Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο Καρδιάς

Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα έγινε την Τετάρτη στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Ο εργολαβικός εργάτης Αναστάσιος Αερόζης τραυματίστηκε σοβαρά όταν την ώρα αλλαγής ιμάντα στον ταινιόδρομο 21 του Ορυχείου Καρδιάς, το χέρι του πιάστηκε ανάμεσα στην ταινία και στο τύμπανο. Ο εργαζόμενος, δούλευε στην εργολαβική εταιρεία ΕΛΙΝ. Νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου δίνει μάχη για να μη χάσει το χέρι του. Το νέο εργατικό ατύχημα φέρνει στο επίκεντρο την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και την εντατικοποίηση της εργασίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς για όλο το προσωπικό, και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες έργων της ΔΕΗ, όπου εκεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα είναι ανύπαρκτα.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), σημειώνει:

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οι εργολάβοι παίρνουν με χαμηλό κόστος τις εργολαβίες και από εκεί και πέρα βγάζουν κέρδος, κλέβοντας τους εργαζόμενους από μισθούς και ένσημα. Βγάζουν κέρδος από ποσά που πρέπει να δαπανήσουν για την υγιεινή και ασφάλεια που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξοδέψουν.

Με αυτήν την τακτική είναι όλοι ευχαριστημένοι γιατί βγάζουν κέρδη. Και η ΔΕΗ και οι μέτοχοι και οι εργολάβοι. Το σίγουρο είναι ότι την αθλιότητα αυτή την πληρώνουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. Η ασυδοσία των εργολάβων με όπλο την τρομοκρατία της απόλυσης, έχει σαν αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να δουλεύουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Αυτά που αποτελούν το Ευαγγέλιο για την κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΔΕΗ και τα ασπάζονται με ευλαβική πίστη οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ) στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η "νεκρώσιμος ακολουθία" για τους εργαζόμενους», τονίζει το ΣΕΕΝ. Και τους καλεί να συσπειρωθούν στο μοναδικό ταξικό συνδικάτο στον κλάδο της ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, το ΣΕΕΕΝ και να παλέψουν για ΔΕΗ ενταγμένη σε κρατικό φορέα ενέργειας 100% στο κράτος με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ