελληνα πλοίαρχο, του οποίου μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι η θέση είναι κατοχυρωμένη.
Το διωγμό χιλιάδων ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από την ακτοπλοΐα προδιαγράφει το άρθρο 20 -παρά τη δήθεν τροποποίησή του- που περιέχεται στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για το Λιμενικό Σώμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, το οποίο από χτες βρίσκεται στην τελική φάση της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για να πάει στη συνέχεια στην Ολομέλεια. Προβλέπει οργανική σύνθεση με μικρό αριθμό ναυτεργατών (σύνθεση ασφαλείας) με συγκροτημένα δικαιώματα. Οι υπόλοιπες ανάγκες του πλοίου θα καλύπτονται με ανασφάλιστους χαμηλόμισθους.