Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μια αποκαλυπτική δήλωση

«Οι παράμετροι που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα δεν θα ορίζονται πλέον στην Ευρώπη, αλλά θα καθορίζονται σε χώρες πολύ μεγαλύτερες σε έκταση». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Γιόσκα Φίσερ, που ήταν προχτές προσκεκλημένος να μιλήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας έως το 2005, τον «πράσινο» που συνέβαλε στο διαμελισμό της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που έσπειρε με «οικολογικές» βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου τα Βαλκάνια, που πρωτοστάτησε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Σήμερα, ο κύριος αυτός εντελώς κυνικά είπε ότι ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης με μισθούς Ινδίας και Κίνας, που εμφανίζονται ως οικονομικοί γίγαντες στο παγκόσμιο καπιταλιστικό γίγνεσθαι, αλλά οι εργάτες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ο Φίσερ, επίσης, είναι σύμβουλος στην κοινοπραξία «Ναμπούκο», που θέλει να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο από την πρώην ΕΣΣΔ και περιοχές της Ασίας.

Η δήλωσή του, επομένως, δεν είναι κάτι τυχαίο. Δείχνει τα σχέδια που υπάρχουν και «ζυμώνονται», ώστε η πλουτοκρατία της ΕΕ να χτυπήσει ό,τι δικαίωμα και κατάκτηση έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Η «ανταγωνιστικότητα» που επικαλούνται ο Φίσερ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, οι φορείς του κεφαλαίου (ΣΕΒ και άλλοι), η εργατική αριστοκρατία των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλο το φάσμα του συμβιβασμένου συνδικαλισμού και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου είναι ο ενταφιασμός των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Σημαίνει επίθεση στο εισόδημα, δουλειά και ξεζούμισμα ως τον τάφο, επίθεση στο δικαίωμα στην Ασφάλιση, στην περίθαλψη, στη σύνταξη.

Για το κεφάλαιο, όλα αυτά είναι «κόστος». Θέλουν φτηνούς εργάτες που θα μπορούν οι κεφαλαιοκράτες να χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει και να αυξάνουν την κερδοφορία τους, αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Με ελαστικά ωράρια, υπερωρίες όταν έχουν «ζόρι» και υποαπασχόληση σε άλλες περιόδους. Και σε περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, και σε περίοδο ανάκαμψης, στόχος των καπιταλιστών είναι να μην πειραχτεί η δική τους κερδοφορία. Το αστικό κράτος, ως εργαλείο τους, θέλουν να απαλλαγεί από ό,τι θεωρούν «βαρίδι» (παροχές Υγείας, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, δωρεάν Παιδεία). Γι' αυτό και στη χώρα μας και παντού εμπορευματοποιούν τα πάντα.

Η επίθεση του κεφαλαίου είναι βαθιά. Γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι «πρέπει να βάλουν πλάτη για το ξεπέρασμα της κρίσης», ότι πρέπει να τους νοιάζει η ...ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η ...ανταγωνιστικότητα της χώρας ...της ΕΕ (απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα) και βρίσκουν στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές καλούς συμμάχους. Αυτό που επιχειρείται είναι η επιβολή της ταξικής συνεργασίας, να πιστέψουν οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους, καπιταλιστές. Θέλουν την υποταγή τους στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Τρέμουν στη σκέψη οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν την ταξική τους θέση. Θέλουν να ανακόψουν το ταξικό οργανωμένο κίνημα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, που αμφισβητεί το μονόδρομο των καπιταλιστών και ανοίγει το δρόμο της διεκδίκησης όλου του πλούτου που παράγουν οι εργάτες. Το δρόμο της κατάργησης των καπιταλιστών με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους, όπως μπορεί να γίνει σήμερα με την αξιοποίηση όλης της γνώσης που έχει η ανθρωπότητα, αλλά οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής μπαίνουν «φρένο».


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ